Sumar ha posat sobre la taula una proposta per prohibir "totalment" la contractació d'empreses com Desokupa. La formació considera necessari castigar qualsevol societat que tingui la finalitat de desallotjar persones mitjançant mecanismes de pressió extrajudicial. Per això vol imposar multes d'entre 30.000 euros i 600.000 euros a les empreses que ofereixin aquesta mena de serveis. "Són empreses que operen sembrant la por i la intimidació, i actuant com a matons a sou", diu la portaveu de la formació al Congrés, Verónica Martínez. Tot i que el Codi Penal ja sanciona moltes de les conductes utilitzades per aquesta mena d'empreses —com ara coaccions, amenaces o extorsió—, l'experiència pràctica demostra que aquestes figures delictives "no són suficients per impedir que aquestes estructures mercantils segueixin actuant amb aparent legalitat".

A través d'una esmena a la proposició de llei per regular els lloguers de temporada, han proposat una disposició addicional a la Llei d'Arrendataris Urbans que per prohibir de manera "expressa, completa i sense excepció" la constitució, promoció, funcionament i contractació d'empreses o persones que ofereixin aquests serveis.

Empreses com Desokupa vulneren "greument" drets fonamentals

El partit liderat per Yolanda Díaz subratlla que empreses de l'estil de Desokupa operen al marge de la llei, exercint les funcions reservades pel poder judicial i els cossos i forces de seguretat. A més, assenyalen que vulneren "greument" els drets fonamentals dels ocupants, com el de la inviolabilitat del domicili o el dret a la integritat física i moral. Sumar afegeix que aquestes empreses actuen sota un discurs que deslegitima a aquells que viuen en un habitatge sense títol legal sense entendre les causes que els han mogut a fer-ho, i promouen un model de "seguretat provada al marge de la llei" que mina els principis bàsics de l'estat de dret i la garantia judicial efectiva. 

Inhabilitacions per als desocupadors

A banda de les multes a les empreses, Sumar també exigeix que s'inhabilitin les persones involucrades en aquestes accions per tal que no puguin exercir mai més activitats relacionades amb el sector immobiliari, la seguretat o la vigilància, durant un període d'entre set i deu anys. També plantegen que no puguin treballar en el sector públic durant aquest mateix espai de temps. En cas que es produeixin delictes com coaccions, amenaces o violació de domicili, es demana que s'actuï seguint el Codi Penal.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!