A l'espera de la sentència del Tribunal Constitucional sobre el 25% de castellà a les aules de Catalunya, fet que ensorraria el model d'immersió lingüística al país, la CUP ha registrat aquest matí al Parlament la seva proposta de llei per blindar la llengua a l'escola. Es tracta de la Proposta de Llei sobre la regulació dels usos lingüístics en els projectes educatius de centres. Per elaborar-la, els cupaires van treballar amb la Plataforma per la Llengua i també amb els sindicats amb l'objectiu, expliquen, de "poder garantir el català com a llengua vehicular a l'escola, fer efectiva la immersió lingüística i revertir els retrocessos", ja que ,consideren, ara per ara, el sistema no està garantint la competència bàsica en català del conjunt de l'alumnat. Des de Plataforma per la Llengua han denunciat nombrosos cops que hi ha molts alumnes que acaben l'educació secundària sense poder conversar en català.
Laia Estrada, líder de la CUP al Parlament, ha registrat aquest dilluns la proposició i en roda de premsa ha demanat suport a la resta de grups parlamentaris per tramitar-la d'urgència. "Anem a contrarellotge", ha manifestat la diputada, en referència a la imminent sentència del Constitucional, que s'esperava per aquest curs escolar, però que continua sense fer-se pública. La seva idea és que es pugui tramitar en els dos plens que queden aquest mes de juliol, la setmana que ve i la següent, ja que el pròxim ple del Constitucional tindrà lloc el 22 de juliol. De moment, ha dit Estrada, per part de Junts han rebut molta "predisposició". Amb tot, però, necessitarien més suports.
Derogar la llei aprovada la passada legislatura
Segons Estrada, es tracta d'una "proposta de país, per al país, a la que haurien de sumar-s’hi tots els actors que van arribar a un acord la legislatura passada", ha afirmat Estrada en referència al pacte pel català i pel decret aprovat pel Govern Aragonès, al qual la CUP no es va sumar, integrat per PSC, Junts, ERC i els coums. La voluntat final de la proposta és derogar la Llei 8/2022, eliminar la referència al castellà com a llengua curricular davant la possible interpretació que en pugui fer el Constitucional; i reforçar l’ús del català com a llengua vehicular, incorporant els aspectes útils del Decret 6/2022 i desplegant mesures efectives per garantir-ne l’aprenentatge. En l'últim ple del Parlament, la CUP ja va portar una proposta relacionada amb el català a l'escola: el PSC es va abstenir a l'hora d'explorar iniciatives legislatives per protegir els centres davant del previsible cop del Constitucional i els socialistes i els comuns van descartar fer un examen a finals de 4t d'ESO per conèixer el nivell real dels alumnes.