Joc de malabars a La Moncloa en l’últim Consell de Ministres de l’any. La portaveu en funcions Isabel Celaá, que ha comparegut en el lloc de Pedro Sánchez, ha començat la roda de premsa recordant que les decisions de la justicia europea són també espanyoles, i que per tant s’han d’acatar. No obstant això, la dirigent socialista també ha admès que “ignora” per on anirà l’informe de l’Advocacia de l’Estat sobre la immunitat d’Oriol Junqueras, del qual està pendent ERC en les negociacions per la investidura. Tot i així, ha recordat el que ja va fer el passat juny: informar a favor del permís per sortir de presó i recollir l’acta d’eurodiputat. L’ha apressat a fer-ho com abans millor.

Així, preguntada sobre quina serà la línia d’actuació dels serveis jurídics de l’Estat, Isabel Celaá ha admès que des de l’executiu “no saben què dirà l’informe”, sinó que només “saben el que va dir en el seu moment”, que va ser informar favorablement al permís de Junqueras per sortir de la presó i recollir l’acta d’eurodiputat davant la Junta Electoral Central, a Madrid. En tot cas, ha apressat l’Advocacia a fer-ho com abans millor, i si pot ser aquest dilluns, perquè doni temps material a una investidura abans de Reis.

Conscient que seria el principal focus d’atenció de la roda de premsa, la dirigent socialista ja s’ha posat la bena abans de la ferida en la seva intervenció inicial, tot recordant que “el Tribunal de Luxemburg és l’intèrpret suprem” de la legalitat a la Unió Europea. “No és una instància estrangera, no és l’executor d’un Codi Penal imposat als espanyols”, ha defensat Celaá, que ha insistit que “no hi ha dues justícies” i que “els jutges europeus són tan nostres com els nacionals”. Després d’això, ha reblat: “Ara el Suprem farà la seva feina, que és aplicar la llei amb proporcionalitat i seguint el principi de legalitat”.

Davant dels terminis que està apurant l’Advocacia de l’Estat, que té fins al 2 de gener, Celaá ha subratllat que és una sentència “innovadora” i que “canvia la doctrina” que fins ara hi havia sobre l’adquisició de la condició d’eurodiputat, i que per això l'estan estudiant. “L’Advocacia de l’Estat és autònoma per a prendre i gestionar els terminis com millor li sembli”, ha defensat. Això sí, ha admès que “esperen que arribi com abans millor”.

En aquest context, la portaveu en funcions ha intentat desvincular-ho de les negociacions per la investidura: “Els polítics hem de fer la nostra feina, que és donar al país el govern que necessita”. Ha evitat donar per trencades les negociacions amb Esquerra: “Les negociacions no s’han trencat, i el que no està trencat està en curs”. Ha reiterat que “no hi ha opció B”, en cas de fracàs de la via d’ERC per la investidura.

Des dels temps de José Luis Rodríguez Zapatero, després de l’últim Consell de Ministres de l’any, el president del govern compareixia davant la premsa. També ho va fer Mariano Rajoy quan estava en funcions. Aquest cop, però, Pedro Sánchez no ha comparegut. En el seu lloc, Isabel Celaá ha fet el balanç de l’any, recordant tot el que ha fet l’executiu estatal malgrat estar en funcions, des de “la major oferta d’ocupació pública des del 2008” fins a l’exhumació del dictador Francisco Franco. “Aquest govern ha treballat”, ha deixat clar, instant a formar govern per fer front a les necessitats més immediates.