Un centenar de persones s'han manifestat aquest diumenge al pas fronterer del Coll de Banyuls. Aquest pas que comunica la Catalunya Nord amb el Principat es troba actualment tallat tot i que a principis de setmana la Prefectura de Perpinyà va obrir-lo a petició de l'alcalde de Banyuls, Jean Michel Soler. L'obertura, però, no va durar més de 24 hores: la Prefectura es va fer enrere i va rectificar explicant que es tractava d'un "error administratiu". Ara, hi ha diverses pedres de grans dimensions impedint-ne el pas. 

Manifestación Coll de Banyuls / ACN

Un centenar de persones s'han manifestat aquest diumenge al pas fronterer del Coll de Banyuls. / ACN

Davant aquesta mesura, que consideren "ridícula", un centenar de persones s'han concentrat al Coll de Banyuls. A la protesta també hi han assistit els batlles de l'Espolla, el de Cervera de la Marenda i Cotlliure, així com diputats i membres dels partits independentistes.

Un perjudici "important" per a tota la comarca

Carles Lagresa, l'alcalde d'Espolla, el darrer poble abans del coll, es mostra decebut i diu que no entenen per què es manté tancat aquest pas. Formalment, França argumenta la lluita contra el terrorisme i el tràfic de drogues i persones, però Lagresa assegura que estava "més vigilat" quan no hi havia la frontera bloquejada. "Abans, cada cert temps hi passava la policia tant en un costat com en l'altre. Ara per aquí es pot creuar amb moto o bicicleta i no hi ha vigilància", explica. Per això, l'alcalde demana que es reobri i recorda que es tracta d'un perjudici per tota la comarca. "Per aquí passa molta gent que va a Figueres o a altres localitats. És un perjudici important", explica.

També ha pres la paraula Pere Becque, exbatlle de Banyuls de la Marenda, que ha volgut recordar que "el Coll de Banyuls sempre ha sigut el lligam entre les dues bandes". Becque ha destacat la importància de mantenir els passos del Principat amb la Catalunya Nord. "Especialment ara que el principat de Catalunya patiu la repressió amb gent a la presó des de fa gairebé quatre anys per l'únic suposat delicte d'haver posat urnes i haver permès un debat democràtic", ha reivindicat. 

Des d'Esborrem la Frontera, el col·lectiu per l'obertura dels passos fronterers, denuncien que hi ha una "falta de transparència" per part de la Prefectura de Perpinyà en relació als terminis per tornar a obrir el Coll de Banyuls. Un dels seus membres, en Josep Maria Tegido, lamenta que no hi ha accés a parlar-hi i no hi ha cap data concreta per saber quan es retiraran les pedres que bloquegen el pas. "Si fos per nosaltres ja faria temps que ho tindríem solucionat, però no depèn de nosaltres. No tenim informació de les raons i quan semblava que s'obria per la iniciativa de l'alcalde de Banyuls, la mesura ha durat tot just 24 hores", ha reblat.

 

Montse Bassa s'uneix a la protesta

La diputada d'ERC al Congrés Montse Bassa s'ha unit a la protesta, en la qual també ha aprofitat per reivindicar la llibertat de la presidenta del Parlament Carme Forcadell i la consellera Dolors Bassa, empresonades pels fets de l'1-O. 

 

MONTSE BASSA MANIFESTACIÓ

 

Imatge principal: La manifestació al Coll de Banyuls per la reobertura del pas fronterer. / ACN