Òmnium Cultural ha acusat l'Audiència Nacional d'inventar-se causes contra l'independentisme "que la comunitat internacional ni tan sols reconeix" després que aquest dijous ha transcendit que Suïssa va considerar persecució política la seva causa contra Tsunami Democràtic. "Un nou ridícul absolut de l'estat espanyol", ha afirmat l'entitat sobiranista al seu compte oficial de Twitter. "Ens manifestarem i exercirem els nostres drets democràtics les vegades que faci falta. Ja n'hi ha prou!", ha reblat Òmnium.

Omnium
Omnium

En la mateixa línia, el president de l'associació, Xavier Antich, ha subratllat que "protestar contra la injustícia no és delicte, al contrari: és una obligació cívica", un fet que, ha dit, "tenen clar" les "democràcies consolidades". Antich també ha afirmat que "l'estratègia d'Estat per acusar de terrorisme un moviment democràtic com l'independentisme no aturarà la causa de la llibertat".

Suïssa s’ha negat aquest dijous a col·laborar amb l’Audiència Nacional per aclarir qui hi ha darrere de Tsunami Democràtic perquè, a parer seu, la seva acció s'emmarca en "un delicte polític", el qual no permet la cooperació internacional, segons la seva legislació. A més, hi afegeix que en els fets descrits per les autoritats espanyoles "no hi ha la violència criminal" per encaixar-los en els delictes de terrorisme i organització criminal, segons el Codi Penal suís. Així consta en el sumari de l’Audiència Nacional, el secret del qual es va aixecar la setmana passada, tres anys i cinc mesos després d’una investigació prospectiva, dirigida pel titular del jutjat Central d’Instrucció 6 de l’Audiència Nacional per esbrinar qui eren els promotors de la plataforma Tsunami Democràtic, activada el 2 de setembre de 2019 i que va mobilitzar força ciutadans per protestar contra la condemna del Tribunal Suprem als líders independentistes catalans, feta pública el 14 d’octubre de 2019. S’ha especulat que el magistrat Manuel García Castellón, ha permès a la Guàrdia Civil intervenir centenars de telèfons, especialment de dirigents d’ERC, de Junts i de persones vinculades a Òmnium. Les converses despullen, novament, la rivalitat entre dirigents independentistes, segons fonts jurídiques.

L’Audiència Nacional ha pogut mantenir el secret de les investigacions tant de temps a l’espera de les comissions rogatòries a l’estranger per demanar informació sobre qui va crear l’aplicació de Tsunami i el seu finançament i ho va demanar a Suïssa, el Canadà, Estats Units i els Països Baixos. Segons ha avançat TV3 i ha confirmat ElNacional.cat aquest dijous, és ben clara la resposta que dona Suïssa: les autoritats helvètiques, d'acord amb la seva llei, consideren que les protestes de Tsunami a l’aeroport i la Jonquera són fets que encaixen en un delicte de caràcter polític i no pas com a terrorisme o com a organització criminal, tal com es va obrir la investigació a l’Audiència Nacional. A Suïssa també se li ha demanat les dades dels titulars d'un compte corrent en el CIM Banque Geneve-wollerau-lugano vinculat amb Tsunami Democràtic.