El Marroc i Espanya han començat a fer les paus, després del cessament de la fins ara ministra d'Exteriors espanyola, Arancha González Laya, i el seu relleu per José Manuel Albares.

Coincidint amb aquest fet, les autoritats marroquines han convidat un representant de l'ambaixada espanyola a Rabat a una visita guiada a la seu del seu servei antiterrorista, juntament amb diplomàtics d'altres països. És el primer tracte d'aquesta mena amb Espanya des que va esclatar una crisi entre els dos països l'abril passat, quan l'Estat espanyol va acollir el líder del Polisario malalt de la covid i Rabat va permetre el pas de migrants a la frontera de Melilla.

En esdeveniments similars anteriors, sobretot els que organitza el Ministeri marroquí d'Exteriors, en els últims mesos Espanya havia estat exclosa de les invitacions, per la crisi diplomàtica entre els dos països.

L'encarregat de negocis espanyol, Borja Montesino, que s'ha incorporat aquesta mateixa setmana a la missió diplomàtica d'Espanya a Rabat, ha substituït en aquesta visita l'ambaixador espanyol al Marroc, Ricardo Díez-Hochleitner, que està de vacances, segons Efe.

La visita a la seu del Buró central d'Investigació Judicial (BCIJ), el braç judicial marroquí de la Direcció General de Vigilància del Territori Nacional (DGST, servei d'intel·ligència interior) va tenir lloc ahir amb la participació de representants diplomàtics de 22 països, entre ells els Estats Units, Rússia, el Canadà i l'Aràbia Saudita.

Montesino va fer declaracions a la premsa marroquina destacant la importància de la cooperació en matèria terrorista entre Espanya i el Marroc, que és, segons va dir, un component essencial dins de l'ampli partenariat entre els dos Estats. Aquesta cooperació, essencial per a Espanya, estava en perill per la ruptura de relacions.

La crisi diplomàtica entre el Marroc i Espanya va tenir el desencadenant en la presència del líder del Front Polisario, Brahim Gali, a territori espanyol quan va ser ingressat en un hospital de Logronyo afectat per la covid. El país magribí va reaccionar permetent que milers d'emigrants entressin a Ceuta els dies 17 i 18 de maig i cridant la seva ambaixadora a Madrid, Karima Benyaich, a consultes.

És una incògnita per ara si l'acord inclou reconèixer, encara que sigui passivament, la sobirania del Marroc sobre el Sàhara Occidental. Aquesta és una prioritat de Rabat, que ha aconseguit que els EUA facin aquest reconeixement a canvi que el país magribí estableixi relacions polítiques amb Israel. Aquest acord el va promoure Donald Trump i Joe Biden l'ha mantingut, donant també al Marroc un paper de mediador davant el Pròxim Orient. En la recent crisi bèl·lica entre Israel i Hamàs, el Marroc va ser un dels actors que va fer de mitjancer per aconseguir un alto el foc.