El diplomàtic nord-americà Ambler Hodges Moss (Baltimore, 1937) ha mort als 85 anys. El nom d'aquest personatge potser no és gaire conegut entre els catalans, però segur que molts recordaran la seva figura per ser l'encarregat de fer possible la trobada entre el president a l'exili Carles Puigdemont i l'expresident dels Estats Units Jimmy Carter. L'editorial Símbol Editors ha estat l'encarregada de fer pública la notícia de la mort del diplomàtic amic de Catalunya Ambles Moss. El difunt havia rebut una Creu de Sant Jordi i, entre les seves obres, n'hi havia una relacionada amb Catalunya "(Quatre) barres i estrelles". En aquest llibre, Moss narrava la seva experiència com a membre del cos consular dels Estats Units a Barcelona els anys seixanta del segle XX.

Moss, nascut a Baltimore (Maryland) el 1937, era Graduat en Ciències Polítiques i Econòmiques amb magna cum laude a la Universitat de Yale i doctor en Dret per la Universitat George Washington, va ser representant dels EUA davant l'Organització d'Estats Americans i ambaixador al Panamà entre el 1978 i el 1982, on va negociar per encàrrec del president Carter la devolució de la sobirania del Canal amb Omar Torrijos. En la vessant acadèmica, Moss era professor d'Estudis Internacionals a la Universitat de Miami des del 1984, va ser degà fundador de l'Escola de Postgrau d'Estudis Internacionals i director del Centre Dante Del Fascell (1984-2004). Moss era també membre de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC). El 1986, la Generalitat l'havia distingit amb la Creu de Sant Jordi. I era també membre del jurat del Premi Internacional Catalunya, que el 2010 va recollir precisament l'expresident Carter de mans del president José Montilla.

AMBLER MOSS EUA ACN
Ambler Moss / Foto: ACN

Defensor de la veritat

Al seu moment, el líder del PP català Xavier Garcia Albiol va acusar Puigdemont d'haver pagat milers de dòlars per reunir-se amb l'expresident dels Estats Units. Puigdemont ho va desmentir recordant que ja se'ls va acusar d'haver pagat a corresponsals estrangers per escriure sobre el procés català i a la Universitat de Harvard per poder fer-hi conferències. Moss també va sortir a desmentir el dirigent unionista qualificant les seves paraules de "fake news" en un correu que va enviar a Albert Royo, aleshores secretari general del Diplocat: "Pots estar segur que ningú no ha pagat res per l'entrevista amb l'expresident Carter. És absurd i, com diem aquí, és "fake news" sense credibilitat", deia el correu.

Puigdemont i Carter

La col·laboració de Moss va fer possible la visita de Puigdemont al Centre Carter. El president a l'exili Carles Puigdemont va viatjar l'abril de 2017 als Estats Units convidat a participar en la conferència anual del Centre de Resolució de Conflictes que encapçala l’expresident nord-americà Jimmy Carter, segons va poder saber El Nacional de fonts coneixedores de la trobada. Puigdemont es va reunir amb l'expresident nord-americà al seu despatx personal en una entrevista privada. La cita era resultat de les gestions impulsades des del Govern català per explicar el procés al món i va suposar un revés a la voluntat explícita de l’executiu espanyol d'aïllar Puigdemont i el seu gabinet de qualsevol contacte exterior, per eliminar el conflicte català de l’agenda política internacional.

El Centre Carter és una organització no governamental que es va crear l’any 1982 amb l’objectiu d’intervenir en “situacions complexes”, i fer-ho amb el compromís de no alinear-se amb cap de les parts i d’actuar “sempre en forma neutral en les resolucions de disputes”, segons s’explica en la seva pàgina web. Des que va abandonar la Casa Blanca l'any 1981, Carter, de 92, anys ha actuat com a mediador en conflictes internacionals la qual cosa el va fer mereixedor del premi Nobel de la Pau l'any 2002. L'any 2010, l'expresident nord-americà va rebre el Premi Internacional Catalunya, que atorga el Govern de la Generalitat.