El periodista Iu Forn (Badalona, 1962), articulista d'El Nacional i col·laborador de molts altres mitjans, ha assegut a la banqueta a la justicia. Judici a la justícia (Roca Editorial), és el títol del llibre en què Forn, paradigma de l'observador atent de la realitat, radiografia l'estat de la justícia espanyola amb la participació d'una vintena d'experts, jutges, juristes, advocats, periodistes, polítics i persones afectades per decisions judicials. Forn evidencia com una part de la justícia espanyola, dels cossos de seguretat i diversos mitjans de comunicació han bastit una mena d'estat paral·lel que castiga tota dissidència i polititza la resolució de conflictes que són polítics. Del cas Boye, l'advocat del president a l'exili Carles Puigdemont, sobre el qual pesa un processament que ha permès accedir a tots els seus aparells electrònics al cas Pegasus, en què van ser espiats diversos polítics, s'acumulen els indicis de l'activitat d'aquest dispositiu de repressió que té en l'acció d'una part de la judicatura un dels seus mecanismes de funcionament. Oferim aquí íntegrament com a avançament editorial el primer capítol de Judici a la justícia, que es posarà a la venda el proper 24 de març.

1. Per què aquest llibre? Carlos Lesmes (1958), president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial: «Els jutges se’ls controla amb el pal i la pastanaga». És possible que un estat de la Unió Europea, o persones o grups que en formen part, maniobrin per destruir la vida personal i patrimonial de persones concretes?

Pot ser que a Espanya existeixi un estat paral·lel que fora de la llei combat la discrepància, la dissidència, la protesta i una manera democràtica de defensar els drets polítics?

És cert que un grup de funcionaris públics han decidit convertir-se en un estat no controlat per ningú que, quan s’ha vist amenaçat, ha intentat salvar els seus privilegis particulars i familiars?

És cert que això ho fan amb diners i recursos públics i sense que ningú pugui exigir-los responsabilitats?

I això succeeix perquè no hi ha cap contrapès amb prou poder per reconduir-ho? Perquè… qui jutja el jutge? Qui fiscalitza aquest poder impune al qual no només no li passa res sinó que a qui li passen coses és a qui qüestiona aquest sistema?

Pot ser que la justícia d’un estat de la Unió Europea hagi vulnerat la llei, hagi falsificat proves i hagi espiat dissidents polítics usant pràctiques il·legals?

Pot ser que la policia d’aquest estat hagi inventat acusacions que després alguns jutges que coneixien el seu origen fals hagin donat per bones i, d’aquesta manera, s’hagi pogut accedir als dispositius electrònics de persones i, per tant, a la seva vida privada?

Pot ser que s’hagi emprat l’anomenada investigació prospectiva per intentar inculpar persones innocents? És a dir, que s’investigui la vida de persones a veure si és possible trobar-hi alguna cosa susceptible de convertir en un delicte?

Pot ser que la justícia filtri a la premsa sumaris que són secrets i amb informacions falses, de manera que deixa persones innocents en la més absoluta indefensió?

Pot ser que un detingut acusat d’un delicte que després es demostra inexistent vegi com la premsa publica converses privades ni tan sols relacionades amb el muntatge que l’ha dut a la presó?

Pot ser que s’inventin acusacions o es deixin en llibertat assassins a canvi d’obtenir presumptes proves acusatòries contra persones?

Això ha succeït en un estat de la Unió Europea o veiem fantasmes?

Existeix el lawfare en un estat de la Unió Europea?

 

Libro Iu Forn Judici a la justiciaPortada del llibre 'Judici a la Justícia', d'Iu Forn, que publica Roca Editorial 

Aquest llibre no està escrit per això que anomenem «un periodista». No, és conseqüència de la curiositat d’un ciutadà que intenta guanyar-se la vida fent de periodista, que observa coses i vol saber. I que un dia decideix preguntar-les a qui en sap. El que llegirà a continuació és fruit del meu interès per entendre comportaments judicials que per a mi són incomprensibles, sorprenents o arbitraris i als quals assisteixo fa anys com a espectador. Casos cada cop més contestats fora del que anomenem «el sistema». Fins i tot en públic. Acusacions i sentències que no són iguals depenent de qui és l’afectat i la sensació que segons qui és impune i immune, mentre a d’altres se’ls aplica la llei amb acarnissament i, molts cops, sense estar sustentada en cap prova. En definitiva, vull saber si a Espanya realment la llei és igual per a tothom i, si no fos així, per què, i si les coses poden canviar i com. També vull confirmar el que expliquen molts advocats i juristes sobre el sistema judicial d’un estat paral·lel en què tot està escrit, perquè forma part d’un guió, i saber si per aconseguir els seus objectius estan usant les clavegueres de l’Estat.

En definitiva, el meu interès és aclarir si realment està passant alguna cosa amb el sistema de garanties democràtiques pròpies d’un estat de dret.

Però també m’interessa saber si quan arribin a la justícia europea tots els casos en què l’anomenada justícia política espanyola ha actuat i allà resolguin, molt probablement contra Espanya, passarà alguna cosa. Serà reparable el mal que les seves pràctiques hauran fet al sistema judicial, a la imatge de l’Estat i a la credibilitat pública d’aquest Estat? Som a temps de revertir la situació?

