El Parlament ha donat avui llum verda a la tramitació del projecte de Llei del Govern d'accés universal a l'assistència sanitària per a tots els residents a Catalunya "amb independència de la situació administrativa" en la qual es trobin, en al·lusió als immigrants irregulars.

El projecte de llei d'universalització de l'assistència sanitària, que va ser aprovat per l'executiu català el passat 11 d'octubre, segueix ara la seva tramitació a la cambra catalana pel procediment d'urgència, després que tots els grups han rebutjat en el ple del Parlament d'avui l'esmena a la totalitat que hi havia presentat el PPC.

El text presentat pel Govern estableix que totes les persones residents a Catalunya tenen dret a l'assistència sanitària pública a càrrec del Servei Català de la Salut (CatSalut), amb "independència de la seva situació administrativa".

A més, el projecte del Govern elimina la necessitat de carència temporal en l'empadronament que s'exigia fins ara, de manera que ja no caldrà acreditar un empadronament de tres mesos per accedir a la cartera bàsica de serveis com l'atenció primària i l'especialitzada.

També estableix que les persones que es trobin a Catalunya i no tinguin la condició de residents, puguin accedir a l'assistència sanitària d'urgència així com la continuïtat de l'atenció mèdica fins a rebre l'alta.

Durant la presentació del projecte de llei del Govern, el conseller de Salut, Toni Comín, ha assenyalat que la llei pretén "blindar" un dret fonamental com és l'accés a la sanitat en "condicions d'igualtat", tal com recull l'Estatut i com estableix el dret internacional i la Carta Internacional de Drets Humans.

Comín ha denunciat que el reial decret del 2012 de mesures urgents per garantir la sostenibilitat del sistema sanitari del Govern del PP va suposar un "pas enrere" en "restringir" l'accés a la sanitat, deixant fora del sistema els "sectors més vulnerables".

Per defensar l'esmena a la totalitat del PPC al projecte de llei del Govern, la diputada Marisa Xandri ha argumentat que la iniciativa de l'executiu català "obre les portes als turistes i als immigrants irregulars a gaudir del nostre sistema sanitari igual que els catalans que paguen els seus impostos".

"És una injustícia social i un greuge per als que hem pagat religiosament els nostres impostos", ha dit la diputada popular, qui ha esgrimit també la necessitat de garantir la sostenibilitat del sistema sanitari actual.

"Si volem donar un sistema de qualitat i reduir les llistes d'espera, cal prioritzar", ha defensat Xandri.

Els grups parlamentaris han rebutjat els arguments del PPC, a l'hora que han criticat el reial decret del Govern, pel que han votat en contra de l'esmena a la totalitat dels populars.