Les eleccions espanyoles del 20 de desembre van transformar el mapa dels partits a Catalunya radicalment. La irrupció triomfal d'En Comú Podem i l'inèdit auge d'ERC van deixar als grans partits catalans -PSC, CDC i PP- molt tocats. De fet, el bipartidisme espanyol va sumar menys que mai: va passar d'un 40,1% a un 26,8%. Els socialistes van perdre el primer seu gran feu, l'Àrea Metropolitana de Barcelona, en favor dels comuns i van obtenir els seus pitjors resultats, mentre que el PP va esfondrar-se i va quedar en sisè lloc. Pel que fa als partits sobiranistes, CDC -sota les sigles de Democràcia i Llibertat- va caure després d'obtenir la victòria l'any 2011 amb la federació CiU, mentre que ERC va alçar-se fins el segon lloc amb el seu millor resultat des de la restauració de la democràcia -16%-.

Sens dubte, les eleccions del 20-D tot i que han representat un canvi real de govern, han canviat el panorama polític. És més, els darrers comicis han permès trencar tendències històriques de vot. Així ho demostren els mapes que ha elaborat El Nacional.

La Catalunya d'En Comú Podem

La confluència d'esquerres -que integra ICV-EUiA- va guanyar les eleccions del 20-D (24,7%) gràcies a l'ampli suport obtingut a l'Àrea Metropolitana de Barcelona i al conjunt de la costa catalana. En Comú Podem va guanyar en tots els municipis metropolitans -excepte Sant Cugat del Vallès-, inclosos aquells on havia guanyat tradicionalment el PSC, com l'Hospitalet del Llobregat (29,9%) o Gavà (29,1%). 

La victòria de la coalició liderada per Xavier Domènech va estendre's fins a grans ciutats com Terrassa, Sabadell, Granollers, Martorell i Mataró amb percentatges de vots propers al 25%. Seguint aquesta tendència, la candidadura d'esquerres va guanyar també a Barcelona ciutat (26,6%). Els bons resultats de la confluència també van arribar fins les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona, el Maresme, el Baix Llobregat, el Vallès Occidental i Oriental. En zones més deprimides demogràficament, com els Pallars i la Vall d'Aran, En Comú Podem va sorprendre i va esgarrapar vots a CDC i al PSC. Com a curiositat, els comuns van obtenir els seus millors resultats al poble més petit de Catalunya, Sant Jaume de Frontanyà (54,9%).

 

Descobreix els suports d'En Comú Podem a nivell municipal el 20-D fent clic als pobles. Com més intens és el color, més percentatge de vot.

La Catalunya d'ERC

Esquerra va acomplir clarament els seus objectius el 20-D i va aconseguir els seus millors resultats des de la restauració de la democràcia (16%). Ni tan sols el 2004 amb Josep-Lluís Carod-Rovira s'havia aconseguitun èxit tan aclaparador. Els republicans van repartir-se la Catalunya interior amb CDC, on tradicionalment CiU havia guanyat les eleccions generals. Així es pot apreciar en el mapa de vot, en què s'observen molt bons resultats al Pallars Sobirà, Pallars Jussà, la Garrotxa, el Pla de l'Estany, l'Alt i el Baix Empordà.

Pel que fa als seus resultats a l'Àrea Metropolitana, Barcelona és la població on Gabriel Rufián obté més suports (15,2%) mentre que a la resta de municipis metropolitans treuen percentatges de vot inferiors al 10%. No obstant això, es tracta dels millors resultats d'ERC també a la Gran Barcelona. Si fem un cop d'ull a les capitals de comarca, els tres municipis amb més percentatge de vot republicà són Solsona (32,9%), Banyoles (32%) i Les Borges Blanques (31,7%), on precisament el 2011 havia guanyat l'extingida CiU.

 

Clica als pobles per conèixer el percentatge de vot d'ERC a nivell municipal el 20-D. 

La Catalunya del PSC

Els socialistes no van aconseguir recuperar el terreny perdut a les eleccions del 20-D. L'any 2008 havien obtingut els millors resultats per un partit a Catalunya amb un 45,4% dels vots i 25 diputats. El 2011, després del segon govern Zapatero, CiU va convertir-se en la primera força catalana al Congrés. En els comicis del passat desembre, el PSC no només va recuperar el primer lloc, sinó que tampoc va poder mantenir la segona posició. Tot per l'ensorrament dels socialistes a l'Àrea Metropolitana de Barcelona en favor d'En Comú Podem: de fet, la candidatura de Carme Chacón no va guanyar a cap municipi metropolità, una situació inèdita. A Barcelona ciutat només van obtenir un 13,2%, per sota d'En Comú Podem, ERC i DiL (CDC). Això sí, van quedar com a segona força a ciutats com l'Hospitalet del Llobregat, Cornellà del Llobregat, Gavà, entre d'altres ciutats metropolitanes on el vot nacionalista és residual.

