De les urnes als despatxos, les trucades i les reunions. Una setmana després de les eleccions municipals els partits s'escarrassen aquests dies en intentar tancar acords que els permetin governar en les principals ciutats del país. La del 26 de maig va ser una nit d'infart en moltes d'elles, en algunes de les quals s'han produït empats tècnics o victòries per tan sols un grapat de vots. Això fa que l'escenari postelectoral sigui encara molt incert i algunes alcaldies pengin d'un fil.

ERC va ser la guanyadora de les eleccions municipals, en una victòria històrica pel partit després de 80 anys, aconseguint ser la força més votada i la que va obtenir més regidors. No va guanyar, però, en nombre de municipis, on va passar pel davant JxCat. Les victòries, però, van ser extremadament ajustades en alguns punts. del territori Aquesta situació, sumada a la força recuperada pels socialistes en ciutats importants, especialment al cinturó roig, fa que l'escenari postelectoral tingui encara moltes incògnites per resoldre. L'independentisme s'ho juga tot en els pactes per traduir la victòria en poder municipal real

El compte enrere està activat. El proper 15 de juny es constituiran els ajuntament de tot el país i s'escolliran els nous alcaldes i, si no hi ha acords, s'escollirà la llista més votada. Una lògica que beneficiaria ERC a Barcelona i Lleida i JxCat a Girona, però no a Tarragona i altres municipis importants.

Barcelona, incertesa fins al darrer moment

Barcelona és, sens dubte, la joia de la corona i on l'escenari és a hores d'ara més incert. Els republicans van aconseguir una important victòria a la capital catalana, però ho van fer per tan sols 5.000 vots i empatant en regidors amb els comuns d'Ada Colau. Ernest Maragall confia en poder ser investit alcalde d'aquí dues setmanes, però Colau està en disposició de ser escollida alcaldessa si es presenta a la investidura amb els vots del PSC i d'almenys tres regidors de Manuel Valls, que li han ofert suport sense condicions. Tots dos partits volen evitar que hi hagi un alcalde independentista a la capital catalana.

ERC aposta per un pacte d'investidura que inclogui els comuns i JxCat, entesa que ara per ara no prospera perquè Colau no vol ni sentir a parlar de l'espai postconvergents. Per la seva banda, l'encara alcaldessa insisteix en un pacte d'esquerres amb ERC i PSC, però totes dues forces parteixen de vetos mutus. Davant aquesta situació, la clau de volta la té Colau. Si no hi ha acord amb ERC, pot presentar-se a la investidura i sortir escollida, encara que això passaria per acceptar els vots de Valls, o no presentar-se i permetre que la llista més votada, la d'Ernest Maragall, lideri la ciutat.

Els vetos i els pactes impossibles que volen tots dos alcaldables els obligaran a negociar fins al darrer minut, amb un resultat encara incert. Maragall, de moment, només té el suport de JxCat, segellat aquest mateix divendres a Soto del Real amb Joaquim Forn i Elsa Artadi, però només sumen 15 de 21 regidors. Colau té una majoria a la seva disposició si accepta els vots de Valls, que de moment s'ha encarregat de no descartar. Perdre la capital, malgrat haver guanyat les eleccions, seria un cop dur pels republicans. Tot i això, confien que finalment el pacte amb Colau prosperi.

Colau Maragall eleccions municipals EFE

Fotografia d'arxiu | EFE

ERC a Lleida, JxCat a Girona i incògnita a Tarragona

Més enllà de la capital, però, són especialment importants els moviments que s'estan produint arreu del territori. ERC i JxCat han iniciat converses per arribar a un pacte de no-agressió a les principals ciutats, que eviti noves tensions i desestabilitzacions del Govern, i que permeti a tots dos partits no perdre alcaldies ni poder a les diputacions i consells comarcals. 

Lleida és, de les quatre capitals, la que sembla estar més decidida. ERC va guanyar les eleccions superant per només una vuitantena de vots el PSC, després de 30 anys al govern. L'alcaldable republicà, Miquel Pueyo, té la investidura garantida ja que l'actual alcalde, el socialista Fèlix Larrosa, ja ha anunciat que no intentarà cap pacte i que es quedarà a la oposició. A més, els republicans ja han començat a explorar un acord amb JxCat i els comuns, i tot sembla indicar que va en la bona direcció.

