El govern espanyol confia que la llei per al referèndum de l'1 d'octubre que aquest divendres han signat tots els diputats de Junts pel Sí i la CUP s'acabi quedant al registre del Parlament i resti allà durant un temps, fins que finalment no s'acabi portant a la Mesa de la cambra catalana, o sigui directament impugnada per l'Estat. Així ho han afirmat fonts de la vicepresidència espanyola, un cop finalitzada la roda de premsa d'aquest divendres del president de l'executiu central, Mariano Rajoy, on ha anunciat la presentació d'un recurs al Tribunal Constitucional per tombar la reforma del reglament per aprovar la desconnexió exprés.

Les fonts reconeixen que la signatura de la llei de referèndum, i el seu registre –que es farà previsiblement dilluns–, no manté base legal per impugnar-la encara. Creuen que el gest del Govern català i els seus diputats formaria part d'una altra escenificació política i de "l'anunci de l'anunci", com ha criticat severament l'executiu central en diverses ocasions, en referència a l'avanç del full de ruta. Ara bé, les fonts asseguren que la impugnació es durà a terme de forma immediata, si finalment la legislació per a l'1-O s'accepta a tràmit a la Mesa.

A la Moncloa estan pendents de tots els moviments que es duen a terme al Parlament. Aquest divendres ho han personificat en José Luis Ayllón, una de les mans dretes de la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría. "És Secretari d'Estat de tri-relacions amb les Corts", ironitzen al respecte perquè es fa càrrec del Congrés, el Senat i de vegades de les reunions dels òrgans de la cambra catalana. Fonts de vicepresidència de Moncloa afegeixen que altres interlocutors habituals en són la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, i el del PSC, Miquel Iceta, a més de "la seva gent". 

Precisament, a partir de les informacions rebudes, han trobat un indici per avalar que la llei no passarà del registre: que aquest divendres s'ha convocat la Mesa del Parlament i no s'ha decidit res sobre acceptar la llei a tràmit. En conseqüència, la seva sospita és que els diputats independentistes deixaran allà la llei, conscients que en el mateix moment que sigui admesa a tràmit, s'actuarà legalment des de l'Estat. "La Mesa està advertida", recorden les fonts. Afegeixen que "qualsevol acte preparatori" de referèndum, com és el cas, també seria un "delicte" que els permetria actuar.