El jutge ha dictat la llibertat provisional de l'Álvaro i el David, de Parets del Vallès, empresonats des del 19 d'octubre a la presó de joves de La Roca. Són dos dels menors que va detenir la policia en les càrregues que van començar a Via Laietana a primera hora de la tarda i van acabar a la nit, en mig d'una batalla campal, a plaça Urquinaona, durant les protestes postsentència.

Els dos joves sortiran del centre en les properes hores després que el jutge hagi autoritzat la seva sortida. Els advocats van presentar el recurs en què argumentaven que els fets que es descrivien en l'atestat policial i que van originar la detenció no estan prou fonamentats. I el jutge els ha donat la raó. Estan acusats de desordres públics i atemptat a l'autoritat "acusats de llançar pedres davant de la Casa Batlló hores abans, sense proves i sense cap imatge que acrediti que eren ells" segons diuen els Mossos d'Esquadra. Segons els encausats, els van detenir al carrer Aragó quan no estaven fent res i, a més, els agents van pegar als joves abans de detenir-los.

Justament aquest dissabte familiars i amics de les persones en presó preventiva per les protestes contra la sentència de l'1-O van demanar la "llibertat immediata", l'arxivament de "totes les causes" i l"aturada de la repressió". Van fer un manifest conjunt llegit a la plaça del Rei de Barcelona. A la mateixa hora en què també tenien lloc actes similars a Lleida, Tarragona i Girona. En el manifest denuncien que el "poble català i d'arreu de l'Estat" ha rebut una "repressió furibunda" per part d'unes institucions que tenen l'objectiu d'"atemorir" i "silenciar qualsevol tipus de reivindicació".

Durant l'última setmana han sortit dues persones més en llibertat. Són la Xènia i la Paula. La Paula, que va estar una setmana a la presó de dones de Wad-Ras, va demanar no "romantitzar cap empresonament": "La presó t'anul·la com a persona i t'aïlla de l'entorn".

Fins ara, dels 28 detinguts i empresonats, han sortit en llibertat quatre dels representats per Alerta Solidària.

Escenari "prebèl·lic"

Un jutge de Barcelona considera "prebèl·lics" alguns dels altercats que s'han produït en les últimes setmanes a les protestes a Catalunya contra la condemna a la cúpula del procés, amb "incidents tumultuaris" que han causat una "greu afectació" a la "tranquil·litat ciutadana" i l'ordre públic.

Així ho sosté el titular del jutjat d'instrucció número 32 de Barcelona, en un acte dictat aquest dilluns, al qual ha tingut accés Efe, en què acorda deixar en llibertat un dels detinguts que estava a la presó preventiva des del passat 19 d'octubre pels disturbis després de la condemna als líders independentistes.

El magistrat admet que no es pot descartar el risc de reincidència per part del detingut, davant la "situació d'evident crispació política i social que ha degenerat en els aldarulls, alguns d'ells prebèl·lics, en els quals podria haver participat l'encausat".

Tot i això, precisa que el risc de reincidència es pot conjurar amb altres mesures amb menor entitat limitativa que la presó provisional, com la prohibició d'acudir a manifestacions públiques, reunions o concentracions a la via pública a tot Catalunya.

El magistrat reconeix que aquesta mesura cautelar pot comportar una afectació al dret fonamental de reunió i manifestació, però justifica la seva imposició pel context de "incidents tumultuàries" ocorreguts durant les protestes, "amb greu afectació de la tranquil·litat ciutadana i l'ordre públics", en els quals suposadament va intervenir el detingut.

De fet, ressalta que en aquest tipus de casos la limitació del dret a la manifestació i reunió pot ser "necessària" en una "societat democràtica" per a la defensa d'altres béns o drets fonamentals, entre els quals cita l'ordre públic i "els drets dels altres", segons la jurisprudència del Tribunal Constitucional i del Tribunal Europeu de Drets Humans.

Per aquest motiu, acorda aixecar l'ordre de presó provisional que va dictar un jutge de guàrdia i la substitueix per l'obligació de comparèixer setmanalment al jutjat i la prohibició d'acudir a manifestacions públiques, reunions o concentracions a la via pública de qualsevol ciutat de Catalunya fins que finalitzi la causa en què se li investigui.

El jutge, que també ha acordat excarcerar amb els mateixos motius un altre dels detinguts pels disturbis, tots dos veïns de Parets del Vallès (Vallès Oriental), sosté que ja no existeix risc de destrucció de proves ni de fugida, ja que s'ha acreditat el seu "més que evident" arrelament a la seva ciutat de residència.

La defensa de tots dos detinguts, exercida per l'advocat Eduardo Cáliz, ha anunciat que recorrerà la prohibició d'acudir a manifestacions i reunions a la via pública fins que finalitzi el seu procés.