L'"experiència" del coronavirus ha provocat un "aprenentatge" per a l'Estat: en el futur, ha de poder disposar de tots els recursos, també de les comunitats autònomes. Almenys així ho ha defensat la portaveu Maria Jesús Montero aquest dimarts, després que el Consell de Ministres hagi aprovat "el primer pla general d'emergències de l'Estat". El que fa aquest projecte és "integrar" tots els plans d'emergència existents, tant els estatals com els autonòmics, i mobilitzar també tots els recursos existents, tant els estatals com els autonòmics. Serà per fer front a "emergències inespecífiques i multirisc que no tenien resposta en els plans ordinaris", com era el cas de la covid-19.

En roda de premsa després del Consell de Ministres d'aquest dimarts, la portaveu del govern espanyol ha celebrat que, amb aquest pla, "per primera vegada s'integren tots els plans que existeixen en la nostra articulació territorial", que es comprendran "en un mateix mecanisme". D'aquesta manera, ha continuat, "es reforça el sistema de col·laboració entre administracions públiques" perquè "se simplifiquen els procediments de gestió d'emergències". També s'ordenen les xarxes de comunicació entre els centres d'emergències estatals i autonòmics.

La ministra ha subratllat que el pla crea un "mecanisme nacional" de resposta a emergències que "permetrà mobilitzar tots els recursos a disposició dels sistema" per fer front a la situació. Ho ha venut com un "avenç".

"El pla permetrà atendre emergències inespecífiques i de naturalesa multirisc a les quals els plans ordinaris no donen una resposta específica", ha defensat María Jesús Montero. Estaran incloses "aquelles que tenen baixa probabilitat però que suposarien un gran impacte", com va ser el cas del coronavirus. En aquest sentit, ha posat l'exemple d'aquesta crisi sanitària. "L'experiència adquirida ha estat molt útil per a l'elaboració d'aquest pla", ha assegurat.