L'any 2011, sota el govern de Rodríguez Zapatero, Panamà va deixar de ser considerat un paradís fiscal per Espanya. Aquesta acció es va dur a terme a través d'un conveni de doble imposició amb clàusula d'intercanvi d'informació, firmat el 7 d'octubre del 2010, però que no va entrar en vigor fins al 25 de juliol del 2011.

La mateixa decisió van adoptar fins a 15 països més des del 2010, moment en què es van començar a signar acords, i fins al 2015. A través de la firma d'aquests convenis, han pogut sortir de la 'llista negra' de paradisos fiscals, països com Andorra, les Bahames, Jamaica, Luxemburg o Singapur. Hisenda corregia així la llista oficial de 48 països que establia un Decret de 1991, i obligava a tots aquests països a lluitar contra el frau fiscal. Finalment, però, s'ha demostrat que en el cas de Panamà l'acord no s'ha acabat de complir. Segueixen a la llista, però, Gibraltar, Liechtenstein o Mònaco.

Els 48 paradisos fiscals que Espanya tenia considerats fins al 2010

La Comissió Europea va publicar el mes de juny passat una llista de paradisos fiscals en què figuraven fins a 30 països o territoris considerats com a no cooperatius en matèria de lluita contra el frau i l'evasió fiscal. Entre aquests països també hi figurava Panamà, tot i que Espanya ja l'havia tret de la llista. També hi figuraven Andorra, Mònaco o Liechtenstein.

Ciutadans critica PP i PSOE

Tot i que segons aquest acord, Panamà és un país col·laborador d'Espanya, l'escàndol dels papers de Panamà implica centenars de ciutadans o residents espanyols, entre els quals hi hauria Pilar de Borbó, Pedro Almodóvar o Lionel Messi. Per aquest motiu Ciutadans no ha dubtat a criticar avui l'actual Govern del PP i l'anterior del PSOE per no haver combatut l'existència de comptes opacs a Panamà en excloure aquest país de la llista de paradisos fiscals i d'aprovar una amnistia fiscal que ha permès la desviació de diner negre.

El portaveu econòmic del grup parlamentari de C's, Francisco de la Torre, ha recordat que el govern de José Luis Rodríguez Zapatero va aprovar el 2011 excloure a Panamà de la llista de paradisos fiscals quan ara es constata que aquest país centreamericà "avui no compleix i hauria de complir els estàndards de transparència i enviar aquesta informació a les autoritats espanyoles".

El dirigent de C's ha considerat encara "més greu" l'amnistia fiscal aprovada en la passada legislatura pel Govern del PP, que "va acabar perdonant els diners del frau fiscal".

Per aquest motiu, Ciutadans ha defensat la revisió de la llista de paradisos fiscals per incloure en ella països que no compleixen les seves obligacions de transparència i eliminació del secret bancari per poder controlar els defraudadors. De la Torre ha recordat que la Comissió d'Hisenda del Congrés va aprovar fa uns dies una iniciativa amb aquest objectiu i perquè es revisin els casos dels qui es van acollir a l'amnistia fiscal per si hi pogués haver indicis de blanqueig de capitals.

En aquest sentit, el diputat de C's ha considerat adequat que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, comparegui en el Congrés per explicar què està fent el Govern en matèria de lluitar contra el frau fiscal.