M’agradaria molt no pensar això que escriuré ara, no s’ho pot arribar a imaginar. Però observant les coses que han succeït al meu voltant els últims cinc anys, no m’han deixat alternativa. I què he vist? Doncs que mentre les causes judicials són secretes i els investigats i els seus advocats no tenen accés a la documentació, resulta que el contingut del sumari va publicant-se als mitjans de comunicació. Amb informacions que busquen la destrucció civil, personal i econòmica de la persona, que es troba en una indefensió total. L’ajut i col·laboració còmplice d’aquests mitjans permet que es ventilin públicament sumaris sota secret que inclouen converses privades que, massa vegades, no tenen a veure amb els casos en litigi. El sistema converteix en presumptes proves de delicte el que només són tafaneries de pati de veïns tretes de context, dites en el marc de la privacitat i sense relació amb l’acusació que ho justifica tot.

Massa sovint llegim o sentim continguts dels sumaris que interessen a la part que filtra i que són el punt final d’una roda que comença amb un cos policial fent arribar a un determinat jutge qualsevol especulació, i amb aquest jutge donant-la per certa sense ni tan sols fer una mínima investigació sobre la seva veracitat i, d’aquesta manera, integrant dins de l’estructura de la llei una suposició no comprovada. I sense que ningú tingui cap interès a fer-ho. Un cop muntada aquesta estructura que proporciona entitat jurídica a una falsedat, grups amb interessos polítics determinats es personen a les causes formant part de l’acusació particular i això permet a la Fiscalia corresponent anar mantenint viu el cas, encara que continuï sense existir cap mena de fonament. La resposta d’aquest Estat amb vida pròpia a l’anomenat Procés català ha estat tan desproporcionada que ha despullat l’essència antidemocràtica d’aquesta part descontrolada del sistema. La internacionalització de la causa ha servit perquè la justícia de Bèlgica, Escòcia, Dinamarca, Suïssa, Alemanya, França, Finlàndia, Itàlia i el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, entre altres, aplicant la llei de manera estricta i professional, hagin assenyalat i despullat la maniobra. I, sobretot, han mostrat les deficiències tècniques de certa justícia espanyola amb personatges que són on són per lleialtat política i obediència, no per la seva vàlua i capacitat. I després passa el que passa. Gent que potineja la llei a conveniència seguint els seus interessos particulars i els dels que els han col·locat allà. I això inclou des de detencions d’innocents utilitzant cossos policials armats com si estiguessin detenint perillosos terroristes fins a la redacció de sentències que inclouen llargues penes de presó per delictes que no existeixen de la manera en què s’apliquen.

Durant molts anys, al País Basc tot va ser ETA. Ens deien que sense violència es podia parlar de tot, però ETA va ser l’excusa perfecta per no parlar de res. Lògic. Els assassinats indiscriminats en nom d’unes idees anul·laven qualsevol possibilitat de plantejament polític. I el terrorisme va permetre combatre les idees que deia defensar. O millor dit, va ser la coartada. A banda que va permetre a l’Estat organitzar els GAL i practicar regularment la tortura, com ha quedat acreditat en diverses sentències.

Quan a Catalunya es va plantejar el referèndum de l’1-O, una estratègia política per pressionar l’Estat a fer un pas cap a algun tipus de diàleg, per a l’Estat va ser massa temptador no reproduir la plantilla basca. El problema és que en aquest cas no hi havia violència. Perquè si una cosa ha estat el moviment independentista o a un jutge imparcial; el 9.2, relatiu al dret a la llibertat de pensament; el 10.1, sobre el dret a la llibertat d’expressió; l’11, del dret a la llibertat de reunió i associació, i el 14, del dret a no ser discriminat.

Amb l’excusa d’una unitat d’Espanya que només era preservar un estatus i una situació particular d’aquells a qui la Transició va passar de llarg, s’han vulnerat els drets civils i polítics de persones i entitats i s’han retallat les llibertats del conjunt de la societat. I això ho han fet des d’una impunitat que ha deixat la porta oberta a seguir emprant aquests mètodes contra qualsevol persona que considerin dissident. I, hi insisteixo,, em sap molt de greu pensar així, però: 1) exercint la meva feina he pogut accedir a molta informació que em permet defensar aquest relat, i 2) he pogut parlar amb molts dels afectats, alguns dels quals els conec des de fa molts anys, i el que m’expliquen posa els pèls de punta. Fins i tot a mi.

Ha quedat acreditat que a Espanya es persegueix el dissident i la llibertat d’expressió. I ho fan tribunals polítics que no sempre acrediten un nivell tècnic acceptable i que usen unes lleis que a Europa no són homologables. I aquest i no cap altre és el motiu pel qual fracassen repetidament les diverses euroordres. Ho hem vist amb polítics, però també amb cantants. El cas del raper Valtònyc n’és l’exemple més evident. Més avall dels Pirineus va ser condemnat a tres anys i mig de presó per les lletres d’unes cançons que ses senyories hispanes van considerar injúries a la Corona, enaltiment del terrorisme i amenaces de mort. Ell va decidir fugir a Bèlgica i el Regne d’Espanya va intentar que se l’extradís. Sense èxit. Un cas que, per cert, va provocar un moment SEN-SA-CI-O-NAL. Abans de prendre la decisió definitiva negant la sol·licitud espanyola, el Tribunal d’Apel·lació de Gant va voler consultar el Tribunal Constitucional del seu país amb relació al que deia la seva llei sobre qüestions relatives a llibertat d’expressió i monarquia. La resposta del TC belga va ser —i ara agafi’s fort al llibre, no fos cas— derogar la llei vigent en aquell país des de l’any 1847 i que castigava amb fins a tres anys de presó qui insultés el rei. El seu. El belga. L’argument va ser que la norma ni respectava la llibertat d’expressió, ni s’ajustava a la Constitució del país, ni tampoc al Conveni Europeu de Drets Humans. O sigui, per resumir la cosa, la justícia espanyola va democratitzar encara més la justícia belga pel que fa a la seva llibertat d’expressió. Aquí, per descomptat, tot va quedar igual. I Valtònyc es va quedar a Bèlgica.

