El radiofonista Justo Molinero entrevistarà aquest dimecres el vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Oriol Junqueras. La cita és a les 12h al programa estrella de la ràdio i el grup Teletaxi, El Jaroteo. Tot i que l’entrevista estava concertada des de fa temps, segons fonts consultades per El Nacional, coincidirà amb la polèmica creada després que Molinero titllés de “gilipollas” Gabriel Rufián, diputat d’ERC al Congrés i home de la màxima confiança de Junqueras, qui el va promoure com a cap de llista per Barcelona a les eleccions del 20D.

Si bé el mateix Rufián va evitar atiar el foc de la polèmica amb una amistosa i emotiva piulada de reconeixement a la figura de Molinero, l’episodi no és intrascendent, atès que Junqueras i el president del Grup Teletaxi mantenen una excel·lent relació, com van plasmar en el llibre Revoltats, un diàleg entre el líder republicà i l’empresari a cura del periodista Saül Gordillo. En fonts republicanes assenyalen que Molinero “es va deixar portar pel to col·loquial” i fins i tot afirmen que “ja se'n deu haver penedit”, si bé, no consta que hagi mantingut cap conversa ni amb Rufián ni amb Junqueras per disculpar-se.

28 freqüències de ràdio

No obstant això, darrere les desqualificacions de Molinero al diputat republicà hi ha alguna cosa més que una escalfada momentània. El president del Grup Teletaxi (que gestiona 28 freqüències de ràdio, 3 concessions autonòmiques de ràdio digital, 4 canals de televisió analògica, 3 de TDT i la discogràfica Moval Music), considerat un referent per la població catalana d’origen andalús, és un crític declarat de l’entitat de castellanoparlants independentistes Súmate, a la qual pertany Rufián. Fundada el 2013, i de caràcter transversal, no és cap secret que ERC hi té una forta ascendència.

L’aposta per Súmate és clau en l’estratègia dels republicans per fer forat a l’antic cinturó roig metropolità i eixamplar la base de l’independentisme i el dret a decidir entre la població castellanoparlant. El president de Súmate és Eduardo Reyes, diputat independent de JxSí proposat per ERC. A més de Rufián, un altre polític destacat sorgit de les files de l’entitat és Antonio Baños, exdiputat de la CUP.

Les fonts consultades assenyalen que la puixança de Rufián entre els sectors castellanoparlants de l’àrea metropolitana de Barcelona pot haver disgustat Molinero, considerat històricament un dels màxims interlocutors d’aquest sector de la població catalana. Així, Molinero, considerat en els últims anys proper a CDC, no discrepa de Súmate pel suport a la independència –ell també defensa l’Estat propi– sinó pel seu protagonisme creixent entre els andalusos de Catalunya i la proximitat a una part, si més no, del nou Govern de la Generalitat.

Crítiques a Súmate

De fet, Súmate no aixeca només les suspicàcies de l’artífex de l’exitós programa El Jaroteo. En el seu dia, el sorgiment de l’entitat va rebre les crítiques de l’associació Els Altres Andalusos, impulsada per Lluís Cabrera i altres activistes, i també propera al sobiranisme. Els Altres Catalans entén que l’aposta de Súmate per mantenir el castellà i els senyals d’identitat andalusos és un error que pot facilitar el tancament identitari d’aquests sectors i el clientelisme polític. En el seu manifest fundacional, Súmate declara: “Nos sentimos orgullosos de ser quiénes somos, de nuestra tierra. No vamos a renunciar a nuestra identidad, a nuestra cultura ni a nuestra lengua. Y no lo vamos a hacer en el futuro. Porque queremos un país abierto, diverso y rico, donde quepan todas las identidades. Catalunya ha demostrado que somos un solo pueblo, sin fracturas ni rupturas, sin renuncias”.

Els Altres Andalusos va emergir el 2004 amb una campanya contra les subvencions públiques a la totpoderosa Federació d’Entitats Culturals Andaluses a Catalunya (FECAC). Aquesta entitat la presidia Francisco García Prieto, l’home que durant anys i panys va organitzar la Fira d’Abril de Catalunya –primer a Santa Coloma de Gramenet i després al seu actual emplaçament del Fòrum– i que no va dubtar a autoerigir-se en representant natural dels andalusos de Catalunya davant de tots els poders del país. El 2015, un jutge de Barcelona el va imputar a ell i a set dels seus col·laboradors més propers per presumpta apropiació indeguda d’1,7 milions d’euros dels ingressos de la Feria entre el 2008 i el 2013. Ell va negar tots aquests extrems.