El magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena, instructor de la causa pel procés independentista català, ha dit avui que "la justícia espanyola no està polititzada", tot i que ha advocat per canviar el sistema d'elecció del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Així s'ha expressat en una taula rodona sobre Associacions de jutges i poder judicial, en el curs d'estiu Justícia i política, de la Universitat Complutense, que se celebra a San Lorenzo de El Escorial (Madrid).

"Nego que la justícia espanyola estigui polititzada, com s'ha demostrat en els quaranta anys d'activitat jurisdiccional democràtica", ha afirmat Llarena, que ha recordat que hi ha hagut procediments judicials que han afectat tots els partits polítics en tots els territoris. El magistrat també ha insistit que "el poder judicial no és corretja de transmissió de cap idea política", encara que ha recordat que el Tribunal Constitucional ja va advertir que l'actual sistema d'elecció parlamentària dels vint vocals del CGPJ, inclosos els dotze de procedència judicial, tenia un risc de politització.

Encara que segons el seu parer aquesta politització no s'ha produït, sí que ha reconegut que existeix aquesta percepció, per la qual cosa creu que la millor forma d'acabar amb aquest risc és tornar al sistema pel qual els dotze vocals del CGPJ de procedència judicial són elegits pels jutges. Això no obstant, ha advertit que és una qüestió complexa i ha reconegut que amb un sufragi obert als 5.500 jutges per designar aquests dotze vocals es podria evitar el risc de percepció de politització, però no el d'"ideologització" i el del "corporativisme".

Llarena creu que, si els jutges recuperen aquest sistema d'elecció, hauran de tenir un sentit de responsabilitat per evitar el corporativisme i ser conscients que el CGPJ no només és un òrgan de govern dels 5.500 jutges espanyols, sinó que les seves decisions afecten tots els espanyols. En tot cas ha insistit: "No he vist mai jutges treballant amb la seva independència compromesa ni he estat en cap tribunal que es basés en posicionaments polítics, no ho he patit mai".