Diuen que una imatge val més que mil paraules, però hi ha casos en els quals una xifra acaba sent molt més eloqüent. Seguint aquest patró, Òmnium Cultural ha denunciat aquest dimarts que en els últims dos anys i dos mesos, des de l'històric 20-S de 2017, hi ha hagut 1.396 persones ferides i 292 de detingudes per part dels cossos i forces de seguretat de l'Estat, en el marc del procés independentista català. La xifra total, incloent condemnats, empresonats, o investigats és de "més de 2.500 represaliats", segons ha anunciat Marcel Mauri, que s'ha exclamat pel fet que es tracta d'una dada de "repressió de la dissidència" només comparable amb el franquisme". 

"És molt difícil parlar de diàleg i negociació sense tenir en compte aquesta xifra de repressió, cal reparar tot aquest mal que s'ha fet", ha assenyalat el vicepresident d'Òmnium, encarregat de presentar l'informe al costat de representants d'Alerta Solidària i d'Irídia, organització especialitzada en la denúncia de la repressió contra la ciutadania, i de l'activista David Fernàndez. Aquest últim ha posat de manifest que "l'objectiu de la repressió és la renúncia als objectius polítics" i ha constatat que en això, l'Estat no se n'ha sortit, perquè l'independentisme ha anat creixent a les urnes.

D'on surt la xifra? 

L'entitat ha desglossat les dades. Així, per exemple, en relació als ferits, la immensa majoria, 1.083, van produir-se entre el referèndum de l'1-O i els tres dies posteriors. La resta de víctimes, 313, conseqüència de les actuacions policials han estat durant les protestes del passat mes d'octubre, concretament entre el dia de la publicació de la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes i el dia de la batalla campal a Urquinaonamarcel mauri   mireia comas

Al balanç de danys s'incorporen els 712 alcaldes i alcaldesses i la quarentena de persones més investigades per haver col·laborat amb l'1-O, dotze CDR encara en presó preventiva, divuit perseguits judicialment per clonar webs tancats, gairebé una vintena de professors imputats arran del referèndum i, evidentment, els 10 membres del Govern Puigdemont condemnats pel Suprem, els dos Jordis i els 9 exiliats. 

Per elaborar aquesta radiografia s'han compilat dades públiques, tant del Govern, com del Síndic de Greuges, l'Oficina de Drets Civils i Polítics i altres col·lectius que han analitzat i elaborat informes sobre l'abast de les actuacions policials i judicials dels últims dos anys. 

Consells preventius per protestar

A les portes d'una nova gran mobilització, la del Tsunami previst per al Barça-Madrid d'aquest dimecres, Alerta Solidària, un dels col·lectius que ha protagonitzat la presentació d'aquest mapa de la repressió ha expressat tot un seguit de recomanacions per als qui surtin al carrer a protestar. 

Entre els consells bàsics, anar en grup i conèixer prèviament l'espai on s'anirà a manifestar-se, per identificar possibles vies de sortida. Així mateix, defensen que els manifestants optin per tapar-se la cara, tenint en compte que "han anat a buscar a casa a persones que no han pres aquesta precaució". Alhora fan una crida a la ciutadania perquè tingui "una posició proactiva i gravi els agents de policia" quan "presencien vulneracions de drets". 

Preocupats pel Tsunami del Camp Nou

Marcel Mauri ha reconegut que "els precedents no fan ser optimistes" per pensar que durant la protesta organitzada pel clàssic no hi hagi una nova onada repressiva. En qualsevol cas, ha fet una "crida perquè la gent surti al carrer" i que hi pugui haver "una nova mobilització massiva". 

david fernandez   mireia comas

El propi David Fernàndez ha confirmat que ell hi serà i ha demanat als "poders que corresponen que respectin els drets d'informació, d'expressió i de manifestació, i que no tractin la ciutadania com un enemic interior". L'exdiputat de la CUP ha ironitzat que "igual li hem de dir nazi a algun nazi i així suspenen el partit".