547 propostes per salvar el català. Això és el que ha entregat aquest dimecres el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, a la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i al secretari de política lingüística, Francesc-Xavier Vila, en una trobada. Les propostes, que s’engloben dins del procés participatiu del Pacte Nacional per la Llengua, són les conclusions que 17 experts en els àmbits de la llengua en l’educació, el lleure, l’audiovisual, l’empresa i treball, i la diversitat social han desenvolupat durant un transcurs de 4 mesos d’anàlisi i un procés col·laboratiu amb la ciutadania per fer front al retrocés de l’ús social del català, ha informat l'entitat en un comunicat. Aquestes mesures proposades inclouen l'acreditació del C2 de català per al professorat i la creació d'un òrgan que garanteixi l'aplicació dels plans lingüístics a totes les escoles.

Estratègia política i científica

En el marc d'aquesta trobada entre l'entitat i la Generalitat, Antich ha traslladat a Garriga que “és urgent definir una estratègia política i científica clara i consensuada per revertir el retrocés de l’ús social del català”. En aquest sentit, i com ja ho ha fet amb anterioritat, el president d'Òmnium ha destacat la necessitat d'aconseguir un acord ampli per la protecció de la llengua: “Cal el màxim consens de tothom, per això defensem que el Pacte Nacional per la Llengua és l’espai més plural possible on discutir i treballar plegats per fer-ho possible”, ha insistit.

Les propostes d'Òmnium pel català

Entre les conclusions recollides per Òmnium destaca l’aplicació efectiva de l’obligatorietat d’acreditar un nivell C2 de català per als docents d’infantil, primària, secundària i batxillerat i formació professional, i obligatorietat d’acreditar nivell C1 de català per a la resta de personal dels centres educatius, com els monitors de menjador i extraescolars. També recomanen la creació d’un òrgan que garanteixi que els plans lingüístics s’apliquen a tots els centres escolars. Fora de les aules, proposen que el català sigui la llengua vehicular de totes les extraescolars impulsades per administracions públiques, i que els monitors i monitores d’aquestes també comptin amb el C1 de català. Quant a la cultura en la llengua pròpia, Òmnium demana una inversió de 60 milions per a l’audiovisual català, així com l’obertura d’un canal multiplataforma per a joves i un nou Super3 a la Televisió de Catalunya. També recomanen oferir cursos als no catalanoparlants que treballin de cara al públic per tal que totes les empreses puguin atendre en català, i fer possible que les associacions de nouvinguts puguin participar del disseny de la política lingüística del país.

 

Consens ampli

Per la seva banda, la consellera Garriga ha agraït durant la reunió la implicació d’Òmnium en el foment i la defensa de la llengua: “El nou consens que construirem al voltant de la llengua catalana requereix l’experiència d’entitats com Òmnium Cultural que combina expertesa i arrelament, amb estima per la llengua i obertura als reptes d’un món globalitzat”, ha dit. El projecta s'ha dut a terme sota la premissa d’“allà on el català retrocedeix, Òmnium actua”, l’entitat ha aprofitat la gran presència que té al territori per compartir les propostes arreu del país, a través de les 50 seus territorials, amb l’objectiu d’incorporar-hi la veu de la societat civil i les inquietuds de la ciutadania en matèria de llengua de les diverses zones del país, on les necessitats de la llengua no són les mateixes, i així traçar una línia d’acció estratègica per a la defensa i la preservació del català.