Daniel Osàcar, extresorer de Convergència Democràtica (CDC), ha estat deixat en llibertat amb càrrecs pel jutge del Vendrell que investiga el cas del 3%. El magistrat, a sol·licitud de la Fiscalia, li ha retirat el passaport en estimar que pot existir risc de fugida. Acusa Osàcar dels delictes de suborn, blanqueig de capitals, prevaricació, finançament il·legal, alteració de preus en concursos i subhastes públiques i falsedat en document mercantil, d'acord amb la qualificació provisional del jutge, informa EFE.

La Guàrdia Civil ha detingut avui a casa seva Osàcar, de 80 anys i delicat de salut. El seu domicili ja va ser registrat el mes d'agost passat a la recerca de documentació relacionada amb el cas, per ser el responsable de la tresoreria de CDC en l'època en què es van adjudicar alguna de les obres que s'investiguen en el cas.

Osàcar va ser el tresorer de CDC fins al 2010. S'ha acollit al seu dret a no respondre les preguntes del magistrat, segons fonts judicials.

La defensa de l'extresorer de CDC, exercida per l'advocat Xavier Melero, s'ha oposat a la mesura cautelar de retirada del passaport i ha argumentat que al juliol de l'any passat un jutge de Barcelona va arxivar una causa contra ell, perquè no es va poder acreditar que disposés de comptes bancaris a Suïssa i Gibraltar, com sostenia un informe policial basat en una denúncia anònima. Melero recorrerà la mesura si el seu client la considera "desproporcionada".

La detenció d'Osàcar s'emmarca en l'operació Petrum III que instrueix Josep Font, el titular del jutjat número 1 del Vendrell, que aquesta setmana ha practicat 21 escorcolls i 12 detencions, pel suposat cobrament per part de CDC de comissions del 3% a canvi d'adjudicacions d'obra pública. Entre els detinguts hi ha l'actual tresorer del partit, Andreu Viloca, que va ingressar ahir en presó incondicional.

Daniel Osàcar, extresorer de CDC / EFE

 Compareixença d'Artur Mas

L'extresorer de CDC ha estat detingut moments abans de la compareixença a petició pròpia del president de la Generalitat i de CDC, Artur Mas, davant la Diputació Permanent del Parlament, per donar explicacions sobre el sistema d'adjudicacions d'obres de la Generalitat.

L'operació policial a la recerca de proves sobre el presumpte finançament il·legal de CDC afegeix més pressió a les negociacions sobre la investidura i es produeix a pocs dies del ple de constitució del nou Parlament sorgit de les eleccions del 27S.

Declaració de Rosell

A més d'Osàcar també està declarant als jutjats del Vendrell Josep Antoni Rosell, director general d'Infraestructures.cat, empresa pública de la Generalitat, i que va ser detingut dimecres, així com la d'alguns dels empresaris detinguts per la seva presumpta relació amb la trama del 3%, entre ells Xavier Tauler, exconseller delegat de l'empresa de Copisa, de qui es sospita que també va pagar comissions il·legals a CDC a canvi de l'adjudicació d'obres i serveis públics.

Recurs de Viloca

Mentrestant, el lletrat Xavier Melero, advocat del tresorer de CDC, Andreu Viloca, ha anunciat avui que recorrerà davant l'Audiència de Tarragona l'acte de presó incondicional per al seu client dictat pel jutge del Vendrell perquè considera que és una mesura "exagerada".

El jutge que investiga el cas del 3 % ha decretat l'ingrés a la presó preventiva sense fiança del tresorer de CDC, acusat de sis delictes de corrupció. El magistrat, tal com plantejava la Fiscalia Anticorrupció, ha decidit l'ingrés en presó preventiva incomunicada per a Viloca per haver estimat que existeix risc que pugui destruir proves.

Melero ha explicat que Viloca ha reaccionat davant la decisió del jutge amb "la serenitat de la persona que té la consciència tranquil·la, de qui no ha fet res malament".

Escorcoll a la Catdem

La Fiscalia Anticorrupció i la Guàrdia Civil ja van registrar el mes d'agost passat el domicili d'Osàcar, la fundació Catdem, vinculada a CDC, i el despatx del seu actual administrador, Andreu Viloca, a la seu del partit, en relació amb el presumpte cobrament de comissions il·legals de la constructora Teyco a canvi d'obres públiques en ajuntaments controlats per la formació nacionalista.

Els agents van registrar durant prop de vuit hores la seu de la fundació Catdem, a la qual es creu que Teyco va pagar comissions del 3% de l'import d'obres públiques municipals, la majoria finançades amb fons de l'Estat procedents del "pla Zapatero" entre el 2009 i el 2010.

Al registre de la seu de Catdem, en què la Guàrdia Civil va confiscar diverses caixes amb documentació i ordinadors, es va sumar el del domicili a Barcelona de Daniel Osàcar, tresorer de CDC fins a desembre del 2010 i exadministrador de la fundació Catdem.

Implicació al cas Palau

El nom de Daniel Osàcar apareix també en el cas de l'espoli del Palau de la Música, pel qual la Fiscalia li demana set anys i mig de presó pel seu paper suposadament clau en el presumpte pagament de comissions il·lícites de la constructora Ferrovial a CDC.