Pel que fa a la Catalunya interior, el PSC desapareix, és a dir, no obté cap vot en 18 municipis catalans. És més, en 220 pobles els socialistes no arriben al 5% dels vots. Així doncs, els suports més importants al PSC es troben al Barcelonès, el Baix Llobregat, el Garraf, Tarragona ciutat i rodalies, les Terres de l'Ebre, l'Anoia i el Bages. Mereix una especial menció la Vall d'Aran, on el suport als socialistes supera àmpliament el 20% dels vots.

 

Fent clic, podràs saber els suports del PSC el 20-D per pobles.

La Catalunya de CDC

Convergència no va poder revalidar els magnífics resultats de CiU a les eleccions del 2011, quan van guanyar per primer cop al PSC en vots i escons. El 20-D, va empatar amb el PSC en escons, però va quedar darrera de la candidatura liderada per Carme Chacón en vots. Els convergents van guanyar a les circumscripcions de Lleida i Girona, mentre que van perdre la província de Tarragona en favor d'En Comú Podem. La candidatura encapçalada per Francesc Homs, que es va presentar per primer cop separada d'Unió, va obtenir un 15,1% dels vots. En el cas dels convergents, s'aprecia que els seus feus a la Catalunya interior es mantenen, mentre que pateixen un sotrac considerable a les grans ciutats. 

CDC obté els seus millors resultats a les poblacions d'Osona, la Garrotxa, el Ripollès, el Pla de l'Estany (a la demarcació de Girona); el Berguedà, l'Alt Penedès (a Barcelona); el Prioritat, la Ribera d'Ebre (a Tarragona) i la Noguera, el Solsonès i l'Alt Urgell (a Lleida). Els indrets que expressen menys suports són a l'Àrea Metropolitana de Barcelona i la segona corona metropolitana -Vilanova i la Geltrú, Martorell, Terrassa, Sabadell, Mataró- i a la Vall d'Aran, on amb prou esforços arriben al 10% dels sufragis.

 

Descobreix els suports de CDC a nivell municipal el 20-D fent clic als pobles. 

La Catalunya de Ciutadans

Ciutadans tampoc va acomplir les seves expectatives. Es va quedar amb el cinquè lloc (13%), amb cinc diputats electes a Catalunya. Els seus millors resultats van ser a la província de Barcelona i Tarragona, mentre que a Girona i Lleida no van obtenir suficients vots per aconseguir un diputat. Per territoris, a les comarques d'interior el suport a la candidatura de Juan Carlos Girauta van ser ínfims: en 296 municipis no arriben al 5% dels sufragis. No obstant això, cal apuntar que la majoria són pobles amb molt poc pes demogràfic. En canvi, a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, Ciutadans va quedar com a tercera força, només per darrer d'En Comú Podem i el PSC. Els suports, però, no només es concentren a la Gran Barcelona, sinó que s'estenen en la línia de la costa, des de Vandellós (a Tarragona) fins a Begur (Girona).

Per comarques, Ciutadans obté els seus millors resultats al Tarragonès -Vilaseca, Vilamòs, Salou- on s'apropa al 30% dels vots. També destaca al Baix Llobregat, al Barcelonès i al Maresme. Com a curiositat, el poble on aconsegueix més vot és Arres, a la Vall d'Aran, amb un 54,8% dels vots.

 

Clica als pobles per conèixer el percentatge de vot de C's a nivell municipal el 20-D.

La Catalunya del PP

El Partit Popular va obtenir només cinc diputats i 11,1% dels vots. Es tracta dels pitjors resultats dels populars a Catalunya des de 1989, fet que va suposar conformar-se amb el sisè lloc. Per circumscripcions, com Ciutadans, només obté representació a Barcelona i Tarragona. Per territoris, la candidatura de Jorge Fernández Díaz a Catalunya va punxar a les comarques d'interior -excepte a la Vall d'Aran-, mentre que va salvar-se al Tarragonès, al Barcelonès, el Baix Llobregat, el Vallès Occidental i Oriental i el Maresme on la candidatura popular va obtenir més d'un 10% dels suports.

D'altra banda, als municipis limítrofes amb l'Aragó i el País Valencià és on el PP destaca especialment. De fet, a Caseres, un municipi situat just a la frontera aragonesa, els populars van obtenir el percentatge de vot més alt a Catalunya (27,6%).

 

Fent clic, podràs saber els suports del PP el 20-D per pobles.