L'ofensiva diplomàtica del govern espanyol davant del procés no abaixa la guàrdia. Després de la destitució dimecres del cònsol honorari de Finlàndia, Albert Ginjaume, arran les pressions del govern espanyol, el Ministeri d’Exteriors ha demanat explicacions a l’ambaixada del Perú pel fet que la seva cònsol a Barcelona, Franca Lorella Deza Ferreccio, va expressar la solidaritat al seu company destituït.

Així ho asseguren fonts del ministeri d’Alfonso Dastis a l’agència Europa Press. Segons aquestes fonts, el ministeri va contactar amb l’ambaixada del Perú a Madrid que va assegurar que la cònsol els havia aclarit que la declaració de suport va ser a títol personal.

El fins ara cònsol de Finlàndia va ser apartat del càrrec després d’haver convidat, en la seva responsabilitat de secretari general del cos consolar, la presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, a un dinar que mensualment celebren els representants diplomàtics acreditats a Barcelona.

Des del ministeri s’assegura, però, que des del mes de novembre estaven advertint l’ambaixada finlandesa que el seu cònsol tenia una actitud inadequada i incompatible amb la seva funció i que causava preocupació. Aquestes fonts neguen que la raó fos el dinar amb Conesa i asseguren que l’independentisme està manipulant aquest cas i que els cònsols reben pressions per escenificar d’alguna manera, amb suports o reunions, el seu suport a la causa.

Ginjaume és el quart cònsol que ha estat destituït arran polèmiques provocades al voltant del procés. El primer va ser el representant de Letònia, Xavier Vinyals, que va ser cessat el 2016 després que el ministeri el va acusar d’haver penjat una estelada a la façana del consolat; Jordi Puig va ser destituït com a cònsol de Filipines després de participar en una manifestació durant la jornada de protesta per les carregades policials de l’1-O; l’exfutbolista Hristo Stoichkov va ser cessat l’octubre passat com a cònsol de Bulgària per haver titllat de franquista la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría.