Nous testimonis han desacreditat la versió de la Guàrdia Civil per condemnar els vuit joves d’Altsasu. Els declarants, que no havien estat admesos durant el judici oral, han testificat aquest dimecres a l’Audiència Nacional, durant la vista d’apel·lació. Entre aquests hi ha l’amiga d’una de les parelles de la Guàrdia Civil involucrades en l’incident, així com diversos joves que han confirmat que un dels acusats ni estava en el lloc dels fets. Segons les defenses i les famílies, “desmunten” el “muntatge” contra els joves.

Després dels recursos d’apel·lació tant de la defensa com de l’acusació, aquest dimecres s’ha celebrat la vista, que els joves empresonats han seguit per videoconferència i que ha quedat vista per a sentència. S’han aportat noves proves documentals i han comparegut fins a sis nous testimonis.

D’aquests testimonis, diversos han confirmat que Jon Ander Cob, condemnat a nou anys de presó, ni tan sols era al lloc dels fets, on va tenir lloc la baralla, el bar Koxka. Diversos dels amics que van estar amb ell aquella nit han explicat que ell va quedar-se en un altre bar, i que no va trepitjar el Koxka.

Iñaki Grados, un dels compareixents, ha relatat que van sortir junts del frontó a mitjanit i van anar a un bar diferent, on s’hi van estar al voltant d’una hora. “Jo me’n vaig anar al Koxka i ell va marxar, no em va acompanyar”, ha indicat. El mateix testimoni també ha assegurat que va coincidir amb Julen Goikoetxea (condemnat a nou anys), a qui no va veure involucrat en els incidents amb els guàrdies civils. Tampoc no va participar-hi Oihan Arnanz (condemnat a 13 anys), que “estava al fons del bar i en cap cas va sortir al carrer”.

L'amiga de la parella d'un guàrdia civil

Per altra banda, Amaia Martín, amiga de María José, una de les parelles dels guàrdies civils, ha desmuntat les al·legacions de l’acusació, que deia que va quedar en un estat de “semi-inconsciència”. Martín ha explicat que la va veure espantada, que li va dir si volia ajuda, i que li va dir que no en necessitava. De la mateixa manera, ha assenyalat que li va enviar un missatge de WhatsApp i que ni tan sols li va respondre. També ha declarat que no va veure Jon Ander.

L'Audiència Nacional els va condemnar el juny de l'any passat per delictes d'atemptat a agents de l'autoritat, lesions, desordres públics i amenaces. Va imposar les penes més altes previstes pels delictes i va aplicar les circumstàncies agreujants d'abús de superioritat i odi per establir-les, no va considerar tot i això que els condemnats haguessin de ser-ho pels delictes de terrorisme que demanaven tant la fiscalia com les acusacions popular i particular, ja que, tal com van fixar els magistrats en la sentència, "no ha quedat plenament acreditada la finalitat terrorista de la seva acció i tampoc la seva vinculació o pertinença a ETA".

Testimonis clau

Per a tractar de desacreditar els nous testimonis, el fiscal José Perals ha preguntat a alguns dels compareixents si havien participat en la manifestació que va tenir lloc dos dies després de la baralla a Altsasu. “No estem davant d’una causa general contra els vuit condemnats”, ha assegurat el representant del ministeri públic, que també ha argumentat que els bars estaven molt a prop d’un de l’altre.

“Estem en presència d’un delicte d’atemptat contra agents de la Guàrdia Civil i dues dones brutalment agredides”, ha insistit el fiscal. Ha desacreditat els testimonis afirmant que “ha quedat acreditat que no van veure ni l’agressió ni el que va passar”.

Per la seva part, el Comitè de Víctimes del Terrorisme (COVITE), que actua d’acusació popular, ha criticat que “porten testimonis tants mesos després que saben perfectament a Altsasu el que es va declarar” durant el judici oral.

Per a les defenses, aquests testimonis són clau per a revocar la sentència. Durant la vista d’apel·lació, han demanat l’absolució tant per a Julen Goikoetxea com per a Jon Ander Cob.