Els pressupostos de 2020 han començat ja a caminar, però el camí que tenen per endavant es preveu llarg i tortuós. El departament d'Ecomomia, liderat pel vicepresident Pere Aragonès, ha acabat aquest dijous la primera ronda de contactes amb tots els grups de l'oposició per explicar "les línies generals" de la proposta i explorar quins possibles socis tindrien. De moment, hi ha hagut un tímid acostament de posicions, però encara estan lluny de poder tirar endavant. Els més disposats a negociar són els comuns i el PSC i, en menor mesura la CUP, però les posicions encara són distants per diversos motius i alguns hi posen condicions. Per contra, Cs i el PP ja hi han tancat la porta.

Cs hi veu uns pressupostos "contra els catalans"

Ciutadans ha tancat la porta a la negociació des de la primera reunió, que ha tingut lloc aquest dijous a la tarda al Parlament. Segons el partit taronja, els pressupostos del Govern van "en contra dels catalans" i prioritzen que els recursos de la Generalitat "se'n vagin pel forat negre del procés". Després d'una hora i mitja de reunió amb Economia, Cs ha ha assegurat que "l'única prioritat" de l'Executiu és "dividir els catalans" i ha defensat que "els comptes estan impregnats de procés de ruptura i confrontació". Per això, ja han avançat que no hi donaran suport.

El PSC hi posa condicions

El PSC, com ja va fer durant la negociació dels comptes de 2019, s'ha mostrat obert a parlar-ne i a aprovar-los, però hi ha condicions. Demanen renunciar a la "confrontació" amb l'Estat i que hi hagi un viratge explícit a l'estratègia "rupturista" de l'independentisme. A més, els socialistes volen que en els nous comptes hi hagi un revertiment de les retallades i que hi hagi una pujada d'impostos, a la que Aragonès ja ha apuntat a través de modificacions en l'IRPF i de l'impost de successions. Tot i això, el PSC avisa que si no s'opta pel diàleg amb l'Estat i s'abandona la ruptura no hi donaran suport, sigui quin sigui el contingut.

Els comuns, ni 'sí' ni 'no'

Els comuns, per la seva banda, són els que més bé s'han posat en la negociació dels pressupostos i, de moment, no han dit ni 'sí' ni 'no' a donar-hi suport. De fet, la presidenta del grup parlamentari, Jésssica Albiach, ha situat en un 5 sobre 10 les possibilitats que el seu partit aprovi els comptes. Els comuns consideren que Catalunya necessita uns nous comptes, ja que actualment continua amb els prorrogats de 2017, però avisen que no volen donar un "xec en blanc" a Aragonès. Pels comuns és bàsic que es deixi enrere "l'etapa de retallades" i que s'aposti per una pujada d'impostos que vagi més enllà del que ha apuntat el Govern.

David Cid Comuns - ACN

La CUP ho veu "insuficient"

Malgrat que JxCat aposta per negociar els comptes amb ells, i evitar així "renúncies nacionals", els cupaires creuen que, a primer cop d'ull, la proposta del Govern "consolida les retallades" dels darrers anys. Tot i que el departament d'Economia només ha exposat en aquesta primera ronda de contactes les línies mestres dels nous comptes i no han donat xifres concretes, la CUP els considera "continuistes i insuficients" i creu que no suposen "un canvi de tendència". A més, creuen que les dades apuntades per Economia "no quadren" i són "tendencioses i propagandístiques".

El PP, contra la pujada d'impostos

Finalment, el PP, després de veure els comptes, ha apuntat que no comparteixen la pujada d'impostos ni tampoc les despeses relacionades amb el procés sobiranista, com per exemple les ambaixades. Així ho han apuntat fonts del partit a El Nacional, que han assegurat que estan d'acord amb l'augment de la despesa social, però que no comparteixen la pujada d'impostos ni tampoc l'estratègia política del Govern, pel que tanquen la porta a seguir negociant. Tot i això, han agraït que s'hagi tornat a fer una primera ronda de contactes amb tots els grups, ja que s'havia deixat de fer en els últims temps.

Pere Aragones - EFE

EFE

Després d'aquesta primera ronda, el departament d'Aragonès té previst continuar treballant la proposta de pressupostos internament amb els diferents departaments de la Generalitat i tornar a citar els grups per finals de setembre. Aquesta segons ronda, però, segons han apuntat fonts d'Economia, ja seria només amb aquells grups que es mostrin disposats a negociar. Si els pressupostos no tiren endavant, Aragonès aposta per un avançament electoral per sortir del bloqueig i evitar una nova pròrroga, mentre que el president Quim Torra prefereix no anar a eleccions.