La vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, ha advertit aquest dimecres als partits independentistes catalans que han d'"aprendre que hi ha camins que no condueixen enlloc" i ha assegurat que "el PSOE no permetrà que es traspassi cap límit", en referència a la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per declarar la independència de Catalunya enregistrada per Solidaritat Catalana que el Parlament ha admès a tràmit i que el govern estatal ja ha portat al Tribunal Constitucional. En una entrevista a RNE, Montero ha respost de forma taxativa a la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, que aquest dimarts ha qüestionat el recurs del Consell de Ministres contra la Mesa del Parlament per admetre a tràmit la ILP i ha afirmat que l'Executiu de Pedro Sánchez "ha après poc o gens d'aquests darrers anys" i que "intenta coartar i limitar el debat parlamentari".

"Són altres els que han d'aprendre que hi ha camins que no condueixen enlloc", ha contestat la vicepresidenta espanyola, que ha recalcat que "no es pot generar una expectativa sobre la qual no es té els instruments ni els mitjans per poder aconseguir-se, ni tampoc es pot embarcar molta gent en un procés, insisteixo, que acaba enlloc”. A més, Montero ha subratllat que el govern estatal no permetrà que "hi hagi cap allunyament de l'ordre constitucional i ho saben", ha volgut deixar clar que vetllarà pel compliment "estricte" de la Constitució. Finalment, la també número 2 del PSOE ha apuntat a una "hiperactivació" dels partits independentistes vinculada a la proximitat de les eleccions a Catalunya.

Després d'assegurar que el Govern està apostant per la "convivència" i la "tornada a la normalitat" a Catalunya amb mesures com els indults o l'amnistia, Montero ha recordat de manera contundent que no permetrà "cap desviació de l'ordre constitucional, per activa o passiva", i que no mirarà "cap a un altre costat" com es va fer en l'etapa de Mariano Rajoy. "Nosaltres no farem el que va fer el Govern de Rajoy, que va ser, davant d'aquestes situacions, mirar cap a un altre costat i deixar que les coses fossin transcorrent com si tinguessin la capacitat d'apagar-se per si soles", ha seguit la titular d'Hisenda, esmentant la declaració unilateral d'independència o la celebració dels referèndums de 2014 i 2017.

Sánchez porta la ILP al Tribunal Constitucional

El govern estatal va decidir aquest dimarts recórrer davant del Tribunal Constitucional la iniciativa legislativa popular (ILP) per declarar la independència de Catalunya que el Parlament va admetre a tràmit el 20 de febrer passat i, d'aquesta forma, demanar la suspensió de la tramitació. Segons ha explicat el ministre de Justícia, Félix Bolaños, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, aquesta decisió paralitza "de manera immediata" la tramitació d'aquesta iniciativa. Això és així pel fet que és el govern espanyol qui presenta el recurs d'inconstitucionalitat, cosa que no passa quan ho presenta un grup parlamentari. Bolaños ha dit que aquest recurs "és absolutament coherent" amb la política del govern de Pedro Sánchez perquè aquest recurs "protegeix la Constitució, les institucions de Catalunya i protegeix el diàleg, els acords i que siguem capaços d'entendre'ns”.

El Govern veu "sobreactuació" per interès electoral

Per la seva part, Solidaritat Catalana per la Independència, el grup promotor de la ILP, que també ha tingut el suport de Junts i la CUP —i vots en contra de PSC i abstenció d'ERC— ha promès aquest dimarts lliurar una "batalla jurídica" per la seva proposta i elevar el cas, si cal, a "instàncies internacionals". Per la seva part, el Govern català ha vinculat a "interessos electorals" el recurs presentat per l'Executiu de Sánchez al TC i ha assegurat que el govern espanyol "té la necessitat de sobreactuar contra l'independentisme" atès a les pròximes cites amb les urnes. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!