L'exdelegat del govern espanyol Enric Millo ha proposat "desprogramar" els independentistes com si fossin una "secta", i ho ha argumentat amb el seu convenciment que no hi ha una solució política per resoldre el conflicte.

"Això no té una solució política, requereix un intens exercici de desprogramació de secta", ha deixat anar.

Enric Millo

L'actual secretari general d'Acció Exterior de la Junta d'Andalusia ha fet les declaracions responent a una piulada del president del PP de Catalunya, Alejandro Fernández, en el qual assegurava que hi ha independentistes que acceptarien la secessió encara que suposés un perjudici econòmic per a Catalunya.

"Per increïble que sembli, són moltíssims els separatistes que accepten la decadència econòmica de Catalunya si és el preu a pagar per la independència. Soc incapaç d'entendre aquest mecanisme psicològic suïcida", afegia.

Millo ja va assegurar el juny de l'any passat que "no sabia que hi hauria càrregues policials l'1-O". "Vaig intentar fins a l'últim moment evitar que passés tot allò", es va excusar mentre afegia que "es volia arribar al final de la via de la confrontació per veure què passava", en referència al Govern liderat pel president Carles Puigdemont.

El cas del Fairy

Preguntat sobre el seu paper en el judici del procés, que va condemnar set consellers i dos líders socials a penes d'entre nou i 12 anys de presó, Millo va insistir que no va anar "amb ànim de revenja a la declaració del Suprem". "Alguns van intentar desvirtuar-la amb anècdotes. El que no podia fer era no dir la meva veritat", va comentar.

Millo també va revelar que el vicepresident del Govern i líder d'ERC, Oriol Junqueras, li va mostrar els seus dubtes respecte a la legalitat de la llei del referèndum del 6 i 7 de setembre i del mateix referèndum de l'1-O. "Nosaltres no farem res, per això", va assegurar que li va dir el dirigent republicà.

Sobre l'empresonament dels líders catalans, Millo va apuntar que "no li agradava que fossin a la presó". "A mi m’agradaria més que una persona que trenca la legalitat i ataca la democràcia quedi inhabilitada per sempre”, va defensar.

Trasllat a Andalusia

Després del seu pas per la delegació del govern espanyol a Catalunya i de l'aplicació del 155, Millo va decidir fer política a Andalusia de la mà del govern presidit pel PP.

"Visc molt més tranquil, perquè a Andalusia puc anar pel carrer sense que ningú m'insulti, sense que ningú m'amenaci, sense escorta... És una situació molt diferent. Les persones a Andalusia tenen una manera de ser molt amable. Es viu diferent. A part que no hi ha cap obsessió. Es treballa molt, hi ha estereotips d'Andalusia que jo mateix he descobert que són falsos, es treballa molt, hi ha molta empenta i molt de talent i capacitat emprenedora", va indicar.