"Esgotada que et toquin sempre a tu les feines de casa? Descàrrega l'app MeToca, crea el teu equip de treball i... a compartir!". Així és el lema de la nova app impulsada pel ministeri d'Igualtat que s'ha presentat aquest dijous. La ministra d'Igualtat en funcions, Irene Montero, acompanyada per la secretària d'Estat d'Igualtat, Ángela Rodríguez 'Pam', ha presentat la campanya del Pla Corresponsables 'On has estat?'. L'aplicació per a dispositius mòbils té l'objectiu de cronometrar les feines de casa per aconseguir que "no recaiguin en les mateixes de sempre".​ Igualtat ha detallat les característiques de la nova eina, que ja està disponible gratuïtament tant per a Android com per iOS. La polèmica de la nova aplicació s'ha generat arran del cost que ha suposat la seva posada en marxa, 211.750 euros, que recau en la consultora tecnològica Wairbut S.A.

Com funciona l'aplicació?

La secretària general d'estat d'igualtat, ha detallat que és una aplicació molt senzilla, i amb un mecanisme semblant a algunes de repartiment de despeses, que habitualment s'utilitzen en els viatges. A més, ha explicat que la nova aplicació reconeix la diversitat familiar i de convivència, inclou la cura de menors, majors i persones dependents i visibilitza la càrrega mental. "Fonamentalment, consisteix a registrar-se amb una unitat de convivència. Aquesta és una de les primeres decisions que hem pres. No volíem únicament parlar de família", ha assegurat. Els usuaris podran seguir a través de gràfics el tipus de tasca que fa cadascun, així com el nivell d'esforç realitzat i el temps invertit. Malgrat que, els menors no hi poden participar en l'aplicació. 

Un cop es descarrega 'Me toca', l'app convida els usuaris crear un equip, on totes les persones que hi participin s'han de registrar les dades de cada persona, amb el nom, l'edat i el gènere, que distingeix entre masculí, femení i no binari. El següent pass a seguir per poder completar tota la informació i poder compartir les diferents tasques és anotar les mateixes, on apareixen els següents conceptes: "Acompanyament i ensenyament", "arreglar la roba", "assistència a reunions", "atenció emocional", "canvi de roba a casa", "canvi de temporada", "comprar menjar", "cuidat de mascotes", "cuidat de persones adultes", "cures i vigilància", "equipament de la llar", "fregar la vaixella", "gestions de la llar", "fer compres", "fer la bugada", "jardineria"; "netejar", "manteniment de vehicles", "manteniment variat", "passeig de mascotes", "planxar", "planificació d'activitats", "planificació familiar", "planificar menjars", "planificar compres", "posar/llevar taula", "preparar menjars", "recollir i ordenar", "reparacions de l'habitatge" i "tasques administratives".

Les diverses tasques es poden distingir per colors. Així doncs, totes les que estan associades a la vestimenta, com planxar o fer la bugada, són de color rosa, mentre les que tenen a veure amb reparacions o equipament de la llar són de color vermell. En groc, les que estan relacionades amb l'acompanyament o l'atenció, en blava amb les mascotes, en verd amb els menjars, en lila amb les compres i, finalment, en taronja amb la planificació d'activitats. Finalment, després d'afegir les activitats executades, cal seleccionar el nivell d'esforç, el temps emprat, la data i observacions. L'eina permet observar i plantejar futurs objectius.

Repartiment igualitari de les tasques

Pam ha assegurat que la iniciativa pot ajudar a obrir un debat, que està instaurat a la societat i a les cases, que és qui "té més temps lliure a Espanya avui dia i el que ens diuen el que ens diuen les estadístiques és que els qui tenen més temps lliure avui dia a Espanya continuen sent els homes, d'una manera majoritària i aclaparadora". En aquest sentit, ha recalcat la importància que la igualtat "ha de començar a casa". Pel que fa al repartiment de tasques a casa, i fent referència a les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), la secretària general, ha denunciat que les dones dediquen més de 12 hores i mitja més a la setmana a les feines de casa que els homes. "El preocupant d'aquesta dada és que parla de quan les dones tenim jornades laborals de 40 hores, però quan parlem de parcialitat, i sabeu que el 76% dels contractes parcials els tenim les dones en aquest país, aquesta bretxa es va acreixent al punt que les dones arriben a tenir 30 hores més que els homes", ha afirmat.

Per la seva banda, Irene Montero, ha assegurat que el missatge del Pla Corresponsables i el de la campanya "ha de veure amb aquesta necessitat de repartir les cures per tenir temps i, per tant, per poder viure". Així mateix, fent al·lusió a la tornada a l'escola, ha demanat "enfortir les polítiques públiques que garanteixin el dret a la conciliació i que garanteixin el dret a la cura".