A Miquel Iceta li

Si un discurs ha estat unànime entre l'oposició a Junts pel Sí i la CUP al Parlament després que la CUP hagi decidit no donar suport a la investidura d'Artur Mas, és que tots tenien raó. Tant Inés Arrimadas com Miquel Iceta i Joan Coscubiela han alertat que els seus respectius grups parlamentaris han sostingut des del principi que aquesta seria una legislatura fallida.

A partir d'aquí, els líders dels diferents grups parlamentaris han reivindicat les seves propostes de cara a un futur govern de Catalunya, que per tots ha de ser, abstractament, un "govern estable" i que "es preocupi pel que realment interessa a la gent" i després ho han concretat en les seves promeses electorals.

Segons han exposat, per C's aquest govern ha de girar entorn de la defensa a Madrid d'una reforma del sistema de finançament i del corredor mediterrani –reivindicacions de les quals fins fa poc en feia bandera Unió; per CSQP s'ha de traduir en un pla de rescat social, en un procés constituent "no subordinat però no autàrquic" i en un referèndum pactat amb l'Estat; i pel PSC significa reactivació econòmica i creació de llocs de treball, defensa de l'Estat del benestar, lluita contra la corrupció i el frau i reforma constitucional ratificada per referèndum.

C's: negociar a Madrid

La líder de Ciutadans al Parlament ha recordat que la nit electoral del 27S ja va demanar a Mas repetir les eleccions i plantejar-les com unes autonòmiques normals, no pas com un plebiscit. "Les eleccions són l'escenari menys dolent per als catalans", ha dit Arrimadas. En aquest sentit, ha aprofitat per prometre que Ciutadans defensarà la reforma del model de finançament i el corredor mediterrani al Congrés, "amb la força que tenim a Madrid i a Catalunya".

Cada cop pren més forma en Ciutadans l'apropiació que s'han fet del rol d'Unió, que s'erigia en veu de Catalunya per assolir millores del Congrés dels Diputats (tot i que la formació taronja defensa un model de finançament homogeni a totes les comunitats autònomes i rebutja el pacte fiscal que defensava Duran) sense trencar amb Espanya. De fet, Arrimadas veu unes futures eleccions com una nova oportunitat que el catalanisme polític no independentista torni a Catalunya.

Arrimadas ha reconegut que hi ha la possibilitat que a Madrid hi tornin a haver eleccions com a Catalunya, però ha descartat que els casos del Congrés i el Parlament siguin comparables: "A Catalunya el que passa no té a veure amb la dificultat de trobar suports parlamentaris com a Madrid", ha dit, "té a veure amb un president que es vol saltar la llei i les decisions dels tribunals".

PSC: el centreesquerra

Miquel Iceta veu la necessitat de formar, després de les eleccions, una "àmplia coalició de centreesquerra" que governi, on hi sigui present el PSC. "Ja hem assumit aquesta responsabilitat en altres ocasions", ha recordat, fent al·lusió indirecta al Tripartit i a coalicions municipals.

Unes noves eleccions no li fan por perquè "ja es va dir que al 27S Catalunya Sí que es Pot ens avançaria i no ha estat així i a les generals ens van dir que Pedro Sánchez quedaria per darrere de Podemos i no ha estat així".

El president del grup socialista al Parlament ha valorat la coherència de Junts pel Sí i la CUP en els seus plantejaments, favorables i contraris a investir Artur Mas respectivament. Ha volgut remarcar, però, que és precisament aquest enrocament el que aboca Catalunya a unes noves eleccions, a les quals ha dit que li "encantaria" tornar a presentar-se candidat, si així ho consideren l'executiva que es reuneix dilluns dia 11 de gener i el consell nacional que se celebra el dia 16.

CSQP: referèndum

Joan Coscubiela ha estat un altre que també ha entonat el ja us ho deia. El portaveu de Catalunya Sí que es Pot s'ha mostrat partidari d'una "confluència àmplia", "com més àmplia millor", per concórrer a unes noves eleccions a Catalunya.

L'ecosocialista veu capaç de guanyar aquesta confluència, a la qual ha dit que no sap si s'hi sumaria la CUP –tot i que reconeix haver tingut reunions amb aquest grup–. Tampoc no ha detallat si han tingut converses amb Barcelona En Comú per implicar l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de qui fa uns dies va destacar que el seu lideratge no era suficient per "construir el que hem de construir".

Per l'ecosocialista qualsevol nou govern a Catalunya ha de passar per "donar per finalitzada la política de blocs identitaris", i encetar una legislatura basada en tres eixos, que són els que CSQP defensa al seu programa: pla de rescat social, "procés constituent no subordinat però no autàrquic" i referèndum pactat amb l'Estat.

Coscubiela s'ha mostrat convençut que només entorn d'aquests plantejaments "de mínims" es poden assolir objectius "de màxims", ja que, diu, permetrien sumar més gent.

Foto de portada: Espejo-Saavedra, De Páramo, Carrizosa i Arrimadas al Parlament (Efe)