Garri Kaspàrov és famós per ser el millor escaquista de tots els temps. També com a símbol de l’oposició a Vladímir Putin. Ara fa d’activista. És president de la Human Rights Foundation i director de Renew Democracy Initiative, una organització nord-americana que promou i defensa la democràcia liberal. Ahir va piular en favor d’una solució negociada al conflicte català i avui s’ha explicat al seu compte de Facebook. Kaspàrov demana a Espanya que imiti Canadà i el Regne Unit i, si convé, reformi la Constitució per permetre un referèndum. També demana a la Unió Europea que no tanqui els ulls i protegeixi “els ideals democràtics”.

Aquest és el text íntegre de l’entrada de Kaspàrov:

“Hola a tots, en especial als meus amics d'Espanya, en particular als de Catalunya. La meva piulada d’ahir on lamentava l’empresonament dels líders independentistes catalans i la repressió violenta de les protestes en el seu suport, demana una explicació addicional. Les passions nacionalistes sempre cremen.

Criminalitzar els moviments polítics i crear màrtirs genera les condicions que permeten un moviment revolucionari real, i la violència genera violència.

Els meus comentaris no provenen de l’experiència en la política espanyola, ni d’una posició partidista a favor o en contra de la independència catalana. Parlo com a foraster amb perspectiva històrica sobre com acaba el camí que se segueix. Tal com he fet en el passat, vull animar el govern espanyol a aprendre de la història i a adonar-se que ha de buscar una solució pacífica i democràtica. Criminalitzar els moviments polítics i crear màrtirs genera les condicions que permeten un moviment revolucionari real, i la violència genera violència.

No es pot anomenar “cop d’estat”, com alguns han fet, a un moviment amb objectius pacífics al que donen suport milions de persones lliures. Empresonar líders que van provar de fer realitat els desitjos d’aquests milions de persones i anomenar-los traïdors no ha fet més que inflamar la situació. La repressió polaritza ambdós bàndols i és mostra de menyspreu, cosa que només reforçarà la moral i les xifres del moviment independentista .

Empresonar líders que van provar de fer realitat els desitjos de milions de persones i anomenar-los traïdors no ha fet més que inflamar la situació

Escòcia i Quebec han viscut situacions similars. Els seus governs es van abstenir de la repressió. Van celebrar referèndums on sempre va fracassar l’opció independentista. Si els governs del Regne Unit i del Canadà haguessin respost tan durament com el d'Espanya al moviment català, no tinc cap dubte que la situació allí seria tan dolenta o pitjor [que la d’Espanya]. En canvi, van actuar democràticament, tractant els independentistes com a ciutadans, que és el que són sota la llei. Certament, la tradició democràtica espanyola és més recent, però el temps passa i un compromís assolit als anys setanta [la Constitució] es pot esmenar democràticament. Fixeu-vos com, a l’altre extrem, Turquia i l’Iraq tracten els separatistes kurds. Aquest no pot ser el camí d’Espanya i Catalunya.

El meu desig ferm és que Espanya també trobi solucions democràtiques pacífiques als problemes polítics, en lloc de criminalitzar-los i recórrer a la repressió violenta. La Unió Europea ha tornat a demostrar insensibilitat i embadocament a l’hora de protegir els seus ideals democràtics dins les seves pròpies fronteres. A la UE i al govern espanyol haurien de llegir les seves pròpies lleis sobre els drets de protesta política i la llibertat d’expressió — i alguns llibres d’història!”