Òscar Escuder ha estat reelegit president de Plataforma per la Llengua per als pròxims quatre anys. En l'Assemblea General Ordinària anual de l'entitat, que s'ha celebrat aquest dissabte a l'Ateneu Barcelonès, els socis han ratificat Escuder i els 13 membres de la seva candidatura, 'El futur, en català', que ocuparan la meitat de les 25 posicions de l'executiva, ja que l'organisme es renova per meitats cada dos anys. El president ha recordat en el seu discurs l'aspiració que en el futur el català adquireixi una situació de "plena normalitat" en què no calgui defensar els drets lingüístics dels catalanoparlants i l'entitat es pugui "dissoldre". Escuder també ha afirmat que continuarà treballant per la conscienciació lingüística, la incidència institucional en l'àmbit polític i socioeconòmic, i també en els serveis lingüístics com a branques en la que s'estructura l'activitat de Plataforma per la Llengua.  

A més de la tria de les persones, l'Assemblea General Ordinària també ha servit per aprovar el pressupost i el pla d'activitats del 2024, i per avalar la memòria d'activitats i l'estat de comptes del 2023. El pla d'activitats del 2024 es proposa actuar en cinc eixos: normalitzar i incrementar l'ús de la llengua en tots els sectors i els nous mercats, garantir l'ús i el prestigi de la llengua entre els joves, projectar la força de l'entitat i la seva xarxa de socis i activistes arreu del domini lingüístic, exercir com a principal agent de pressió i incidència política i judicial en favor de la llengua, i, en darrer lloc, generar discurs i ser referents en matèria lingüística.

La candidatura alternativa denuncia manca de democràcia interna

La candidatura alternativa, 'Plantem cara per la llengua', encapçalada per Agustí Cerdà, exdiputat d'ERC al Congrés dels Diputats, no ha participat en l'assemblea per denunciar la manca de "garanties democràtiques mínimes" del procés, ja que Plataforma per la Llengua els va invalidar la llista "argumentant que no complia amb els estatuts". Uns estatuts que, afirmen que "impedeixen la concurrència de més d’una candidatura". A través d'un comunicat han explicat que van plantejar una "candidatura de consens" que va ser rebutjada, però que van intentar mediar amb la presidència per intentar que s'obrís la possibilitat de participar, sense èxit. Amb tot, instaran l'executiva de l'entitat a "encetar un procés de mediació" per tal de resoldre el conflicte existent. Així, han afirmat que vetllaran perquè el futur de Plataforma per la Llengua "estigui regit pels principis de la democràcia interna, sense por de la diversitat d’opinions i sense sectarismes".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!