El Parlament ha aprovat aquest dimecres la creació d'una comissió d'investigació sobre l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. La comissió s'ha aprovat amb els 75 vots a favor de JxCat, ERC, Comuns i la CUP, i els 57 vots en contra de Cs, PSC i PP. 

L'objectiu de la comissió serà analitzar les causes i fonaments legals de la suspensió de l'autogovern; la vulneració que ha provocat dels drets fonamentals dels ciutadans, entitats i institucions; l'anàlisi i quantificació dels danys provocats i de les possibles responsabilitats ―"incloses les penals"― que se'n derivin; i l'impacte i repercussió internacional.

El fet que als 68 vots a favor presents a l'hemicicle s'hi hagin afegit els 3 vots delegats d'ERC ―Oriol Junqueras, Raül Romeva i Najat Driouech― i els 4 de JxCat ―Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull―, ha provocat un moment de confusió atès que el diputat de Cs Carlos Carrizosa ha oblidat el vot de la diputada Driouech, de baixa per maternitat, i ha considerat que l'independentisme s'havia sumat un vot delegat de més. Finalment, s'han aclarit els comptes.

Han defensat la iniciativa per a la creació de la comissió la diputada Magda Casamitjana, en nom d'ERC, que ha denunciat que “el 155 es van apoderar d’un país sense conèixer la seva administració i la seva gestió" i que "la desídia i la ignorància ha provocat un malestar i un atzucac immens”, i Gemma Geis, en nom de JxCat, que reclamat conèixer què va passar abans, durant i després del 155 i quin paper van assumir entre d'altres, l'aleshores delegat del Govern, Enric Millo, i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta.

El cupaire Carles Riera ha explicat les esmenes del seu grup y ha reclamat analitzar, entre d'altres qüestions, la decisió de l'administració catalana "d'obeir l'aplicació del 155". "És un tema que haurem de discutir, per què no hi va haver resistència?", ha interrogat.

Des del PSC, el diputat Jordi Pedret, ha recordat que la suspensió de l'autonomia està contemplada a la Constitució i ha pronosticat que les conclusions de la comissió estan ja escrites. "En una situació com l'actual qualsevol pretensió de victòria d'una meitat sobre l'altra meitat del país és un fracàs col·lectiu. Si no assumim això, el que ens espera són 20 o 30 anys d'estancament a Catalunya", ha advertit.

La diputada de Cs Lorena Roldán ha acusat l'independentisme de viure instal·lats en el victimisme. "Els drets dels catalans es vulneren quan vostès intenten silenciar l'oposició i envaeixen les institucions amb símbols que els exclouen", ha retret per afegir en to irònic: "D'una comissió de mentides és impossible que es tregui ni una sola veritat".

En nom dels Comuns la diputada Elisenda Alemany ha retret que el 155 és la resposta d'aquells que no tenen solucions polítiques, però ha advertit que cal parlar més de futur que de passat i que la comissió ha de servir per no repetir els mateixos errors.

El popular Alejandro Fernández ha assegurat que les dades demostren que Catalunya va funcionar millor durant el 155 que els anys anteriors i que va ser un temps de funcionament correcte de les institucions. "L'objectiu d'aquesta comissió és rondinar, rondinar i rondinar, sense assumir les conseqüències dels propis actes", ha sentenciat.