Però és que aquí s’han detingut manifestants que estaven asseguts a terra o que tallaven una carretera i se’ls ha acusat de matar Kennedy, la gosseta Laika i Chanquete. S’han presentat tota mena de demandes contra humoristes, titellaires, dibuixants, músics, artistes… I a ells i a d’altres se’ls ha vulnerat repetidament la presumpció d’innocència. Qualsevol polític, policia, o fins i tot membres de la judicatura, poden aparèixer públicament donant per fet que algú és culpable. Sense proves.

Sense judici. I la cara d’aquesta persona apareix a tots els informatius de televisió i a totes les portades dels diaris. Massa sovint els veiem emmanillats i sentim el seu nom repetit una i altra vegada. El cinisme arriba a situacions tan delirants que quan, finalment, aquestes persones són exonerades, de vegades en ple judici perquè el muntatge no se sosté per enlloc i la Fiscalia decideix retirar l’acusació, els mateixos que han muntat la trama apareixen dient: «Ho veieu com la justícia funciona? Ha quedat lliure!». Bé, sí, esclar… Però que això li ho expliquin, per exemple, a l’expresident del Barça Sandro Rosell i al seu soci Joan Besolí, acusats d’haver cobrat comissions il·legals i de blanquejar diners dels drets audiovisuals de vint-i-quatre partits de la selecció brasilera de futbol. Van estar 645 dies complint presó provisional. Dos anys en què els van trinxar la vida personal, familiar i econòmica. Fins que en començar el judici, i sense gaires explicacions, els van deixar en llibertat. I un cop jutjats els van despatxar amb un «Saben què? Au, ja poden marxar cap a casa perquè no tenim proves». I en el cas de Besolí amb l’agreujant que mentre era a la presó el seu fill va patir un accident que el va deixar en una cadira de rodes i mai li van donar cap permís per poder sortir a veure’l. I, hi insisteixo, estava en presó provisional en espera de judici en ple segle xxi, quan hi ha moltes maneres de controlar una persona. Que els ho expliquin, a ells dos, a les més de dues mil persones que des de l’any 2010 han presentat reclamacions de responsabilitat patrimonial per «presó preventiva seguida d’absolució» i a les desenes que han patit presó, interrogatoris i judicis sostinguts en fum. Li posaré uns quants exemples.

Dimarts 10 d’abril del 2018. Aquell dia, guàrdies civils armats com per entrar a visitar la seu central d’Estat Islàmic, i no precisament per anar a prendre-hi un te, van anar a Viladecans. Era l’operació Cadera, que va rebre aquest simpàtic nom perquè usaven les síl·labes de CDR. CaDeRa. Ocurrent, oi? Per ordre del jutge de l’Audiència Nacional (AN) Diego de Egea, guàrdies civils vestits amb armilles antibales i duent armes llargues van detenir-hi Tamara Carrasco acusada de terrorisme, rebel·lió i sedició. Va ser assenyalada com a culpable des del minut u per un crim consistent a enviar un missatge a un grup de WhatsApp convocant una manifestació. Traslladada a Madrid, i un cop aconseguit l’espectacle mediàtic buscat, va ser posada en llibertat perquè l’acusació no se sostenia per enlloc. Però després encara es va haver d’estar un any i mig confinada a la seva ciutat, sense poder sortir del terme municipal ni per treballar, ni per visitar un familiar o anar al metge. Durant tot aquest temps el seu cas va estar en un hiperespai judicial, ja que en el traspàs de la causa de Madrid a Barcelona inicialment ningú se’n va fer càrrec. Quan va acabar aterrant en un jutjat penal, l’Audiència de Barcelona va dictar l’absolució definitiva amb una sentència molt crítica i molt dura amb l’actuació de la policia i de la Fiscalia. Tot i així, aquesta última va recórrer-la amb arguments com que a Tamara Carrasco se l’havia de condemnar als set mesos que li demanaven perquè «n’hi ha prou que s’hagi provat que l’acusada va enviar un determinat missatge amb un contingut que, potencialment, era capaç d’incitar als desordres públics» i que, per tant, «no cal que aquests desordres es produïssin efectivament perquè el delicte fos consumat». Traducció: «Si la meva àvia fos viva i tingués rodes seria una bicicleta, per tant, participaria al Tour de França. I ja després seria condemnada a cadena perpètua per haver corregut la cursa que mai ha corregut». El recurs no va tenir cap èxit. Ho van intentar? Sí! No va poder ser? No! Però ja havien aconseguit criminalitzar el dret a la protesta i van obtenir com a gran victòria que molts ciutadans ara tinguin por d’exercir el seu dret a manifestar-se. I aquest era l’objectiu. Ah, i li recordo que l’acusació era terrorisme, rebel·lió i sedició. I que aquests recursos sense futur valen uns diners que paguem els ciutadans amb els nostres impostos.

