El president d'Aragó, el socialista Javier Lambán, ha amenaçat el Museu de Lleida en el sentit que si no els retorna els béns que diu la Justícia, aniran ells a buscar-los. "Si per alguna circumstància no desitjada, finalment el Museu de Lleida no torna voluntàriament les 111 peces de les parròquies de la Diòcesi de Barbastre-Montsó", el seu Govern, "que ja sap com fer-ho, aniria amb els seus mitjans a buscar-les i portar-les de tornada al lloc d'on mai van haver de sortir", ha indicat.

Així s'ha pronunciat en roda de premsa, en companyia del bisbe de Barbastre-Montsó, Ángel Pérez, després de reunir-se amb ell per tractar sobre la devolució d'aquestes obres d'art que es troben al Museu de Lleida i que, segons una sentència i ordre d'execució judicial, s'haurien de lliurar al bisbat de Barbastre-Montsó.

Lambán ha assenyalat que el Govern d'Aragó "ha estat al costat del bisbe en tots els passos que s'han fet" i quan tornin les obres, l'Executiu autonòmic prestarà "tot l'assessorament tècnic per a la seva instal·lació" al Museu Diocesà de Barbastre-Montsó i "restaurarà les peces que ho necessitin", si cal.

El president aragonès ha explicat que no hi ha hagut contacte amb les autoritats catalanes per abordar el retorn d'aquestes peces. Segons ha exposat, sí que es mantenen contactes per tractar sobre "qüestions sanitàries i, de vegades fins, de qüestions econòmiques" entre les dues comunitats, però no sobre aquests béns.

Lambán ha recordat que el Govern d'Aragó va aconseguir un acord "per la via política" i "pacífica" amb la Generalitat per al retorn de les 97 obres del Monestir de Sixena, durant la presidència de Carles Puigdemont, però afirma que ERC el "va rebentar" al "últim moment". "A partir d'aquí, hem entès que amb el govern independentista de Catalunya era impossible arribar a cap acord, ni solució, i ni ells, ni nosaltres ho hem intentat".

Lambán s'ha referit a la sentència de Tribunal Suprem que confirma la nul·litat de la venda de les obres del Monestir de Sixena a Catalunya, una "excel·lent notícia" amb la qual el Suprem "ens ha donat la raó de manera totalment inapel·lable". Ha opinat que l'actitud de les institucions catalanes amb els béns en disputa "és una metàfora perfecta de l'actitud de gran part de Catalunya en relació amb la política, l'Estat de Dret i el sentit comú".

Segons Lambán, "en aquest moment, en aquesta comunitat autònoma, el respecte a l'Estat de Dret per part amplis sectors polítics és pràcticament inexistent, el sentit comú brilla per la seva absència i això es reflecteix de manera mimètica en la seva actitud davant els béns". El president aragonès ha qualificat de "mèrit extraordinari" que monsenyor Pérez hagi estat el primer bisbe que hagi recorregut als tribunals "per obtenir la raó, que sempre sabíem que el sentit comú ens atorgava" i ha afegit que en tot aquest procés el Govern d'Aragó "ha estat coadjuvant en el suport i assessorament jurídic" i "seguirem estant-hi per tot el que ens demanin".

El bisbe de Barbastre-Montsó ha recordat, per la seva banda, que les institucions catalanes van presentar oposició a l'execució provisional de la sentència que els obliga a tornar 111 béns de les seves parròquies, davant del qual la seva diòcesi ha plantejat al·legacions, i ara "és el jutge qui ha de ratificar o no la primera decisió" d'execució provisional, que va plantejar en el seu moment amb data límit del 15 de febrer.

"La paraula la té encara el jutge", ha apuntat monsenyor Pérez, i ha afegit que en l'oposició a l'execució es plantegen unes reclamacions que demanen que es posposi la devolució dels béns. A partir del que determini el jutge, "procediríem segons s'estableix en Dret", ha manifestat.