Durant setmanes, des de La Moncloa van encarregar-se de vendre la candidatura de Nadia Calviño a l’Eurogrup com a favorita. A l’hora de la veritat, però, les coses no van sortir com esperaven i va naufragar estrepitosament. De res no van servir els suports de pesos pesants com Alemanya, França i Itàlia. Votaven 19 països, els 19 membres de l'eurozona. Hores després del fiasco, com ja va passar el 2015 amb el popular Luis de Guindos, des del govern espanyol no fan cap mena d’autocrítica sobre el que ha passat. “No ha fallat res”, insisteixen fonts de l’executiu. La patacada arriba en plenes negociacions del fons europeu de reconstrucció.

“Nosaltres hem fet una tasca extraordinària”, asseguren aquestes fonts, que insisteixen “han fet la feina com l’havíem de fer”. En aquest sentit, des de La Moncloa asseguren que “no ha fallat res”, que van fer tot el que estava a les seves mans i que “simplement ha guanyat un altre candidat i ens hem quedat a un vot” de fer-se amb la presidència de l’Eurogrup. La vicepresidenta espanyola va guanyar la primera votació, amb 9 dels 10 vots necessaris, però en la segona va imposar-se l’irlandès Paschal Donohoe.

En una entrevista a Onda Cero, la mateixa Nadia Calviño ha assegurat aquest divendres que tenia "emparaulats almenys 10 vots" en la votació a la presidència de l'Eurogrup però "un dels ministres no va fer el que va dir que faria”. Des de l’executiu espanyol no volen especular amb quin país ha estat, i centren els seus esforços en la negociació del fons de recuperació europeu de 750.000 milions d’euros.

Des de La Moncloa desvinculen la derrota a l’Eurogrup d’aquestes negociacions. “No tenen res a veure”, asseguren en aquest sentit.

Gira europea de Sánchez

Després dels contactes d’aquesta setmana, i abans del Consell Europeu de la setmana que ve, Pedro Sánchez iniciarà dilluns una gira europea. Es desplaçarà fins a territoris hostils, com Holanda i Suècia, reticents al plantejament espanyol. Mantindrà reunions de treball amb els primers ministres Mark Rutte i Stefan Löfven. També viatjarà fins a Alemanya, on es reunirà amb la cancellera Angela Merkel, que esperen que jugui a favor dels seus interessos. Les seves condicions seran clares: que s'aprovi ràpidament i que "no volen noves troikes".