El precandidat a les primàries del PSOE Patxi López ha assegurat aquest dimecres en un acte a la seu del PSC que Catalunya és una nació cultural, un terme que, segons ha recordat, ja s'utilitza per definir altres territoris espanyols: "Que jo sàpiga, apareix a l'Estatut d'Andalusia i a ningú li sorprèn".

"La definició de Catalunya en aquests termes no ha de preocupar absolutament a ningú", ha remarcat l'exlehendakari, ja que considera que seria un gest simbòlic important però insuficient per resoldre l'encaix de Catalunya a l'Estat espanyol. Tot i això, ha assegurat que reconeix Catalunya com a nació cultural i no política ja que aquest segon terme comporta "una sobirania exclusiva política que dona peu a la consecució d'un Estat".

Sobre aquest mateix aspecte s'ha referit López en un esmorzar col·loqui aquest dimecres. Preguntat sobre si considera Catalunya una nació, López ha preguntat: “Sobre quina nació estem parlant?”. En referència al terme de nació cultural, entesa com la convivència de ciutadans que comparteixen una mateixa llengua, història i cultura, l’exlehendakari ha assegurat que “no li comporta cap tipus de problema”. “El què em suposa problemes és quan algú vol una sobirania exclusiva i excloent”, ha conclòs. 

"Parin les màquines"

En el mateix acte, López ha lamentat “l’enorme problema” que s’ha creat a Catalunya per culpa de, segons considera, l’actuació de la dreta espanyola, “que ha fet servir durant massa temps el conflicte que genera el nacionalisme pel propi benefici electoral”, i els independentistes, “que aprofiten la crisi per llançar un missatge irracional”.

En aquest sentit, l’expresident del Congrés ha reconegut l’imperi de la llei -ja que sense la llei “no hi ha sistema democràtic”- i ha demanat a ambdues parts que “parin les màquines”. Per això, López ha apel·lat al diàleg i ha proposat una reforma de la Constitució que porti a un sistema federal per promoure “la col·laboració entre les parts”.

L'exlehendakari també s’ha referit a la reforma del reglament proposada per Junts pel Sí que la Mesa del Parlament va acceptar a tràmit i l’ha titllat d'“una imposició exprés que dóna l’esquena a qualsevol mínim democràtic”. “Es poden negociar gairebé totes les coses, menys la democràcia mateixa”, ha assegurat. 

En aquest sentit, sobre la convocatòria d'un possible referèndum il·legal a Catalunya, ha dit que els socialistes "estaran amb el Govern i amb l'Estat de dret per defensar la legalitat". 

Relació amb el PSC

L'expresident del Congrés dels Diputats ha assegura que, en cas que fos secretari general, li “costaria molt” vetar algun acord electoral del PSC.

Les seves declaracions s’emmarquen en el final de la crisi entre els socialistes, que ha conclòs amb un acord que estableix que els militants del PSC hauran d’inscriure’s en un cens per poder votar a les primàries i que s’hauran de debatre amb el PSOE els pactes electorals dels socialistes catalans.

En aquest sentit, López ha assegurat que, si com a partit que demana un model federal reconeixen competències als diferents territoris per prendre decisions, “per què no ho hem de fer dins el nostre partit”. Això sí, sempre que no sigui “una bogeria”.