Què és aquesta inseguretat jurídica? Què és aquesta indefensió? O sigui, m’estan dient que qualsevol de nosaltres que participi en una manifestació, que entenc que encara és un dret que podem exercir en aquesta democràcia tan fantàstica que tenim, pot ser detingut a casa seva, emmanillat, passejat davant de totes les càmeres de televisió, acusat de terrorista, insultat i humiliat públicament per polítics i periodistes i, al cap d’uns mesos, tot queda oblidat i sense cap explicació? De veritat que això funciona així? De veritat que tres acusacions tan greus poden desfer-se com un bolado en només vint-i-quatre hores i sense que hagi succeït res que justifiqui el canvi de criteri? 

¿A la justícia no li importa oferir als ciutadans la imatge que aquí primer es crea un determinat relat i després es retorça la llei perquè hi càpiga, i quan ja s’ha aconseguit l’objectiu polític i de propaganda ho deixem córrer que no ha estat res? De veritat, la Fiscalia no ha de donar cap explicació? No té res a dir? I ningú li demanarà responsabilitats? No passarà res? Al poder polític i al poder politicojudicial tant els fot el desprestigi i els és completament igual que la gent acabi desconfiant de la justícia? O és que ja els va bé que els ciutadans se la mirin amb por? Res de tot això, però, hauria estat possible sense la col·laboració, més o menys còmplice, dels mitjans de comunicació. Si li sembla bé, repassem alguns dels titulars publicats quan va ser detinguda Tamara Carrasco. Ens serviran per entendre el mecanisme de criminalització per instal·lar en l’opinió pública que l’independentisme és violent.

Primer la policia o la Guàrdia Civil filtra una informació inicial que és exposada tal qual, sense contrastar, sense dubtar-ne, acríticament. I així tenim la imatge d’una persona, sense pixelar, a la qual es qualifica de «terrorista» i d’«ideòloga» dels CDR (Comitès de Defensa de la República), amb la qual cosa aquests grups també passen a ser terroristes:

TAMARA 1
Però hi ha mitjans que no només compren la versió oficial sense cap objecció sinó que van una miqueta més enllà. Com que els terroristes tenen «objectius» on atemptar, cal afegir-los-hi. Hores després vam saber que això de la caserna de la Guàrdia Civil ja començava a fer aigües des del primer segon, i es publica que «les fonts consultades qualifiquen la dada d’interessant per a la investigació, però amb un contingut que han declinat detallar». Sabuda la veritat va resultar que la informació de la perillosa terrorista que mai ho fou per cometre-hi un atemptat era una recerca a Google Maps de l’adreça de la caserna de la Travessera de Gràcia de Barcelona per anar a manifestar-s’hi. Esclar, perquè ella era de Viladecans i no sabia on era el lloc de la convocatòria. A banda, a la informació s’hi incloïa el concepte «atacs als peatges», una cosa que mai no havia succeït en el moment dels fets i, per tant, molt fàcil de comprovar.

TAMARA 2
Doncs bé, ja tenim la ideòloga d’una perillosa i violenta organització terrorista que volia atemptar contra una caserna de la Guàrdia Civil. Ara hi afegim un partit polític que passava per allà i que convé criminalitzar per desgastar possibles pactes entre PSOE i Podem i donar raons als que utilitzen l’argument que Pedro Sánchez pacta amb terroristes:

Tamara 3
I per acabar de reforçar la idea que es volia instal·lar en l’opinió pública, calia fer aparèixer la paraula «explosiu» per alguna banda:

Tamara 4
Lògicament, davant d’uns fets tan greus, la Fiscalia ja tenia prou proves per acusar:

Tamara 5I d’aquesta manera tenim construïda la història: els CDR són un grup terrorista organitzat que disposa d’explosius, que té decidits objectius on atemptar i que està relacionat amb Podem. Però hi faltava la «trama civil», els polítics catalans col·laboradors:

Tamara 6
El problema va ser que el muntatge era tan inconsistent que ell sol es va desmuntar. Solució? Seguir usant la foto de la detenció i deixar entreveure que les acusacions no queien perquè eren falses sinó que els acusats «se’n salven». Com si això passés per art de màgia i gràcies a fosques maniobres:

Tamara 7Sempre amb la inestimable col·laboració de qui, sabent que no existia cap prova i que el més probable era que tot acabés en no res, seguia comprant números de la loteria a veure si hi havia sort i ho salvaven:

Tamara 8
Dos anys després, el guió escrit per algú i executat amb precisió pels diferents actors participants va acabar en no res. Però els objectius ja estaven assolits. S’havia enviat un missatge de por a la gent que es manifestava, s’havia escarmentat els dissidents i s’havia instal·lat en l’opinió pública que l’independentisme és violent. Allò del «tot és ETA» que van aplicar al País Basc. Amb la diferència que a Catalunya no hi havia cap ETA. I, per sobre de tot això, per si no fos suficient, de passada s’havien retallat els drets civils i els drets fonamentals dels ciutadans, el somni humit dels estats del primer quart del segle xxi. Pel que fa a Tamara Carrasco, ningú s’ha disculpat amb ella, ningú ha assumit cap responsabilitat, ni l’han rescabalat moralment ni econòmica. Ningú repararà el mal personal ni a la seva imatge pública que li han provocat. Ni com li van destrossar la vida mentre el cas va estar viu. Ni afrontaran cap conseqüència. A partir d’ara i fins sempre, si vostè posa Tamara Carrasco a Google hi sortirà la seva imatge de perillosa terrorista que va ser detinguda com a tal.

