El mediador internacional Brian Currin, amb experiència en conflictes com el d'Irlanda del Nord, Sud-àfrica o el País Basc, ha criticat aquest dijous l'empresonament dels líders polítics catalans. En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, s'ha referit a la presó preventiva com "un gran problema", ja que per poder dur a terme una negociació política "necessites els teus líders electes allà, negociant en nom teu, per representar-te com a poble".

Currin ha explicat que per començar una mediació internacional "no hi ha d'haver un consens entre tots els partits", sinó que pot iniciar-se a petició d'una de les parts i, a partir d'aquí, es crea una "situació de confiança" amb la resta. Ha posat d'exemple el cas d'Irlanda del Nord, en què va començar a treballar només amb el partit Sinn Féin i va ampliar posteriorment la mediació.

L'expert ha alertat que "si l'Estat no accepta que a Catalunya hi ha un conflicte polític, es pot arribar a la violència". Per això, ha animat a "reconèixer que el posicionament de l'altre també és legítim" i, a continuació, obrir un període de negociacions per saber quines són les aspiracions dels partits. 

Currin s'ha mostrat obert a col·laborar en la mediació Catalunya-Espanya si se li proposés. Ha explicat que, per ara, ha mantingut "converses informals" amb alguns dels líders catalans però no hi ha cap acord tancat. "Tinc alguna idea sobre quins són els punts de bloqueig en el cas de Catalunya. És necessària una perspectiva externa i una acció discreta, fora dels focus, per ajudar a resoldre el conflicte", ha recomanat.