La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha avisat aquest dijous des del Parlament britànic de la “importància” del judici als presos polítics que se celebrarà a la tardor. “He explicat que el judici del Suprem serà molt important i he parlat de la vulneració de drets i l’acusació de rebel·lió, un crim que té unes penes molt altes i requereix una violència que no s’ha donat”, ha assegurat en una conversa amb l’ACN després d’intervenir davant de l’intergrup sobre Catalunya.

“Ens agradaria veure la solidaritat de les opinions públiques internacionals”, ha admès afegint que es podrien organitzar “activitats” al voltant del judici a la tardor. En aquest sentit, ha comentat que una idea dels comitès de solidaritat francesos és convertir el judici “en un procés de Burgos”, de manera que generi “una onada d’indignació arreu d’Europa” com la del judici sumaríssim que va jutjar a finals del 1970 setze persones. Segons ella, els comitès o els grups parlamentaris com el de Westminster “poden tenir un paper important” a l’hora “d’activar” l’opinió pública europea.

Segons ha explicat, en dues sessions ha informat els diputats de l’intergrup -que reuneix membres de tots els grans grups polítics de la cambra britànica- sobre “l’estat de la repressió” i el fet que aquesta afecta també a “mestres, activistes o alcaldes” acusats d’haver contribuit a l’organització del referèndum de l’1-O.

Preguntada per la resposta dels diputats, Paluzie ha afirmat que “la gent està molt xocada” i estan “absolutament indignats que líders polítics puguin estar en presó per haver organitzat un referèndum”. Així ho ha destacat a Gran Bretanya -on es va fer un referèndum pactat entre els governs escocès i britànic- i entre alguns diputats que van ser observadors internacionals durant l’u d’octubre passat i “van viure de primera mà la violència de la policia” espanyola. “He notat molta sensibilitat”, ha remarcat posant l’èmfasi en la “necessitat d’internacionalitzar” el procés judicial.