L'OTAN no compra la idea del govern espanyol en el sentit que haurà de defensar els enclavaments de Ceuta i Melilla en el cas que s'hi produeixin problemes fronterers, presumiblement pel Marroc, segons informa la premsa alemanya. L'anàlisi és l'oposat al que fan la Moncloa i els principals mitjans espanyols, que defensen que s'ha aconseguit un compromís de "defensa territorial". El Süddeutsche Zeitung de Munic, considerat el segon diari més influent d'Alemanya, ha recordat que els problemes d'Espanya amb el Marroc o Algèria només són "una escaramussa" comparats amb l'amenaça que representa Rússia, que és el que de veritat ha de preocupar.

El diari alemany recorda unes paraules d'aquest dilluns del secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, que han passat desapercebudes a Espanya. "Quan se li va preguntar si l'OTAN defensaria les dues ciutats espanyoles en cas d'atac militar a Ceuta i Melilla, per poc probable que sigui, el noruec va pronunciar una resposta tan burocràtica com decebedora per a Espanya: el Tractat de l'Atlàntic Nord només es refereix a territoris d'Europa i Amèrica del Nord, així com a illes pertanyents als respectius estats membres i que es troben geogràficament al nord del tròpic de càncer", recorda.

"El secretari general de l'OTAN ha dit recentment que l'Aliança defensarà "cada centímetre del seu territori", cosa que ara els espanyols interpreten que significa que la protecció de l'OTAN també s'hauria d'aplicar als enclavaments espanyols al nord d'Àfrica, Ceuta i Melilla. El debat sobre si l'OTAN protegirà Ceuta i Melilla ocupa tots els principals diaris del país. A la vista de les altres amenaces que hi ha, molt més greus, és probable que els enclavaments espanyols deixin freda l'OTAN. Fins i tot els enfrontaments que té Espanya amb el Marroc o Algèria són més aviat una escaramussa en comparació amb la nova amenaça que representa Rússia", insisteix.

El diari de Munic assenyala que a l'OTAN hi ha malestar per la poca participació que hi fa Espanya, perquè és un dels països que menys i inverteixen en relació amb el PIB, i només supera l'esforç que hi fa el petit ducat de Luxemburg. L'any passat Espanya va aportar a l'OTAN l'1,02 per cent del PIB, en el primer any que supera l'1%, però queda molt lluny del 2% mínim que reclama l'Aliança Atlàntica. Recorda que el pressupost espanyol de defensa va ser de 15.000 milions d'euros, que contrasta amb els 65.000 milions d'Alemanya, tot i que té un exèrcit de proporcions moderades si es compara amb el britànic o el francès.

Segons la premsa alemanya, és evident que la situació dels dos enclavaments al Marroc és "explosiva" per a Espanya, com ho demostra la recent massacre a Melilla. Recorda que Sánchez no es va penedir inicialment dels 37 morts a la frontera divendres passat, i que només va lamentar dilluns "la pèrdua de vides" quan se li va preguntar en una entrevista.