Cop d'estat, atropellament a la democràcia, 155 encobert, ingerència que evidencia un nou conflicte polític. Són només algunes de les expressions que ha utilitzat Junts per Catalunya per definir la decisió de la Junta Electoral Central d'apartar el president de la Generalitat. Els de Torra i Puigdemont adopten davant d'aquest atac una actitud del tot desafiant: "ens defensarem, ens hem plantat i ho tornarem a fer". Alhora, critiquen que ERC hagi optat per mantenir la seva abstenció al Congrés, afavorint així la investidura de Pedro Sánchez. "No entenem en què avança cap a la independència la posició d'ERC"

Durant una compareixença posterior a la reunió del grup parlamentari amb els presidents Torra i Puigdemont, el portaveu Albert Batet ha vestit el seu discurs de gravetat, tot assenyalant que "l'hora és greu" i que "no és una qüestió nominal, sinó de la presidència de la Generalitat". JxCat considera que "el Parlament s'ha de plantar" i que "no pot reconèixer en cap cas els efectes per alterar la composició de ple perquè és una qüestió dignitat i sobirania". 

Des d'ahir a la nit, s'han intensificat els contactes entre els grups independentistes per consensuar un text que blindi el president de la Generalitat de la decisió de la Junta Electoral Central i qüestioni l'actitud antidemocràtica de l'Estat. La intenció és que el suport a aquesta iniciativa, que encara s'està treballant i negociant", vagi més enllà del bloc JxCat-ERC-CUP i s'hi puguin sumar, també i com a mínim, els comuns. L'ideal per a ERC seria aconseguir arrossegar fins i tot l'aval del PSC. Fer-ho compatible serà complicat, perquè la idea de JxCat és incorporar una referència a la defensa del dret a l'autodeterminació. 

Pel que fa al front judicial, Batet ha explicat que es presentaran tots els recursos pertinents a tots els nivells. Així mateix, ha deixat clar que "la llei de presidència no contempla que el president pugui ser cessat per una resolució de la JEC". Alhora, el cap de files de JxCat ha aprofitat per lamentar que el seu grup "ha patit molt la repressió arbitrària per part de l'Estat" i ha posat com a exemple que els tres últims presidents, Mas, Puigdemont i Torra -tots de JxCat- han estat inhabilitats o cessats. 

Sobre la decisió d'ERC de persistir en l'aposta pel diàleg amb el PSOE i facilitar la investidura de Sánchez, ha estat crític, però no n'ha volgut fer llenya excessiva. "No compartim la posició, però ens toca respectar-la", ha manifestat. Això sí, ha afegit que li sembla "sorprenent" que l'aposta dels seus socis de Govern sigui "compatible amb la independència".