La Mesa Ampliada del Parlament de Catalunya ha donat llum verda al projecte de pressupost de la cambra catalana per a l'any 2024. Els comptes han rebut el suport del PSC, Esquerra Republicana i Junts per Catalunya; mentre que la CUP i Ciutadans s'han abstingut i els comuns i Vox hi han votat en contra. El PP no ha participat en la reunió. Aquest pas no significa la seva aprovació definitiva, ja que s'hauran d'aprovar al ple del Parlament. A grans trets, dels comptes destaca una rebaixa del 10,51% en relació amb l'any anterior, tot i que té matisos. El pressupost projectat per al 2024 puja a 59.920.008,41 euros, el que suposa 7 milions menys en comparació amb el 2023.

El principal motiu que explica aquest decreixement és la reducció de l'import global de la subvenció als grups parlamentaris. Mentre que el total que corresponia a aquesta partida és de 12,7 milions aquest any, per al 2024 caurà fins als 3,725 milions. Els 9 restants se seguiran concedint als partits polítics, però ara ho assumirà la Generalitat perquè així ho contempla ara la llei. Aquesta subvenció, doncs, ara l'atorgarà directament el Govern. Una altra partida que fa que retrocedeixi el pressupost global del Parlament és la referent a les despeses corrents de béns i serveis, que és la que integra els crèdits necessaris per a l'exercici de les activitats de la cambra catalana, com poden ser lloguers, conservació i reparació o indemnitzacions. Per al 2024, aquest capítol comptarà amb 10,8 milions, mig milió menys que enguany. També baixa la partida d'inversions reals en gairebé un 20%.

El Parlament apuja en 850.000 euros la partida dels grups per a contractar assessors

Tots aquests canvis es deriven d'acords ja adoptats en meses anteriors. A finals de juliol, el Parlament va acordar apujar en gairebé 850.000 euros el pressupost destinat als grups perquè puguin contractar assessors, passant de 2,9 milions a 3,7. De fet, aquesta mesura es va posar en marxa el passat 15 de setembre. En concret, això s'explica perquè s'ha incrementat el mòdul per diputat: abans era de 0,7 i ara és de 0,9. Des de la cambra expliquen que aquesta decisió s'ha adoptat amb l'objectiu d'equiparar-se a altres cambres legislatives autonòmiques i al Congrés.

En paral·lel, puja el capítol referent a les remuneracions del personal en un 7,4%. De fet, aquestes retribucions suposen més del 70% del pressupost del Parlament, ja que també integra els sous dels diputats, funcionaris i personal eventual. A més, s'hi incorpora una partida perquè ara sigui el Parlament qui assumeixi el pagament de les assignacions temporals i pensions als presidents de la cambra en cessar. La xifra destinada és de gairebé 300.000 euros. Aquest pressupost del 2024 tornarà a situar-se per sota dels 60 milions, un fet que no passava des del 2018. Els comptes més alts de la cambra catalana es remunten al 2008, quan la xifra va ascendir als 72 milions d'euros. Durant la crisi, entre el 2012 i 2018, els comptes van baixar substancialment dels 55 milions.

Llum verda a la comissió per investigar les infiltracions policials en moviments independentistes

El passat 22 de setembre, ERC, Junts, la CUP i els comuns van registrar una petició per crear una comissió d'investigació dels casos d'infiltració de policies espanyols a moviments independentistes. La Junta de Portaveus d'aquest dimarts ha vist aquesta petició, a la qual li han donat llum verda. D'aquesta manera, ara ja es podrà procedir a triar qui presidirà la comissió, qui formarà part del secretariat i quins diputats la integraran. En la sol·licitud, els quatre partits van plantejar que hi hagi un membre de cada grup parlamentari, amb l'excepció de les formacions a les quals els correspongui la presidència i secretaria, que podran tenir-ne dos. A partir de l'aprovació del pla de treball, van explicitar que el termini de duració de la comissió fos de nou mesos.