Un milió de persones, una riuada pacífica i festiva vinguda de tot Catalunya, s'ha concentrat avui a Barcelona per deixar clar el suport al referèndum de l'1 d'octubre. L'estratègia de màxima pressió que exhibeix l'Estat contra l'organització del referèndum no ha aconseguit desmobilitzar un suport clar i contundent al carrer, i la gegantina creu que els organitzadors han dibuixat entre el passeig de Gràcia i el carrer d'Aragó s'ha unit rere el clam de "votarem".

Diada 11S independencia estelades - Sergi Alcàzar

Foto: Sergi Alcàzar

"Ho hem tornat a fer, hem demostrat al món de quina manera els catalans reivindiquem els nostres drets de forma absolutament festiva, massiva, pacífica, davant tots els auguris d'aquells que voldrien que punxéssim", ha proclamat el president, Carles Puigdemont, que ha seguit l'acte des de la plaça de Catalunya al costat de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Amb ells, el vicepresident, Oriol Junqueras, i els consellers del Govern.

La manifestació d'aquest any ha estat precedida per una setmana molt intensa amb la signatura del decret de convocatòria del referèndum després que el Parlament ha aprovat, enmig de les protestes dels grups de l'oposició, les lleis del Referèndum i de Transitorietat. Però, sobretot, la Diada ha tingut com a preludi més immediat les intervencions de la Guàrdia Civil per localitzar les paperetes de l'1-O i l'entrada dels agents d'aquest cos dissabte al setmanari El Vallenc. La manifestació havia de ser, doncs, una prova de l'efecte que els advertiments i amenaces de l'Estat han aconseguit al carrer.

11S diada independencia - laura gomez

Foto: Laura Gómez

"Què més hem de fer perquè s'entengui bé que el poble de Catalunya vol votar?", s'ha preguntat Puigdemont, després d'insistir que l'Estat encara és a temps de negociar.

El president ha fet aquestes declaracions tant bon punt ha acabat l'acte. Des d'un dels escenaris, el president de l'ANC, Jordi Sànchez, acabava d'advertir que tots els presents a la manifestació s'hauran de declarar "insubmisos d'aquells tribunals i aquelles lleis que només volen preservar la indivisible unitat de la seva pàtria". Sànchez ha advertit als concentrats que el seu paper ara és "imprescindible", que si cadascú dels presents es compromet a anar a les urnes serà "una victòria aclaparadora de la democràcia".

"Seguirem dempeus tant com faci falta", ha garantit el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, que ha advertit que Catalunya es troba "en una cruïlla històrica: o democràcia o repressió". "No hem tingut mai por -ha assegurat-, per això l'1 d'octubre votarem".

11S diada Cuixart Independencia - laura gomez

Foto: Laura Gómez

En el seu torn, la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, ha assegurat que més de 700 ajuntaments s'han compromès ja a facilitar el referèndum, tot i que s'intenti espantar els consistoris "per terra, mar i aire". En un moment en què una de les principals incògnites és encara saber què farà l'Ajuntament de Barcelona davant la convocatòria, Lloveras ha instat els alcaldes i alcaldesses que no volen cedir els locals per a la votació a què "escoltin la gent". Entre els assistents a la manifestació hi havia els tinents d'alcalde barcelonins Gerardo Pisarello i Jaume Asens.

"No sé què passarà l'1 d'octubre, no sé si guanyarà el 'sí' o guanyarà el 'no', però guanyi el que guanyi, el poble de Catalunya haurà guanyat perquè haurà votat i haurà decidit el seu futur", ha assegurat la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, en declaracions en acabar l'acte.

Minut de silenci

El passeig de Gràcia ha bullit tot el matí de diumenge de gent amb estelades i samarretes grogues, molts arribats amb centenars d'autocars que s'han anat situant als carrers transversals a la concentració. Però l'acte pròpiament dit ha començat com és habitual a les 17 hores. Ho ha fet amb un impressionant minut de silenci, que només trencaven els helicòpters que sobrevolaven el centre de la ciutat.

Tot seguit, Els Amics de les Arts han interpretat la cançó Els camps de Luisiana amb l'Orfeó Català. En el minut 17.14 s'han posat en moviment quatre pancartes gegants que recorrien els quatre braços de la creu dibuixades pels manifestants. Al centre, s'hi ha situat una pancarta amb la imatge d'una urna, als dos costats dos immensos "sí" i al davant una estelada. A mesura que les pancartes avançaven, els assistents havien de canviar-se la samarreta per la groga d'aquest any.

Samarretes 11S Diada Independencia - Sergi Alcàzar

Foto: Sergi Alcàzar

El saxofonista Pep Poblet ha interpretat el Que tinguem sort de Lluís Llach i l'Elèctrica Dharma ha fet saltar els presents amb el seu himne, mentre que Josep Maria Mainat ha fet la seva versió del Passi-ho bé i moltes gràcies, abans que l'acte es tanqués amb la interpretació de Els Segadors.