Però torno a Sandro Rosell. Entre els anys 2000 i 2016, la justícia espanyola va tramitar 9.227 denúncies per errors judicials i va acceptar-ne 1.501. En aquest període va haver de pagar 50 milions d’euros en indemnitzacions, amb un preu mitjà de 70 euros per jornada d’engarjolament injust. Per tant, en el cas de l’expresident del Barça, els 645 dies de presó preventiva van enllestir-se amb uns 45 mil euros. És la tarifa oficial. Cap xifra compensa haver estat 645 dies empresonat perquè sí ni rescabala la ruïna de la teva vida, però 45 mil euros és un insult. I que als responsables del despropòsit no els passi res és una vergonya i una indignitat. L’error és humà però, quan succeeix, cal afrontar-lo i depurar-lo. De manera exemplar. Per la persona, per descomptat, però també pel bon nom de la institució judicial i per la seva credibilitat social. Perquè si no la ciutadania deixa de confiar en una justícia impune a la seva pròpia incompetència. I això destrueix la base de la democràcia i de l’estat de dret. Un país on els ciutadans no es creuen la seva justícia és un país fracassat.

Però hi ha molts més casos. Podríem recordar el d’Ahmed Tommouhi. Va estar-se quinze (QUINZE!) anys a la presó acusat de quatre violacions que no havia comès. Abderrazak Mounib, detingut amb ell i també innocent, ja no va sortir mai més al carrer perquè va morir a la presó totalment destrossat anímicament. Quinze anys engarjolat perquè era el cap de turc perfecte per tancar un cas obert i que no es resolia. I això a pesar que diversos dels policies que van participar en la investigació estaven convençuts de la seva innocència, ja que no hi havia proves concloents en contra seva. L’Ahmed s’assemblava lleugerament al vertader violador i això el va condemnar, a pesar que el 1995 el Tribunal Suprem ja va anul·lar una de les sentències en adonar-se que l’ADN trobat al lloc dels fets no era el seu sinó el d’una altra persona amb antecedents per violació. Però ningú va revisar les altres sentències i encara va estar-se onze anys més a la presó. Per deixadesa del sistema. L’any 1999, el llavors fiscal en cap de Catalunya, José María Mena, en va demanar l’indult. Ni el Govern del PP ni el del PSOE van concedir-l’hi, però ell tampoc l’hauria acceptat perquè, tal com va dir quan finalment va sortir en llibertat: «No vaig acceptar cap indult perquè això és per als culpables, i jo soc innocent». També dos anys abans s’havia negat a sortir en règim obert i anar a la presó només a dormir perquè, com va dir en una entrevista concedida a Pere Ríos i publicada al diari El País: «Jo sempre vaig dir que quan sortís de la presó seria per no tornar-hi mai». Una entrevista, per cert, on va explicar que una setmana després d’estar en llibertat encara no havia parlat amb la seva dona i els seus fills, que vivien al Marroc, perquè «ens posaríem tots a plorar i seria massa dolorós». Quan se li va preguntar pels seus fills, Ahmed Tommouhi va afirmar: «No recordo l’edat que tenen. Quan vaig entrar a la presó eren petits. S’han educat orfes amb un pare viu. M’han arruïnat el futur. Per què val la pena viure, així?». I no va passar res. Ningú va ser responsable de res. Com en el cas Tamara o en el cas Sandro Rosell. Les injustícies evidents i causades per la desídia i la incompetència mai tenen pare. Ni mare. Terrible.

Un altre exemple interessant va ser l’anomenat «cas Innova». Josep Cruset, un periodista bon coneixedor del que havia passat, va publicar el 24 de novembre del 2021 al Diari de Tarragona la peça «Quan “res” significa molt al cas Innova». Allà hi explicava com poques hores abans una interlocutòria del Jutjat número 3 de Reus havia tancat la carpeta «a una altra investigació desencertada de la Guàrdia Civil on desenes de metges,  polítics i directius d’empreses sanitàries públiques i privades van ser imputats i detinguts per un cas del qual “no n’ha resultat res”, segons l’expressió emprada pel jutge en la resolució d’arxivament provisional». I hi afegia:

Parlem de la peça número 4 de la macrocausa Innova, que investigava presumptes delictes de prevaricació i tràfic d’influències en els contractes amb el fabricant de pròtesis Traiber (…). L’arxiu d’aquesta peça no és una decisió menor en la llarga i voluminosa instrucció d’aquest cas, ja que és la que ha provocat el major nombre de detencions, nou, i d’imputacions, setanta, entre les quals les de mig centenar de metges. La imputació massiva de cirurgians i especialistes de clíniques i hospitals de tot Catalunya —inclòs algun mort— va ser el primer despropòsit que va quedar en evidència en conèixer-se que els suposats indicis es limitaven al fet que els seus noms apareixien en anotacions de Traiber perquè l’empresa tenia intenció de contactar amb ells dins de la seva estratègia comercial. El jutge va decretar després l’arxivament de les diligències contra la majoria a la vista que no hi havia constància que s’haguessin col·locat pròtesis defectuoses ni cobrat comissions il·legals.

