La Diputació de la Grandesa d'Espanya i Títols del Regne (DGET), que agrupa uns 800 nobles, s'ha reunit aquest dijous amb la noblesa de Catalunya en un dinar durant el qual el degà d'aquest òrgan, Enrique Fernández-Miranda, ha cridat a defensar el Rei com a garant de la llibertat i la democràcia.

La DGET, a la qual pertanyen tant Grans d'Espanya com altres posseïdors de títols nobiliaris, actua com a òrgan assessor i consultiu del Ministeri de Justícia en aquesta matèria i, sota la direcció del duc de Fernández-Miranda, ha començat un procés de descentralització de les seves activitats que va començar el setembre passat amb una reunió celebrada a Còrdova.

Després d'aquella reunió, a la qual van acudir els membres adscrits a Andalusia, avui ha tingut lloc a Barcelona un dinar-col·loqui amb la noblesa titulada catalana, a la qual han assistit més de cent nobles, encapçalats pel president del Reial Cos de la Noblesa de Catalunya, el marquès de Camps, segons informa la DGET en un comunicat.

El comte de Samitier, que presideix el Reial Estament de la Noblesa del Principat de Girona, ha participat també en aquesta reunió, en la qual ha pres la paraula el degà del DGET, Enrique Fernández-Miranda i Lozana, qui ha subratllat la necessitat, en aquests moments, de defensar i donar suport a Felip VI, "garant de la llibertat i la democràcia a Espanya".

El duc de Fernández-Miranda ha posat de relleu a més la importància del Rei en la seva condició de garant de la monarquia parlamentària com a forma d'Estat "consagrada en la Constitució espanyola, votada i aprovada en referèndum el 1978".

Al dinar-col·loqui han acudit membres dels Consells del Cos de la Noblesa de Catalunya i de l'Estament de la Noblesa del Principat de Girona, així com diversos consellers de la DGET, entre ells la duquessa d'Arcos, la marquesa de Foronda, el duc de Linares i el duc de Medina Sidonia.

Una setmana després que s'emetés, el 3 d'octubre del 2017, el ja cèlebre missatge televisat de Felip VI sobre la crisi catalana, la Diputació de la Grandesa va difondre una declaració institucional en què proclamava la seva "plena lleialtat" al Rei i la seva defensa de la unitat d'Espanya, "amenaçada pels que, falsejant el passat i menyspreant les lleis, intenten destruir tant temps de vida en comú".

"Catalunya va portar abans que cap altra regió el nom d'Espanya en constituir la Marca Hispànica" i, al llarg dels segles, "va conformar juntament amb els altres territoris hispànics la nació més antiga d'Europa", afirmava aquella declaració, abans de recalcar: "Des d'aquell moment, tots els espanyols, de qualsevol procedència, hem estat copartícips d'una mateixa història col·lectiva".

Felip VI, acompanyat per la reina Letícia, va rebre per primera vegada en el seu regnat aquest òrgan, denominat llavors Diputació Permanent i Consell de la Grandesa d'Espanya, el 23 de desembre del 2014, la vigília del seu primer missatge de Nadal, en una audiència a la qual va acudir una quinzena de representants.

A més, amb motiu del bicentenari de la Diputació de la Grandesa, els Reis es van reunir el 16 de juny del 2015 amb més de 400 representants d'aquesta institució, a qui va recordar el "gran repte" que suposava honrar els seus avantpassats amb el seu "exemple i conducta".