El primer ministre d’Irlanda, Leo Varadkar, ha assegurat en una reunió del govern irlandès que parlarà amb Mariano Rajoy sobre la violència que va utilitzar la policia per impedir el referèndum de l’1-O. Varadkar ha dit que ho farà en la pròxima trobada que tingui amb el president espanyol i ha assenyalat que la violència que es va viure durant la jornada va ser “desproporcionada i contraproduent”. Tot i això, ha apuntat que els resultats del referèndum no són vàlids perquè es va celebrar fora del marc legal espanyol i de la Constitució. Les opinions de Varadkar coincideixen en el temps amb les del ministre d'Interior belga, Jan Jambon, que ha qualificat la independència d'"inevitable"

D'altra banda, el ministre d'Estat d'Afers de Discapacitat irlandès, Finian McGrath, ha exigit al seu govern que transmeti a l'ambaixador d’Espanya a Irlanda la seva condemna a la violència exercida per la policia espanyola durant la celebració del referèndum, que va deixar més de 800 ferits. McGrath també ha dit que l'actitud del govern espanyol va ser “espantosa”. Per la seva part, Gerry Adams, el líder del Sinn Féin, s'ha sumat a la resta d'opinions i ha demanat a Varadkar que accepti fer de mediador entre el govern català i l'espanyol. 

Cal dir que no és la primera vegada que la situació política a Catalunya es debat a les institucions irlandeses, ja que recentment, el portaveu d'exteriors del Sinn Féin Séan Crowe, ja va fer una pregunta parlamentària a la secretària d'estat d'Afers Europeus d’Irlanda, Helen Louise McEntee, perquè el govern irlandès es posicionés sobre la qüestió catalana. McEntee, però, va reiterar que era “un afer intern”.