Aquest nyap convidava, o bé a dubtar de la competència de la policia judicial de la Guàrdia Civil, o bé a pensar en el jutge Daniel de Alfonso quan es vanagloriava davant del ministre Jorge Fernández Díaz del fet que «els hem destrossat el sistema sanitari », en el marc de la croada dels poders de l’Estat contra el procés sobiranista català. (…) En aquest sentit puc donar fe de l’interès que existia llavors en aplicar la pena de Telediario a tort i a dret. La filtració prèvia dels arrestos era una gentilesa habitual destinada a fer que els mitjans de comunicació contribuíssim a la major glòria de les escenes de la detenció. (…) Sis anys i mig després, el magistrat conclou que de les vint-i-cinc entrades i registres efectuats i de les anàlisis de la ingent documentació requisada «no ha resultat res que permeti mantenir la situació processal dels investigats». A la vista de la dimensió de tot el citat, aquest «res» és molt per la transcendència politicojudicial d’una part substancial del cas Innova.

 I ara podria seguir durant pàgines i pàgines citant exemples i més exemples, però aquest no és l’objectiu del llibre. Això sí, abans d’acabar aquest apartat de fets que vas observant i que et fan anar tenint una opinió, voldria compartir amb vostè el cas de Victoria Rosell, jutgessa, diputada de Podem i actual delegada del Govern de l’Estat contra la violència de gènere. Perquè la maniobra contra ella va ser molt evident i perquè aquí sí que el jutge implicat va pagar amb una condemna de sis anys i mig de presó, divuit d’inhabilitació, una multa de 12 mil euros i una indemnització de 60 mil euros a Rosell pels delictes de prevaricació judicial, suborn i falsedat en document oficial. Ens situem al 16 de març del 2016, dia en què el jutge Salvador Alba, el finalment condemnat, convoca l’empresari Ángel Ramírez a una reunió en un despatx dels jutjats de Las Palmas de Gran Canària. Ramírez, imputat en una causa que investigava el magistrat per delictes contra la hisenda pública, s’hi va presentar amb una gravadora i va enregistrar la conversa. Per què? Perquè no entenia l’objectiu de la cita i no es fiava del jutge. Quan després es va fer pública la conversa, vam poder saber com van preparar la declaració que havia d’inculpar la jutgessa Rosell:

Salvador Alba: Quan jo et faci aquestes preguntes i tu contestis, el que sí que has de dir és que és voluntàriament, perquè si jo et requereixo no em serveix. Voluntàriament jo això ho puc demostrar, sí?

Miguel Ángel Ramírez: No, quan tu em fas la pregunta, em podràs dir: però això vostè que m’està dient ho pot demostrar?

S. A: Exactament.

M. A. R.: I jo et diré: sí, esclar, senyoria, jo no m’estic inventant res.

S. A.: Això és demostrable? Sí. Doncs si és demostrable, doncs ho acredites i ho fem així. I ho portem al procediment, i en el moment que anem al procediment posem en marxa la maquinària.

La trobada acaba amb un pacte per perjudicar la carrera professional i política de Victoria Rosell, titular del Jutjat d’Instrucció número 8, que ha plegat momentàniament per poder anar a les llistes de Podem i de qui Alba és el substitut que ocupa la seva plaça. Quin pacte? El jutge pacta amb Ramírez arxivar la seva causa a canvi que aquest hi impliqui el marit de Rosell. Quin problema tenia Alba amb Rosell? Els anys 2008 i 2013 havia intentat ingressar al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) sense obtenir un sol vot al Senat i el 2014 havia intentat presidir el Tribunal Superior de Justícia de Canàries sense que tampoc el votés ningú. Sembla que ell relacionava aquests tres fracassos amb maniobres de la jutgessa i volia venjar-se. Però per sobre de tot hi ha l’ombra del llavors ministre d’Indústria i Energia del PP i d’origen canari, José Manuel Soria, un senyor amb una tendència natural a aparèixer en diverses causes poc clares. Ell havia presentat temps enrere una querella contra la magistrada en excedència que posteriorment el jutge corrupte va aconseguir que el Tribunal Suprem admetés gràcies a un informe fals on va obviar el pacte que tenia amb l’empresari i que va ser la seva tomba professional.

Soria també volia acabar com fos amb Rosell, però en un principi ni la citada querella va ser admesa a tràmit ni va aconseguir que la Fiscalia de Canàries investigués la jutgessa. Solució? El ja citat «acord corrupte» —que és la manera com el qualifica textualment la Fiscalia— i activat pel jutge Alba. Però per causes que no han quedat del tot clares, va acabar caient en desgràcia, va acabar fent-se pública la gravació, els seus van  bandonar-lo i va acabar condemnat. En canvi Soria no es va veure esquitxat pel cas. Però no se’n vagi encara perquè just en aquell moment va succeir una cosa que més endavant li pot sonar una mica, quan li parli del Cas Boye. Per les coses de les coincidències a l’hora de gestionar situacions.

