Els inscrits per a la manifestació de la Diada Nacional convocada a Barcelona per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), són a dia d’avui 37.500, una xifra que suposa un 25 per cent menys que l’any passat. Les dades d’inscrits, aportades per l'ANC, contrasten amb el lloguer d’autocars, que ja són més de 450, i les samarretes venudes, que ja són gairebé 180.000.

Es tracta de la xifra d'inscrits més baixa des que l'ANC va crear un registre de participants. L'any 2013, quan es va organitzar la Via Catalana, els inscrits a aquestes alçades d'agost, eren 350.000.

180.000 samarretes

La baixa xifra d'inscrits contrasta amb la de venda de samarretes, que ja ha arribat a 178.000 i ha augmentat un 5% respecte de l’any passat, fet que l’entitat valora positivament perquè demostra que la societat catalana percep com a molt necessari col·laborar amb la compra de samarretes com a eina imprescindible de finançament de l’Assemblea per poder assumir i dur a terme els centenars d’actes que es duen a terme durant la resta de l’any.

La xifra de busos reservats per assistir a la Diada es manté semblant a la de l’any passat, al voltant dels 450.

L’Assemblea interpreta aquesta aquest descens d’inscrits com una conseqüència al fet que aquest any no s’hagi organitzat cap “performance” i que, per tant, els assistents no veuen la necessitat d’inscriure-s’hi tot i que tenen la intenció d’anar-hi. Tot i això, l’entitat fa una crida que la gent s’hi inscrigui igualment, per garantir l’èxit de l’organització.

L’Assemblea, present a l’Arendalsuka

L'Assemblea insisteix en la necessitat de vendre samarretes perquè amb els ingressos que generen l'entitat pot continuar treballant per la independència organitzant activitats arreu la resta de l’any. Un exemple, n’és la participació de l’Assemblea al festival polític d’Arendalsuka, a Arendal, a prop d’Oslo, del 12 al 16 d’agost. Es tracta d’un dels festivals polítics més importants de Noruega i un dels més rellevants dels països nòrdics. Durant el festival, s’han dut a terme xerrades i col·loquis de les organitzacions cíviques i polítiques més importants de Noruega i els països de la regió, tant de la societat civil com a nivell governamental.

La presència de l’Assemblea Noruega, amb el seu propi estand, va servir per a proporcionar informació sobre la situació política a Catalunya, el judici al Tribunal Suprem, i la persecució dels drets civils i polítics a l'Estat espanyol i de la lluita per l'autodeterminació del poble de Catalunya en la fase actual. El públic s’hi va mostrar molt receptiu, en bona mesura gràcies a la poca informació que circula en aquell país en relació al cas català d'ençà del referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre i de la posterior onada de repressió per part de l’Estat espanyol.