L'Audiència Nacional ha tornat a rebutjar deixar en llibertat a l'excomissari José Villarejo, que porta tres anys en presó preventiva en espera de judici, després que aquest demanés ser excarcerat pel perill que considera que comporta per a la seva salut la seva estada a la presó en plena crisi de la Covid.  Pel jutge, la situació de la pandèmia no pot suposar un canvi de la seva situació en haver-se adoptat mesures concretes a la presó, on està sent "absolutament atès i tractat" de les seves malalties físiques i està sotmès a control mèdic permanent, assenyala la Secció tercera del Penal.

Per denegar-li una vegada més la posada en llibertat, la Sala ha tingut en compte l'elevat risc de fuga existent per les elevades penes a què pròximament s'haurà d'enfrontar en un judici.

En ple estat d'alarma pel coronavirus, la defensa de Villarejo va demanar de sortir de presó "en comportar l'internament en un centre penitenciari un greu perill per als seus drets a la vida, a la seva integritat física i moral, a no patir tractes vexatoris o degradants", tenint en compte a més que es troba pres de forma preventiva en espera de judici. Per atenuar el risc de fuga, va proposar diferents mesures cautelars com a retirada de passaport o compareixences-, així com mesures de vigilància, entre elles la instal·lació d'un mecanisme de control telemàtic i la localització permanent al domicili.

El nou 'no' del tribunal

La Sala assenyala que les interlocutòries recorregudes, al contrari de l'argumentat per la defensa, es raona sobre els fets que presenten caràcters de delicte, les penes que li corresponen, i el risc de fuga que comporta. Un risc, diu el tribunal, "que es veu incrementat ara per les elevadíssimes penes que interessen les acusacions, que superen els cinquanta anys de presó i la proximitat de la celebració del judici."

La Sala es refereix a les tres peces del cas Tándem, Iron, Land i Pintor, la investigació dels quals ha tancat el jutge Manuel García Castellón i que compten ja amb la qualificació de la Fiscalia Anticorrupció, que demana per a ell penes que sumeixin més d'un segle de presó. La interlocutòria explica a més que la situació de presó provisional tampoc no vulnera els seus drets a la vida, respecte a la seva dignitat personal i integritat física i moral i la protecció a la salut en la situació actual de pandèmia, tal com invocava l'excomissari.

Recorda que la pandèmia afecta tots els ciutadans i que s'han dictat mesures en l'àmbit d'Institucions Penitenciàries a l'empara del reial decret pel qual es va declarar el primer estat d'alarma. A part d'aquestes mesures per a tots els interns, apunta la Sala, s'han adoptat mesures concretes per a l'excomissari a la presó d'Estremera (Madrid), on està intern, tal com es recull als informes del servei sanitari de l'esmentat centre que va demanar el Jutjat.

En ells s'assenyala que el seu estat és bo, que disposa d'una cel·la individual de 12 metres quadrats on pot realitzar els seus exercicis de rehabilitació, que al centre penitenciari s'observen tots els protocols sanitaris establerts per les autoritats i que qualsevol circumstància rellevant sobre la seva situació serà comunicada al jutjat. "De tot això resulta que José Manuel Villarejo està sent degudament atès i tractat a presó de les seves malalties físiques, que està sotmès a control metge permanent que garanteix, en cas de ser necessari, adoptar qualsevol mesura que la seva salut requereixi, per la qual cosa procedeix la desestimació del recurs", conclou l'Audiència.