El jutge Pablo Llarena ha aprofitat la incompareixença d'Anna Gabriel per redactar la interlocutòria de Marta Rovira on dona a la secretària general d'ERC 10 dies per pagar la fiança de 60.000 euros.

També l'obliga a presentar-se cada 15 dies al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya o al jutjat més proper a casa seva. A més, Llarena es reserva el dret de citar-la quan ell convingui al Tribunal Suprem.

En la interlocutòria, i tot i considerar que la "importància política" de la figura de Rovira és "coherent" amb el fet que tingués una "funció decisòria en la concepció i en l'execució d'un procés sobiranista", Llarena diu que, si s'escau el risc de fuga, "s'aprecia molt mitigat" pel seu arrelament personal, familiar i laboral i "per quin ha estat el seu comportament en els últims mesos, que no ofereix indici de possible ocultació", concreta el text.

Llarena qualifica la responsabilitat de Rovira dins el cas d'"una responsabilitat política del més alt nivell", i concreta que no només pel que fa a ERC, sinó perquè era la portaveu de Junts pel Sí. "La importància política de la seva figura resulta plenament coherent amb el fet que la investigada tingués una funció decisòria en la concepció i en l'execució d'un procés sobiranista".

El magistrat destaca també les declaracions públiques fetes per la secretària general d'ERC i el fet que aparegués en l'agenda de Josep Maria Jové com a assistent a diverses reunions "on es debatia la millor estratègia que s'havia de seguir per aconseguir la independència, adoptant-se precisament les decisions". Segons el magistrat, la documentació que forma part del sumari demostra que Rovira va impulsar personalment la tramitació de la llei del referèndum i la de transitorietat.

I entre totes les proves que cita el magistrat, en la interlocutòria hi ha les converses telefòniques en què apareix Rovira on es veu com "participava amb una clara capacitat decisòria en l'organització i provisió dels centres de votació en els quals pretenia celebrar-se el referèndum". Són trucades que es van interceptar del mòbil de Jové.

En l'escrit dictat aquest dimecres el jutge també acorda la llibertat sense cap mesura cautelar de l'expresident de la Generalitat Artur Mas, que va comparèixer ahir i per a qui l'acusació popular exercida per Vox va demanar una fiança idèntica, retirada del passaport i compareixences quinzenals davant el jutjat que Llarena no ha considerat necessàries.