Després de dos dies de mobilitzacions, centenars d’estudiants s’han manifestat aquest matí pel centre de Barcelona. Protesten contra l’anomenat 3+2, el decret que introdueix graus de tres anys, als quals se’ls hauria de sumar dos de màster obligatoris. També es queixen de la llei orgànica de millora de la qualitat educativa (LOMCE).

Aquesta manifestació se celebra també en el marc d’una jornada de vaga, que segons la portaveu del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, Andrea Terron, està tenint “un gran seguiment”.

Alumnes i professors denuncien que aquest nou model suposarà un encariment del preu dels estudis superiors i una “devaluació del grau” pel canvi que comporta que es redueixin a tres anys -fins ara eren de quatre-, i que hagin de fer dos anys més de màster obligatòriament.

En diverses ocasions, els estudiants han votat el nou model en referèndum obtenint uns “resultats històrics” en contra la proposta. Per això, Terron assegura que la vaga està totalment legitimada i ha demanat un posicionament dels rectors contra el decret.

Protestes des de primera hora

Les mobilitzacions ja han començat aquesta matinada quan diversos alumnes de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han tallat els accessos al campusbloquejant les vies del tren durant més de mitja hora i han posat contenidors a les vies d’accés de vehicles a Bellaterra. A més, quatre campus de la Universitat de Barcelona han estat ocupats tota la nit per uns 30 estudiants.

A mig matí els alumnes s’han dirigit cap al centre de la ciutat, tallant alguns punts com el carrer Numància, i s’han acabat concentrant a la plaça Universitat. Un cop allà han iniciat la protesta conjunta baixant pel carrer Pelai i, posteriorment, per les Rambles.

Posició del Govern

Tot i que part de la comunitat educativa denuncia que el model suposarà un augment del preu dels estudis, el conseller d’Empresa Jordi Baiget, va defensar diumenge passat que “aquesta opció no ha de suposar més despesa” perquè “el primer any de màster el preu serà el mateix que si fos grau”.

Baiget va manifestar també que “el model universitari s’ha de prendre amb paràmetres acadèmics” i va afegir que, per això, “han de ser les pròpies universitats les que diguin quins graus han de ser de quatre anys i quins han de ser de 3+2”.