El jutge ha decidit no enviar Oleguer Pujol a la presó tal com havia demanat la Fiscalia per "evitar reiteració delictiva", però li ha retirat el passaport, li prohibeix sortir de l'Estat espanyol alhora que l'obliga a presentar-se als jutjats cada 15 dies. 

Segons fonts judicials, la Fiscalia Anticorrupció tenia sospites que Oleguer Pujol havia seguit blanquejant diners des que va començar la investigació. Concretament, 2,5 milions d'euros que hauria amagat a Miami el 2015. El Ministeri Públic també creia que el petit dels Pujol no ha regularitzat tota la seva situació irregular amb Hisenda, per aquest motiu havia demanat com a mesura cautelar la presó preventiva i sense fiança. És la primera vegada que la Fiscalia demana presó per un dels membres de la família Pujol. En el cas de Jordi Pujol Ferrusola només es va demanar retirar-li el passaport. Una mesura que el jutge de la Mata va acceptar.

Ni l'Advocacia de l'Estat, que representa els interessos de l'aparell estatal, ni l'acusació popular, on hi ha Podemos, han demanat presó, ni cap altra mesura, així com tampoc s'han sumat a la petició de la Fiscalia, que representa la llei pròpiament, segons han informat fonts jurídiques a aquest diari. Per la banda de la formació morada, aquests han indicat que per "desconeixement de la causa" no ho faran, i per la banda de l'Advocacia, el motiu seria que per blanqueig no pot fer-ho, en virtut de la llei. 

És la primera vegada que un fiscal demana presó provisional per a un dels fills de Pujol. En el cas del germà gran, Jordi Pujol Ferrusola, el fiscal va demanar la retirada de passaport i el jutge va acceptar la mesura cautelar. El frau se situa a l'any 2007 i no es va destapar fins al 2014. Però els investigadors creuen que els últims dos anys i mig, tot i estar investigat, Oleguer Pujol ha seguit blanquejant diners.

La Fiscalia al·legava que a diferència de la peça que afecta el gran dels fills de l'expresident, la causa d'Oleguer Pujol està perfectament ordenada i amb moltes més evidències. Per aquest motiu avui la Fiscalia ha demanat presó sense fiança, i en el cas del germà gran, amb molts més dubtes en els indicis, no.

Per què ha demanat presó la Fiscalia

El Ministeri Públic té dos informes de la UDEF, "molts bons", segons els mateixos fiscals que demostren que Oleguer Pujol hauria continuat blanquejat capitals tot i estar investigat. Es basen en una operació del 2015. Aquell desembre, Oleguer Pujol va fer d'intermediari en la compra-venda d'un edifici de la Gran Via 32 de Madrid, entre el Grupo Prisa i Amancio Ortega. Presumptament va enviar la comissió que li corresponia dels 5 milions de l'operació a un banc a Miami, des d'on hauria comprat bons de l'Estat.

La Fiscalia defensa aquesta tesi, mentre que l'advocat del petit dels Pujol, Cristóbal Martell, ha argumentat que va haver d'ingressar la comissió a Miami perquè cap banc de l'Estat espanyol li acceptava una quantitat tan gran de diners. La defensa ha mantingut que Oleguer Pujol es va acollir a una amnistia d'Hisenda el 2014 i va regularitzar els diners en negre. 

Durant la declaració, però, el petit dels Pujol ha relliscat en la resposta sobre aquesta comissió, responent primer a la Fiscalia que tenia tots els diners en bancs de l'Estat. El Ministeri Públic ha incidit en els diners de l'operació del 2015, i aquí Pujol Ferrusola ha acabat admetent que els va portar a Miami tal com diu l'informe de la UDEF. 

La declaració

Oleguer Pujol ha estat declarant tot el matí, des de les 10:30h, a l'Audiència Nacional, davant el jutge José de la Mata. Més de cinc hores on ha admès que va cobrar comissions en negre, però que després les va regularitzar amb Hisenda. Segons ha pogut saber El Nacional de fonts judicials, el fill petit dels Pujol ha admès el cobrament de 2,5 milions d'euros i el desviament de fons a paradisos fiscals. Però no ho ha admès tot, sinó que ha llançat part de la culpa al seu exsoci Lluís Iglesias, remarcant que la idea va ser d'Iglesias.

El petit dels Pujol ha declarat per un presumpte delicte de blanqueig de capitals. L'acusen de cobrar comissions en l'operació de compravenda de sucursals bancaries del Banc Santander l'any 2007. En el mateix cas hi ha investigats els fills de l'empresari Javier de la Rosa, que van declarar ahir a l'Audiència Nacional i que van exculpar Oleguer Pujol per la presumpta ocultació d'11'5 milions d'euros, que haurien cobrat per la mateixa operació. 

El cas contra Oleguer Pujol es va destapar el 2014. La policia espanyola es va presentar a primera hora del matí a casa seva amb el Fiscal Anticorrupció. El van van detenir i el van portar a la comissaria de la Verneda, a Barcelona, on es va acollir al dret a no declarar davant els policies. Des d'aquell moment i fins avui, Oleguer Pujol encara no havia estat citat pel jutge. El seu cas forma part de tot el sumari de la família Pujol perquè José de la Mata creu que l'origen dels diners que va invertir Oleguer Pujol en les operacions immobiliàries provenen, en part, del compte nº 81.670 d'ANDBANK, un dels comptes d'Andorra on hi havia la fortuna familiar dels Pujol.