Resulta que quan es va veure venir la patacada i que s’havia quedat sol, el jutge Alba va establir correspondència amb un condemnat per estafa i homicidi que es feia dir La Araña o Coronel Arnau, segons el dia. Aquest individu afirmava ser un exespia del CNI i deia que tenia un «dossier explosiu» de 1.207 pàgines que incriminava la jutgessa Rosell. En un dels correus electrònics que van intercanviar-se, Alba es va interessar pel
contingut d’aquest dossier i per la manera de poder obtenir-lo. Problema? «La Araña» li va demanar mil euros i el jutge no els va voler pagar. No cal dir que no van acabar gaire amics. I, per cert, aquests correus van acabar sent una de les proves contra Alba en el seu judici.

I pel mateix preu li afegeixo dues casualitats relacionades amb aquest cas: 1) quan el 26 d’abril del 2016, finalment el Tribunal Suprem va admetre a tràmit la denúncia de Soria, contra el criteri de la Fiscalia, el president de la Sala Penal va recórrer a un article de la Llei orgànica del poder judicial que l’habilita per «practicar quantes diligències consideri abans de decidir». Una d’aquestes diligències va ser demanar l’informe del jutge Alba.
Sap qui era en aquell moment el president de la Sala Penal del Suprem? Manuel Marchena, i 2) quan el març del 2020 el Tribunal Suprem va estudiar el recurs d’Alba per a la seva condemna, sap qui es va apartar del cas per la relació professional que havia tingut en el passat amb el condemnat? El jutge Pablo Llarena.

Perquè, al final, aquest món és un mocador.

Si li he destacat aquest cas és perquè s’ha posat com a exemple d’actuació eficient de la justícia contra un jutge que havia comès diverses il·legalitats. Però vostè i jo en coneixem molts d’altres en què les coses no han anat així. I el llibre sí que va d’això. De la malfiança que ens han obligat a tenir després de veure segons quines actuacions i dels motius pels quals això passa i de què hem de fer perquè deixi de passar. I les maniobres d’Alba ens ensenyen: 1) com funciona la impunitat fins que aquest algú cau en desgràcia vagi a saber per quines estranyes caramboles, i 2) com el sistema deixa rodolar muntanya avall persones sense que mai acabem d’aclarir-ne el motiu i, en canvi, d’altres sempre mantenen la protecció.

No comparo, perquè no és la intenció, però introdueixo dos casos molt cridaners en què veiem unes maneres de fer que qualificaré de «sorprenents» i que, de moment, han quedat en la impunitat més absoluta. El primer l’anomenaré «el jutge camuflat». Vaig conèixer-lo a través de la companya Marta Lasalas, que va publicar una peça sobre ell a El Nacional en plena efervescència informativa causada per les activitats d’aquest personatge a Twitter. Estem parlant de més de 130 mil piulades, la majoria insults i desqualificacions a col·lectius diversos. L’escàndol va ser tan gros que el nostre protagonista primer va posar el cadenat al compte (i d’aquesta manera només podien accedir al seu contingut els usuaris a qui ell autoritzés) i, posteriorment, el desembre del 2021 va acabar eliminant-lo.

Watson 10

Watson 11

El nom que va triar va ser el de Randy Watson i el compte era @estadoCharnego. Va arribar a tenir 6.340 seguidors, la majoria jutges, advocats i persones relacionades amb la justícia. Per què? Perquè estem parlant del compte d’un jutge que no s’amagava de ser-ho i així ho manifestava en diverses piulades. Però, a més, el 16 de desembre del 2017 el diari Público ja havia publicat a què es dedicava professionalment i la informació mai va ser desmentida, ni el mitjà va rebre cap invitació a rectificar-la. Tot va venir per un «poema» publicat a la versió paper de la revista de l’associació de jutges Francisco de Vitoria, de la qual formen part uns vuit-cents magistrats. La peça es deia «De monjas a diputadas». Estava dedicada a Irene Montero, diputada de Podem i actual parella de Pablo Iglesias, i a Tania Sánchez, la seva antiga parella. El signava «El Guardabosques de Valsain» i deia així:

Cuentan que en España un rey
de apetitos inconstantes
cuyo capricho era ley
enviaba a sus amantes
a ser de un convento grey.
Hoy los tiempos han cambiado
y el amado timonel
en cuanto las ha dejado
no van a un convento cruel
sino a un escaño elevado.
La diputada Montero
expareja del «Coleta»
ya no está en el candelero
por una inquieta bragueta
Va con Tania al gallinero.

