El passat 29 de juliol l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va rebre la junta directiva de l'AMI amb la consulta sobre la possible incorporació de la capital catalana a l'entitat sobre la taula. Aleshores Colau es va comprometre a seguir estudiant aquesta possibilitat, tot i que va advertir els seus interlocutors que "no era el moment". "Fa bastants mesos que no és el moment", ha ironitzat aquest dijous la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Tot i la dilació del tema, Lloveras s'ha mostrat convençuda que l'alcaldessa de Barcelona acabarà "accedint" a convocar la consulta, tal com s'havia compromès a fer durant la campanya electoral de les passades eleccions municipals. "Ella és una persona que creu en la democràcia i la participació. Se'm fa difícil de veure com una persona com ella pot rebutjar la possibilitat de fer una consulta a la ciutadania per saber si volen entrar a l'AMI", ha indicat.

Compromís adquirit

Barcelona En Comú va abstenir-se a la votació del 7 de setembre de l'any passat que plantejava l'adhesió de la ciutat a l'AMI. Aleshores, Colau va insistir que calia una consulta ciutadana abans que la seva formació es decantés per una de les dues opcions. Un any després aquesta consulta encara no ha arribat i és per això que l'AMI recorda a Colau quins van ser els seus compromisos. "Estic convençuda que, després de madurar-ho, hi haurà d'accedir", ha opinat aquest dijous Lloveras.

La capital catalana forma part de l'AMI com a ajuntament convidat, ja que l'adhesió a l'entitat no va aconseguir la majoria absoluta del plenari. CDC, ERC i la CUP van votar-hi a favor, aconseguint 17 vots, que van superar els 12 de PSC, PPC i C's, però la votació requeria arribar a la majoria absoluta de 21 vots per complir els requeriments.

Lloveras ha recalcat la importància que Barcelona i altres ciutats importants de l'àrea metropolitana o altres capitals com Tarragona i Girona formin part de l'associació. Segons ella, en el trànsit cap a la independència, la tasca en xarxa dels ajuntaments serà clau. "Hi pot haver moments en aquest trànsit cap a la independència en què els ajuntaments hàgim d'assumir un paper important per garantir l'estabilitat i els serveis a la ciutadania", ha apuntat.

L'àrea metropolitana com a repte

Actualment l'AMI incorpora gairebé 800 dels 948 municipis catalans, però li manca incidència especialment a l'àrea metropolitana, segons ha reconegut la seva presidenta.

Lloveras ha lamentat que el missatge independentista no hagi arribat a molts dels ciutadans que viuen en aquests municipis i ho ha justificat en el fet que els partits unionistes hagin fet un discurs basant-se en els "sentiments". "S'ha incidit poc que volem un país on les coses es facin diferents, on puguem administrar els nostres recursos i garantir l'estat del benestar", ha explicat.

Mocions del PPC i C's contra el procés constituent

Durant l'entrevista a Catalunya Ràdio, Lloveras també ha valorat el fet que el PPC i C's hagin anunciat que, a partir del setembre, presentaran mocions a tots els ajuntaments catalans per rebutjar les "accions il·legals" que el Parlament està impulsant. L'última d'aquestes accions, segons aquests partits, les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent, que van contravenir un advertiment del TC.

"No m'estranya gens perquè, sistemàticament, qualsevol iniciativa democràtica de treballar cap a l'Estat propi és sabotejada per PPC i C's. És increïble que a Europa es pugui posar en dubte que un parlament pugui estudiar aquestes coses", ha sentenciat. Lloveras ha afegit que és "molt greu" que es pugui arribar a inhabilitar la presidenta del Parlament i "judicialitzar la política d'aquesta manera".