"Li he traslladat a Pedro Sánchez que si la meva persona és un impediment per a formar un govern entre el PSOE i Podemos, reuncio a entrar-hi i encapçalaré l'equip negociador del meu partit". Amb aquestes paraules ha parlat el líder de Podemos, Pablo Iglesias, després de la reunió entre Pedro Sánchez, secretari general del PSOE i ell mateix. Iglesias es manifesta partidari de seure amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera, per demanar-li que faciliti un govern "a la valenciana", amb un suport "per activa o per passiva".

Però per la seva banda, allò que li ha adreçat el socialista és de seure els tres, però per tal de revisar els apunts de l'acord del seu programa amb els taronges. "Què més voldria jo que un pacte per l'esquerra, però no suma", deia Sánchez, per tant, demanava a Iglesias que el govern del canvi fos "de base parlamentària" i passés per retirar "els vets" entre ambdues formacions. És a dir, "la via 199", entre PSOE, C's i Podemos.

Dret a decidir

"Estem d'acord en seguir parlant" ha dit el líder podemista. Ara bé, Sánchez li hauria traslladat que si s'obtava per aquesta via, era necessària l'abstenció dels independentistes d'ERC i Democràcia i Llibertat, i al seu partit "ho veien amb mals ulls". Per aquest motiu, Iglesias demana a Rivera "mires d'Estat" perquè la fórmula dels 161 (IU, Compromís, PSOE i Podemos) prosperi.

Segons el morat, el PSC i En Comú Podem podrien treballar pel referèndum, en equips encapçalats pels líders respectius, Miquel Iceta i Xavier Domènech, assegurant que al cap de llista socialista "no li semblava malament". Així, no renuncia al dret a decidir, i afirma que rebutjar la seva vicepresidència també és una "cessió" i "generositat" que assumeix. Així i tot, el de Ferraz ha recordat que el seu partit "no està a favor de l'autodeterminació", i que tant Iceta com ell, "donen suport a la reforma constitucional".

Tanmateix, pròximament podrien trobar-se POSE i Podemos per seguir parlant, en reunions on hi seria present el número dos de Podemos, Íñigo Errejón. Aquest, o fins i tot, Carolina Bescansa, podrien ser candidats a la vicepresidència, per part dels podemistes. Sobre la seva preferència, el secretari general del PSOE no s'ha volgut pronunciar, alhora que ha explicat que ell s'havia sentit "atacat" i que si el propi Iglesias s'havia nomenat número dos del govern, ell no l'estava excloent, sinó que ho feia també sol.

Govern a tres

Sánchez havia proposat ahir, a través de la cadena Ser un govern amb ministres de Podemos i C’s. Tanmateix, el vicesecretari general de C's, José Manuel Villegas, havia negat tal possibilitat. Les declaracions venien després de la reunió mantinguda entre el líder dels taronges, Albert Rivera, Villegas, Sánchez i el portaveu Antonio Hernando. Ara bé, no descartava que els d’Iglesias afegissin propostes al seu document, que respectessin "la unitat d'Espanya, els compromisos amb la Unió Europea, i la política antiterrorista".

Però per la banda dels podemistes, la única via continuava passant pel govern de coalició d’ells amb el PSOE. Avui és 30 de març, quan queda exactament un mes per a l’últim dia que podria convocar-se el ple de la investidura. La segona volta es produiria 24 hores després, el 2 de maig, i les eleccions es convocarien el 3. L’acord de C’s amb Ferraz seguiria "plenament vigent", deien, motiu pel qual volia ser ampliat durant els propers dies amb demandes de la societat civil. Deixaven també oberta la porta oberta al Partit Popular (PP) que tampoc vol afegir-s’hi si no governa Mariano Rajoy.

Errejón, "consens"

Per a alguns, la possibilitat que Podemos canviï de posicions, en la seva voluntat de no-abstenció, podria passar per Íñigo Errejón, el número dos. Ahir, aquest va explicar que el seu objectiu era una abstenció de C’s per a un govern de Podemos i PSOE. Ara bé, no descartava un govern amb els taronges. "No hem rebut la proposta, quan la tinguem, ho valorarem oficialment", havia assegurat.

Precisament, l'exfiscal Anticorrupció i exeurodiputat de Podemos, Carlos Jiménez Villarejo, en criticava també una"actitud absolutament hostil" i "tancada" al diàleg, per part d’Iglesias. Segons Villarejo, C’s i PSOE es "mereixerien" ser reconeguts, malgrat que els morats discrepin amb el seu programa, emplaçant a Errejón com a punt de trobada i "de proximitat", entre les formacions.