Marta Madrenas aniversari 1 O Carles Palacio

Fotografia d'arxiu | Carles Palacio

A Girona, un pacte global entre JxCat i ERC aplana el camí a Marta Madrenas per repetir com a alcaldessa. La segona força, Guanyem Girona, amb el cupaire Lluc Salellas al capdavant, intenta aquests dies forjar una aliança alternativa a Madrenas que el porti a ser alcalde. Aquesta opció, però, passa per un pacte amb el PSC, que ERC rebutja de totes totes. Els republicans volen un govern d'"unitat independentista" amb JxCat i el Guanyem Girona. De no haver-hi un pacte, Madrenas, de JxCat, tornaria a ser alcaldessa. 

La capital catalana on tot està més obert és Tarragona. Aquí, el PSC va tornar a guanyar les eleccions, però ERC va aconseguir trepitjar-li els talons, empatant a regidors, i un pacte alternatiu és possible. El republicà Pau Ricomà necessita els vots de JxCat, els comuns i de la CUP per fer fora els socialistes del govern després de 12 anys. Així doncs, el futur de Josep Fèlix Ballesteros al capdavant del consistori està en mans dels comuns.

Pactes de no-agressió a les grans ciutats

Altres ciutats interessants són Reus, Sant Cugat del Vallès, Tortosa, Igualada o Vilafranca. JxCat podria perdre poder en totes elles, tot i guanyar les eleccions, si els republicans s'alien amb els comuns i el PSC per fer pactes d'esquerres. Per això, pel partit liderat per Carles Puigdemont és tan important arribar a pactes globals amb els republicans que els permetin mantenir aquestes alcaldies. JxCat necessita dels republicans aquí i a Girona, i els republicans a JxCat a Lleida i Tarragona. A més de les diputacions.

Casos diferents són, per exemple, el de la ciutat Manresa, on JxCat governava amb ERC i ara, per tan sols deu vots, els republicans han passat per davant. La poca diferència entre tots dos fa que Junts demani partir-se l'alcaldia, una opció que els republicans no contemplen per ara. 

àlex pastor dolors sabater moció censura badalona Sergi Alcázar

Fotografia d'arxiu | Sergi Alcàzar

Al cinturó roig, en canvi, la força recuperada pels socialistes dificulta els pactes entre les formacions independentistes. A l'Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma i Cornellà, de fet, el PSC han obtingut majoria absoluta. A Badalona, el PSC també podria obtenir l'alcaldia, malgrat quedar tercers. L'actual alcalde, Àlex Pastor, es nega a fer alcaldessa a Dolors Sabater, la candidata d'ERC i Guanyem Badalona, a qui va expulsar de l'alcaldia fa un any amb una moció de censura, malgrat quedar segona amb un regidor més. Amb aquesta estratègia, ha posat a la resta de partits en la dicotomia d'haver d'escollir fer-lo alcalde a ell o permetre que el popular Xavier García Albiol torni a l'alcaldia.

Al Vallès, Tot per Terrassa, la formació de l'exalcalde socialista Jordi Ballart que va guanyar contra tot pronòstic, i ERC busquen un acord. Mentre que a Sabadell els pactes encarar estan molt oberts. Els socialistes van recuperar molta de la força perduda en les darreres eleccions, fet que dificulta una entesa d'esquerres com hi havia actualment. A Granollers el PSC també va obtenir majoria absoluta.

Acords també a les diputacions

Les converses dels últims dies també passen per la configuració de les noves diputacions. Si tot just després de les eleccions la diputació de Tarragona caminava cap a un nou pacte de JxCat i el PSC, i alguns diaris de les comarques tarragonines ja ho donaven per fet, els vents que corren a la resta de Catalunya han fet canviar la direcció. ERC i JxCat estarien pactant donar-se suport en aquests ens municipals.

De tirar endavant l'entesa, i tot apunta que així serà, ERC es quedaria amb la diputació de Lleida i Tarrgona i JxCat amb la de Girona. La de Barcelona, però, difícilment podrà entrar en la mateixa lògica, ja que els dos partits independentistes no sumen majoria absoluta. Els republicans estan en disposició de governar-la, però necessiten pactar amb el PSC o els comuns.