El rebombori originat va fer que l’associació expressés «la repulsa a qualsevol expressió sexista i atemptatòria contra la dignitat de les dones». Doncs bé, el compte que ens ocupa, el d’en Randy, va publicar el dia abans d’aquesta informació, o sigui el 15 de desembre, tres piulades sobre el tema: 1) «Vaya como estamos en el SXXI! Puedes ser golpista, te pueden echar a la calle como un perro, pero no insinúes que los que follaban, follan», 2) «Me parece algo inofensivo de un personaje que públicamente ha hecho alarde de follar con su líder», i 3) «Propongamos soluciones, como el cargo vitalicio de las que se pleguen. A ver si alguno se guarda el pajarito ya de una vez». El nivell líric va indignar diverses persones i diversos comptes van identificar-lo com a Carlos Antonio Vegas Ronda, en aquell moment jutge del Social número 2 de Terrassa i posteriorment  magistrat del número 1 del Social de Barcelona. Sabent el nom real, va poder comprovar-se que la fotografia del compte era la seva. Per acabar de confirmar la identitat real de Randy Watson, li deixo una piulada de l’advocat Alex Sanchis en resposta a un dels polèmics missatges del jutge:

Watson 8
Però repassem altres piulades seves. Per exemple, aquestes del 24 de novembre del 2021 on aplicava un criteri molt particular sobre com impartir justícia:

Watson 1

Watson 2
O aquesta del 17 del mateix mes on comentava les reivindicacions feministes en uns termes sorprenents per un jutge i, sobretot, per una persona del segle xxi:

Watson 3
O aquesta altra del dia 26 sobre la mateixa qüestió:

Watson 4
Però aquest jutge també tenia opinions sobre la immersió lingüística a les escoles catalanes. Responent a una piulada del líder d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, sobre la sentència del Suprem que obligava a impartir un mínim del 25 % en castellà, l’acusava de pederasta:

Watson 5
Però també en tenia d’altres tan sorprenents com difamatòries.

Watson 6

Watson 7
Però, esclar, com no havia d’escriure coses d’aquest estil si ja de bon matí, concretament a les sis i vint-i-tres minuts d’un dia qualsevol, afrontava la seva jornada laboral amb un esperit constructiu, positiu i de servei als administrats:

Watson 9
No sé si és gaire normal que un jutge, encara que sigui de forma anònima però identificable com a tal, vagi pel món excretant opinions com aquestes. Naturalment ell té dret a pensar el que vulgui, però l’inquietant del cas és la necessitat que tenia d’expressar-ho i que trobés normal fer-ho públicament. És molt greu que el jutge Alba fes el que va fer, per descomptat, però els ciutadans que hem vist publicats pensaments com els que vostè
pot llegir unes línies més amunt i escrits per un jutge des de l’anonimat no entenem com és possible que això passi i no me reixi cap reprovació pública fins que l’escàndol és majúscul. Als que pensem que un jutge té, o hauria de tenir, una responsabilitat social superior a la de la resta, en funció de la seva posició dins la comunitat, ens costa molt entendre aquest tipus d’actituds. I, hi insisteixo, l’ànsia per fer-les públiques i fent coses com
penjar un diploma amb el seu nom.

Watson 12
Com tampoc entenem que el CGPJ no prengués cap mesura contra aquest personatge fins al desembre del 2021, tres anys després de la primera notícia sobre les seves activitats, quan al jutge seguia sense importar-li el més mínim que la seva identitat fos pública i continuava fent comentaris cada cop més lamentables. I si la cúpula judicial va decidir obrir finalment un expedient «als efectes a què pugui donar lloc» no va ser perquè algú considerés que allò del que tothom parlava era una vergonya sinó perquè la consellera de Justícia de la Generalitat, Lourdes Ciuró, va enviar una carta de queixa.

Tothom sabia a què es dedicava aquest jutge a Twitter… menys l’estament judicial. I quan ja només faltava que sobrevolés el Palau de Justícia una avioneta amb un cartell darrere explicant el cas, només llavors van saber què estava passant.

El segon cas és el del magistrat del Jutjat Penal número 1 de Granada, Manuel Piñar Díaz, molt famós mediàticament pel cas de Juana Rivas. L’estiu del 2017, aquesta dona va fugir amb els seus dos fills «per protegir-se ella i protegir-los a ells» de la seva exparella i pare de les criatures, un senyor que l’any 2009 va rebre una condemna per maltractaments i que amb data juliol del 2016 tenia presentada una altra demanda pel mateix motiu. El jutge Piñar Díaz la va sentenciar per dos delictes de sostracció de menors, cosa que va provocar un encès debat social però, sobretot, va ser un cas que ens va permetre saber més coses sobre el pensament d’aquest jutge. Unes opinions que reparteix alegrement per les xarxes sense cap pudor ni recança. Sobre la Fiscalia ha dit que aplica «una justícia que practicaven amb assiduïtat els fiscals al servei de Hitler o Stalin tot i que cap dels dos es va atrevir a plasmar-ho en lleis». O sobre el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha repiulat imatges com aquesta:

PIÑAR 6
De la resta de les seves opinions, aquí n’hi deixo una petita selecció:

PIÑAR 1

PIÑAR 2PIÑAR 3PIÑAR 4PIÑAR 5
Naturalment que un jutge hauria —i ha— de poder pensar el que cregui convenient. Només faltaria. Ara bé, la pregunta torna a ser si els insults i els adjectius de menyspreu cap a diversos col·lectius i persones que després potser haurà de jutjar ha de poder manifestar-los en públic, ja sigui en un bar a les quatre de la matinada i després d’una nit amb molta set o bé a Facebook. Per a qui imparteix justícia no sé jo si és oportú que et coneguin per manifestar aquestes barbaritats i fent-ho amb aquest llenguatge, però sens dubte no ho és gens per a qui rep aquesta justícia i, encara menys, per al conjunt de la institució. I si passa, que pot passar, hauria d’haver-hi conseqüències. I, en canvi, mai no n’hi ha.