Pablo Llarena dictarà aquest dimecres una ordre de detenció nacional i internacional contra Anna Gabriel.

Després de l'anunci de l'exportaveu de la CUP de quedar-se a Suïssa i de no comparèixer aquest dimecres com estava previst al Tribunal Suprem, el cas contra el referèndum pren un nou gir i deixa la pilota sobre el terrat del magistrat Pablo Llarena, que ja té 6 dels seus investigats fora del país.

La jugada de Gabriel fa un escac i mat al Suprem. El deixa en una posició complicada davant decisions complexes, en l'àmbit jurídic, que puguin tirar endavant.

Ara cal esperar la reacció del Tribunal Suprem. La reacció de Pablo Llarena, que demà ja no caldrà que esperi assegut al despatx Gabriel, perquè el seu advocat Benet Salellas, avui ja li ha fet arribar un escrit comunicant-li la decisió. Amb tot, Llarena no ha desconvocat la compareixença i ahir es va acomiadar de tots els advocats amb un "fins demà".

Fiscalia i l'acusació popular, VOX, sospesen demanar mesures cautelars, entre les quals hi haurà l'ordre de detenció. I això farà posicionar el magistrat avui mateix. O almenys plantejar-se quina sortida dona al cas sense demorar-ho massa.

Amb aquesta situació sobre la taula, Llarena demanarà l'ordre de detenció nacional i internacional i després activarà l'ordre d'extradició.

Això farà que Gabriel quedi en la mateixa situació que Puigdemont. És a dir, sense demanar l'extradició a Ginebra, però controlant que en el moment que posi un peu en territori espanyol, la detinguin i la portin directa al Suprem. L'ordre internacional també garanteix que si la Interpol intercepta Gabriel, la lliuri al jutge suís.

Això mantindrà la situació en taules fins que el magistrat es decideixi a demanar l'extradició a Suïssa i a fer-ho amb garanties per evitar que li tombin. Perquè sabent on és Gabriel, tampoc és gaire efectiu no demanar l'extradició al país que toca, però les complicacions jurídiques per fer-la efectiva deixarien en un mal lloc Llarena.

El conveni que regula aquest tràmit policial i judicial és del 1882 i requereix una ordre de presó i que cap dels delictes sigui polític. Per això Llarena ho ha de tenir molt ben lligat abans de dictar-la. L'extradició quedaria per més endavant, per tant. Per quan el magistrat hagi valorat exactament els delictes pels quals acusa la dirigent de la CUP, els enfronti a la legislació suïssa i realment tingui garanties de tirar endavant.

Terminis

El moment seria just a l'hora de fer la interlocutòria del judici oral. Aquesta mateixa fòrmula és la que es preveu que apliqui en el cas de Puigdemont. I això pot passar d'aquí a un mes o d'aquí a un any, en funció de si el magistrat Llarena accepta que la causa sigui complexa, tal com ha demanat la Fiscalia, i tingui un any més per acabar la instrucció.

Això vol dir que Puigdemont, els quatre consellers que són amb ells a Brussel·les i Anna Gabriel tindrien un any de coll per preparar la seva defensa. I que Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart continuaran a la presó tot aquest temps, perquè tot fa preveure que Llarena té la intenció de deixar-los entre reixes fins al judici.

La jugada de Gabriel

L'estratègia, similar a la de Puigdemont, no persegueix altra cosa que "obstaculitzar el procés" —en paraules de l'advocat de Gabriel— que s'ha engegat des del Tribunal Suprem i que acabarà, tot fa pensar, en condemnes d'entre 4 i 6 anys per un delicte de sedició. El judici es farà al Suprem, on no és possible presentar recurs, per tant, la sentència, un cop surti, serà ferma i de compliment immediat.

Per això l'estratègia de defensa de Gabriel és a llarg termini. No només pensada a evitar ara una presó provisional, sinó per evitar un judici que la CUP considera que és polític i que no té base jurídica. 

I justament per aquest motiu i perquè el cas està lligat a delictes polítics que a Suïssa no tenen base jurídica, una possible sol·licitud d'extradició o d'assistència jurídica per part d'Espanya seria probablement rebutjada pels tribunals d'aquest país.