Diverses ONG qualifiquen de "disbarat" la idea de Vox de promoure la il·legalització de les organitzacions que, segons el seu parer, cooperen amb les màfies de tràfic de persones per afavorir la immigració il·legal, un missatge amb què aquesta formació està intentant criminalitzar i tacar el nom d'aquestes entitats.

A començaments d'aquesta setmana Vox feia públiques les seves propostes per iniciar les negociacions sobre la investidura del popular Juanma Moreno com a president de la Junta d'Andalusia, entre les quals demanava d'expulsar 52.000 immigrants en situació irregular, acabar amb l'"efecte crida" i il·legalitzar les esmentades organitzacions.

Si bé l'acord final de PP i Vox només especifica que s'acomplirà "amb la legislació vigent en matèria d'immigració, evitant totes aquelles decisions que puguin afavorir un efecte crida i combatre les màfies que trafiquen amb persones".

L'Agencia Efe ha consultat a les ONG Proactiva Open Arms, Red Acoge, Unicef, Red Española de Inmigración y Ayuda al Refugiado i a la Comisión Española de Ayuda al Refugiado (CEAR) sobre els plantejaments de Vox en matèria d'immigració il·legal.

"Nosaltres no cooperem amb les màfies, el que sí que hi ha són governs que paguen a altres governs que sí que cooperen amb les màfies", afirma el director d'Open Arms, Óscar Camps, que insisteix: "No movem gent a canvi de diners, això és el tràfic de persones".

I subratlla que no és necessari prohibir qualsevol organització que tingui "contacte o tracte" amb traficants de persones perquè ja està tipificat com a delicte: "És com voler penalitzar els qui roben en una autopista".

Llançar aquest missatge és "molt tendenciós" i "només intenten tacar el nom de les ONG", critica Camps, que recorda que fa anys que la Fiscalia de Catània (Itàlia) investiga aquesta oenagé que participa en el rescat d'immigrants a la Mediterrània i "encara no ha trobat res".

"És una ximpleria tot, pretenen que creguem que el PP és un gatet preciós. És una estratègia política de la dreta i l'extrema dreta", opina.

Per a la directora de CEAR, Estrella Galant, els "missatges de criminalització" de Vox cap a les ONG que vol il·legalitzar per presumpta cooperació amb les màfies de tràfic de persones són "un absurd i un disbarat".

L'única forma per acabar amb les esmentades màfies, recalca, és habilitar vies legals i segures perquè les persones puguin venir "de forma ordenada i segura a un país fins ara democràtic, legal i segur com ha estat Espanya".

"Les propostes de Vox sobre immigració són infantils, irresponsables i impracticables", recalca Galant, que afirma que demanar l'expulsió de 52.000 immigrants en situació il·legal és una mostra més de la seva falta de rigor i del seu desconeixement del dret internacional i de les obligacions d'Espanya.

En aquest sentit, Galán explica que els tractats internacionals reconeixen el principi de no devolució que prohibeix retornar a una persona que arriba a un país quan la seva vida pugui estar en risc, per la qual cosa no seria possible expulsar ningú si inicialment no s'ha realitzat una identificació correcta amb les garanties legals exigides perquè puguin accedir al dret d'asil.

Des de la Red Española de Inmigración y Ayuda al Refugiado, el seu president Daniel Méndez trasllada la seva preocupació i consternació pel pacte assolit per formar Govern a Andalusia: "Esperem que el PP i Cs no permetin, per inacció, la il·legalització de les ONG que treballem per la població migrant".

I considera que la possibilitat que l'extrema dreta tingui "poder polític real" hauria d'haver-se "combatut" amb un pacte "que fes impossible que els qui desitgen il·legalitzar els éssers humans, anul·lar els compromisos i tractats internacionals, atacar a les minories, les dones i els drets socials, tinguessin qualsevol rellevància política i quedessin en evidència pels seus atacs".

Per la seva part, la responsable d'Incidència Política i Estudis de l'Unicef, Cristina Junquera, subratlla la necessitat de garantir sempre la protecció dels menors per sobre de la seva condició d'immigrant en situació irregular.

"S'és nen abans que estranger. Un nen o una nena estan per sobre de qualsevol condició d'estranger. Cal garantir la seva protecció. Els nens i les nenes que estan acollits al sistema de protecció han de tenir totes les garanties i confiem en que així sigui", comenta.

Per a la directora de l'Àrea Intervenció Social de Red Acoge, Tania Vilkhova, les polítiques que busquen "frenar i limitar" la migració, només serveixen per "exacerbar els riscos" als que aquestes persones s'exposen i "crear zones d'il·legalitat i impunitat a les fronteres".

I recorda a tots els partits que les polítiques migratòries, "independentment de programes i ideologies, han de partir sempre del respecte als drets humans i el compliment de les obligacions internacionals".